Heerenveen-talent vergroot kopzorgen bij AZ met winnende doelpunt
Ajax-target maakt het verschil in Friesland

13-09-2014 21:36
1

Vanaf de tribunes was er volop steun voor de afwezige Marco van Basten. De AZ-spelers slaagden er zaterdag in het thuisduel met sc Heerenveen echter niet in hun wegens hartkloppingen afwezige trainer een presentje te bezorgen. De Friezen wonnen met 1-0 dankzij een doelpunt van Daley Sinkgraven.

AZ bleek zonder Aron Johannsson, de topschutter van vorig seizoen, en Steven Berghuis aanvallend onmachtig. Berghuis was de uitblinker van de eerste competitieduels tot hij een middenvoetsbeetje brak. Interim-trainer Alex Pastoor had voor het eerst een basisplaats ingeruimd voor Robert Mühren, maar de van Volendam overgekomen spits liep er voor rust verloren bij.

Heerenveen domineerde en het was aan AZ-doelman Sergio Rochet, de vervanger van de geblesseerde Esteban, te danken dat een treffer lang uitbleef. Eerst redde de Uruguayaan op een inzet van Jordy Buijs, ook was Rochet attent toen Mark Uth van dichtbij de bal in de korte hoek schoof.

In de 38ste minuut was het dan toch raak. Met een gelukje belandde de bal van de voet van Uth bij Sinkgraven die profiteerde van weifelend ingrijpen van Simon Poulsen. De voorsprong voor de ploeg van Dwight Lodeweges was meer dan verdiend.

Daley Sinkgraven door goalsandmore

Pastoor slachtofferde in de rust centrale verdediger Jan Wuytens. Poulsen schoof door naar het centrum en Ridgeciano Haps moest vanaf links voor wat meer dreiging zorgen. De ingreep had effect. AZ creëerde kansen en zag Mühren twee keer dicht bij zijn eerste treffer. Eerst kopte de Volendammer op aangeven van Guus Hupperts net voorlangs, niet veel later miste hij alleen voor doelman Kristoffer Nordfeldt het doel op een haar. Tussendoor had arbiter Bas Nijhuis de thuisploeg een strafschop kunnen geven toen Joost van Aken het been liet staan en Derrick Luckassen erover tuimelde.

Mühren verdween na ruim een uur naar de kant. Voor hem verscheen Mattias Johansson. Maar ook met Viktor Elm, voor Luckassen, bleef de Alkmaarse druk beheersbaar voor Heerenveen dat zelf nog maar mondjesmaat in de buurt van Rochet verscheen. Applaus was er nog één keer: in de 88e minuut als eerbetoon aan Van Basten - de Europees kampioen van 1988 - over wiens toekomst maandag duidelijkheid komt.

Doelpuntenmakers:

38' Daley Sinkgraven