Ajax-goalie Cillessen: Ik zal nu niet ineens met mijn vuist op tafel slaan
Doelman doet na het WK niet ineens gekke dingen: "Ben nog steeds dezelfde Jasper"

Ajax-goalie Cillessen: "Ik zal nu niet ineens met mijn vuist op tafel slaan"

18-08-2014 09:20
5

Jasper Cillessen stond zondag onder de lat toen Ajax tegen AZ speelde. Daarmee maakte hij zijn rentree in de Eredivisie. Het waren zijn eerste minuten sinds het WK in Brazilië. Vertrouwd, ondanks het feit dat hij een jaar geleden nog tweede doelman was. Maar ook met een andere status, basisspeler van het op het WK goed presterende Oranje. De absolute nummer één.

"Nou, ik ben nog dezelfde Jasper, hoor", zegt Cillessen in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik ben nu de vierde oudste speler in de selectie, maar ik zal nu niet ineens met mijn vuist op tafel slaan. Dat zit niet in mij, al ben ik op het WK gegroeid als keeper. Ik zie dingen sneller, herken situaties beter en ben rustiger geworden."

Na zijn terugkeer bij Ajax wilde Cillessen graag meteen spelen, hij moest echter eerst trainingsuren maken. Vorige week maakte hij zijn rentree tegen Telstar. De club waar hij vorig seizoen ook tegen speelde met Jong Ajax, toen was hij echter nog tweede doelman in Amsterdam. "Natuurlijk is de situatie veranderd, maar ik leef nog altijd van wedstrijd tot wedstrijd, welke dat ook is."

"Het is trainen en focussen. Ik moest wel even wennen aan het systeem met vier verdedigers. Op het WK waren dat er vijf. Nu was ik met vier meer aan het coachen om de gaten dicht te houden", aldus Cillessen, die bij Ajax weer speelt met rugnummer 22. "Dat heb ik gewoon gekregen, daar is niet over gesproken. Vind ik niet vervelend, als ik maar bij de eerste elf zit."

Hoewel Cillessen nog steeds 'dezelfde Jasper' is, zijn er sinds het WK toch wel wat veranderingen. Rond etenstijd staan er toch wat vaker kinderen aan de deur. "Bellen ze aan voor een handtekening. Ik word ook vaker herkend bij het boodschappen doen." En op 26 augustus staat hij centraal in Groesbeek, zijn oude gemeente. dan wordt hij gehuldigd. "Toegesproken worden door de burgemeester, da's wél bijzonder."