Historische terugkeer voor Ajax: ''Het was ons buitenhuis, voor speciale momenten''
Ajax speelt tegen JOS in de strijd om de KNVB beker

Historische terugkeer voor Ajax: ''Het was ons buitenhuis, voor speciale momenten''

24-09-2014 14:35

Ajax speelt woensdagavond in het Olympisch Stadion tegen JOS uit Watergraafsmeer in de strijd om de KNVB beker. De Amsterdammers keren na een afwezigheid van ruim achttien jaar terug op historische grond.

Het Griekse Panathinaikos was op 3 april 1996 de laatste tegenstander in het Olympisch Stadion, waar Ajax zijn thuiswedstrijden in Europees verband afwerkte. Ajax speelde in de have finales van de Champions League en stond aan de vooravond van een verhuizing naar de Arena.

Rechtsback die avond was Michael Reiziger. Van een historische wedstrijd wilde hij toentertijd niets weten, zegt Reiziger tegen Voetbal International. ''Het leefde bij mij niet dat het de laatste wedstrijd in het Olympisch Stadion was.''

Wat vooral is blijven hangen is de 0-1 thuisnederlaag, door een doelpunt van Krzysztof Warzychia. In Griekenland herstelde Ajax zich en won het met 3-0. ''We hebben het daar toen goed gemaakt, maar ik baalde wel van de eerste wedstrijd'', aldus Reiziger, die was geschorst voor de finale tegen Juventus. Ajax verloor daarin met 4-2 na strafschoppen.

Reiziger, voormalig verdediger van onder meer Ajax, Barcelona, AC Milan en PSV zag stadion De Meer als Ajax-huis. ''Het Olympisch Stadion was dan ons buitenhuis, voor speciale momenten'', besloot hij. 

Omdat JOS niet over de juiste accommodatie beschikt, dient het uit te wijken naar een ander stadion. De Zondaghoofdklasser koos daarop voor het Olympisch Stadion.