Feyenoord opgelet: de sterke en zwakke punten van Standard Luik!
Een voorzitter die de club niet belangrijk vindt, een driftkikker van een trainer en een gepassioneerde aanvoerder. Beter kun je Standard Luik niet samenvatten. Donderdag neemt Feyenoord het op tegen de Belgische topclub. VoetbalPrimeur zet de sterke en zwakke kanten van de Rouches voor je op een rij.
Door Daan Slingers
Sinds juni 2011 is Roland Duchâtelet de voorzitter van Standard. Eerder was hij dat bij een andere Belgische ploeg, STVV. Duchâtelet heeft weinig kaas gegeten van voetbal, maar probeert zich wel te omringen met mensen met kennis. Toch zit de van huis uit politicus en ondernemer niet in het voetbal voor het spelletje, maar voor het geld. Elk jaar verkoopt hij zijn beste spelers om zijn investering van circa 41 miljoen euro terug te verdienen. Duchâtelet verkoopt niet alleen spelers, hij leent er ook uit aan ploegen waar hij zelf een band mee heeft.
Zo is hij ook de baas van de Engelse tweedeklasser Charlton Athletic en was zijn zoon de eigenaar van het Hongaarse Ujpest FC. Ook met STVV zijn er nog banden. Duchâtelet ziet Standard ook niet als zijn eindpunt. Hij wil ooit voorzitter worden van een nog grotere topclub. De fans van de Rouches kunnen het gedrag van hun voorzitter slechts weinig waarderen en eisten al vaker dat hij een stap opzij zet. Aan het begin van vorig seizoen bestormden enkele fans zelfs het bureau van Duchâtelet.
Nieuwe ploeg
Standard haalde deze zomer meer dan tien spelers naar Luik. Daar zat amper een grote naam tussen. Enkel de naam van Eyong Enoh, ex-Ajax, deed bij de supporters een belletje rinkelen. Hij is echter nog altijd niet speelgerechtigd. Dat Standard zo veel spelers haalde, was nodig. Het liet met Daniel Opare (FC Porto), Yoni Buyens (Charlton), Michy Batshuayi (Olympique Marseille), William Vainqueur (Dinamo Moskou) en Imoh Ezekiel (Al-Arabi) alle belangrijke spelers vertrekken. Ook mindere goden verlieten Luik.
De vervangers zijn duidelijk nog niet ingespeeld op elkaar. Dit seizoen kon Standard in de competitie slechts één keer de nul houden. Tegen Moeskroen-Peruwelz (5-2) en KV Oostende (3-5) kreeg het ook al twee serieuze nederlagen te slikken. Tegen Lierse gaf het dit weekend nog een 2-0 voorsprong uit handen. Na negen wedstrijden staat Standard achtste met twaalf punten. Dat zijn er negen minder dan leider Anderlecht. Voor de rappe Elvis Manu en wellicht ook Jean-Paul Boëtius liggen hier kansen.
Driftkikker langs de lijn
Dat de nieuwe spelers nog geen team vormen heeft mogelijk ook te maken met de trainer, Guy Luzon. De Israëliër staat tijdens een wedstrijd voortdurend te schreeuwen en gekke gebaren te maken. Veel helpt het allemaal niet. Luzon staat er ook niet om bekend om tijdens een wedstrijd goed bij te sturen. Onder zijn leiding kwam Standard zelden terug van een achterstand.
Dat hij geen tactisch wonder is, is een publiek geheim. Kapitein Jelle Van Damme liet zich al eens ontvallen dat Standard niet of amper traint op stilstaande fases. "Bij corners moeten we zelf op het veld beslissen, wie welke speler dekt", aldus de speler, die in het verleden nog het tricot van Ajax droeg.
Sterktes
Passionele kapitein
Standard staat voor passie. Bij kapitein Van Damme (30) zie je dat het beste terug. Van Damme neemt bij Standard altijd het voortouw. Zonder hem zou Standard er nog slechter aan toe zijn. In het buitenland faalde Van Damme bij Ajax en het Engelse Wolverhampton Wanderers, maar in België is hij top. Ook Laurent Ciman zette zijn carrière bij Standard weer op de rails. De rechtsachter mislukte bij Club Brugge, maar laat bij Standard zien een nuttige kracht te zijn.
Ervaren spits
Igor De Camargo (31) keerde vorig seizoen terug bij Standard. De aanvaller moest zich lang neerleggen bij een invallersrol, maar hij maakte nooit amok. Telkens als hij speelt, zorgt hij voor de nodige dreiging. De ex-Rode Duivel is geen veelscorende spits, maar als hij scoort zijn het vaak beauties. Tegen Red Bull Salzburg knalde hij van afstand nog schitterend raak. De Camargo is misschien het best vergelijkbaar met Colin Kazim-Richards, die bij Feyenoord eenzelfde rol vertolkt.
Beest van een buitenspeler
De gevaarlijkste speler van Standard is Paul José Mpoku. Ook de 22-jarige aanvallende middenvelder was bijna weg geweest in Luik. In de zomer onderhandelde hij met een ploeg uit Qatar. Op het allerlaatste moment ging die deal niet door. Mpoku koppelt kracht aan techniek. Hij is zeker een speler die een stap hogerop aan kan.