Ajax tankt met nipte zege op hekkensluiter nauwelijks vertrouwen
Amsterdammers spelen wederom matig: 2-1

13-09-2014 20:22
20

Arkadiusz Milik heeft zaterdagavond voor het eerst bewezen een meerwaarde te kunnen zijn voor Ajax. Met twee doelpunten loodste de Poolse spits de Amsterdammers in een zeer matige vertoning langs hekkensluiter Heracles Almelo: 2-1.

Milik mocht beginnen omdat Kolbeinn Sigthorsson met het oog op de komende ontmoetingen met Paris Saint-Germain en Feyenoord rust kreeg. De aanvalspartner van Robert Lewandowski in de Poolse nationale ploeg scoorde in het hele vorige seizoen twee keer voor FC Augsburg. Tegen de nog puntloze hekkensluiter van de eredivisie had hij al na 59 seconden succes. De van Bayer Leverkusen gehuurde aanvaller anticipeerde goed op een gevoelig balletje van Lasse Schöne en knalde koelbloedig raak (1-0).

Milik viel niet alleen op met zijn razendsnelle openingstreffer. Hij zette Davy Klaassen een keer met een overstapje vrij voor doelman Dennis Telgenkamp van de bezoekers. De Poolse international stond na negentien minuten ook helemaal vrij toen Schöne voor eigen succes ging en de paal raakte. In de slotminuut van de eerste helft evenaarde Milik zijn doelpuntentotaal van vorig seizoen in de Bundesliga. De Pool trof doel met een geplaatst schot in de benedenhoek.

Het was geen toeval dat Milik met zijn linkervoet scoorde. Zijn rechterbeen moet de spits nog beter ontwikkelen, zo liet hij in de voorbereiding op het huidige seizoen al zien. Toch vermaakte de Pool trainer Frank de Boer in de verschillende oefenwedstrijden. Voor aanvang van de reguliere competitie moest hij echter plaatsmaken voor Kolbeinn Sigthorsson, die ook al de toezegging heeft gekregen dat hij woensdag in de Champions League tegen Paris Saint-Germain mocht beginnen.

Met dank aan Milik won Ajax de laatste test voor de krachtmeting met Zlatan Ibrahimovic en zijn ploeggenoten. Toch zal het De Boer zorgen baren dat zijn ploeg ook tegen Heracles Almelo erg slordig verdedigde. Vooral Joël Veltman ging een paar keer opzichtig in de fout. In tegenstelling tot PSV en FC Groningen in de voorgaande competitiewedstrijden verzuimde Heracles te profiteren.

Na rust spaarde Ajax enigszins de krachten. Schöne schoot op de paal voordat hij voortijdig naar de kant mocht. Ook Nicolai Boilesen en een lichtgeblesseerde Davy Klaassen hoefden de wedstrijd niet vol te maken. Dat gaf trainer De Boer de gelegenheid de laatste aanwinst Niki Zimling te laten debuteren. Met de Deen op het middenveld beleefde de thuisclub nog enkele hachelijke minuten, nadat Wout Weghorst in de 86ste minuut had gescoord.