Moyes was een mislukking, een ramp, maar Van Gaal heeft het makkelijk
"Het is te makkelijk om Moyes zwart te maken"

"Moyes was een mislukking, een ramp, maar Van Gaal heeft het makkelijk"

08-08-2014 17:16
4

Louis van Gaal is op een veel gunstiger moment ingestapt bij Manchester United dan voorganger David Moyes. Dat vindt Phil Neville, assistent-manager op Old Trafford vorig seizoen.

Van Gaal kreeg de afgelopen weken de kans om de gevallen topclub af te breken en vanaf de grond op te bouwen. Die situatie is niet te vergelijken met een jaar eerder, vindt Neville. Moyes moest omgaan met de gigantische erfenis van Sir Alex Ferguson. "Dat is bijna een onbegonnen taak", oordeelt de Engelse oud-voetballer tegenover Test Match Special.

"Moyes moest doorgaan op de lijn-Ferguson. Maar dat kan niemand, behalve Ferguson zelf. Wat dat betreft heeft Van Gaal het veel makkelijker."

Neville was vorig seizoen de rechterhand van Moyes op Old Trafford. Een succes werd dat dus niet. "Ik heb slapeloze nachten gehad. Het was een mislukking, een ramp. Maar het is te makkelijk om Moyes zwart te maken. Hij is een topmanager, maar vorig jaar werkte het niet. We moeten het verlies collectief nemen."

Deze week werd bekend dat Neville aan de slag gaat als analist bij het BBC-programma Match of the Day. Aanvankelijk leek hij assistent van Van Gaal te worden, maar door de komst van onder meer Albert Stuivenberg ging dat niet door.