In het kort: Gladbach blijft ongeslagen, pijnlijke misser bij Anderlecht

05-10-2014 20:05
2

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Dure misser in België
Anderlecht is zondag op eigen veld tegen Racing Genk niet verder gekomen dan een 0-0-gelijkspel. Bij de koploper miste Nathan Kabasele ruim een kwartier voor tijd een strafschop. Pijnlijk was dat Kabasele met ploeggenoot Youri Tielemans had geruzied over wie er vanaf elf meter zou aanleggen. Doelman en aanvoerder Silvio Proto moest nota bene het veld oversteken om de discussie te beëindigen. Anderlecht heeft 22 punten uit tien duels. AA Gent, dat vrijdag al 0-0 speelde bij Westerloo, volgt met 18 punten. Lokeren kan op datzelfde aantal komen als het zondagavond van Oostende wint.

Gladbach verliest weer niet
Borussia Mönchengladbach heeft zondag de ongeslagen status in de Bundesliga in stand gehouden, maar wel nieuwe averij opgelopen in de jacht op koploper Bayern München. De formatie van coach Lucien Favre kwam in eigen huis niet verder dan 1-1 tegen FSV Mainz 05.

Max Kruse bracht de thuisploeg na een kwartier spelen op voorsprong. Een kwartier later benutte Jonas Hofmann een strafschop, waardoor de eindstand na een half uur spelen al op het scorebord stond. Gladbach verzuimde door de remise de tweede plek op de ranglijst te heroveren op Hoffenheim. Beide ploegen hebben dertien punten, vier minder dan Bayern.

Verhaegh onderuit, Dost ontbreekt
FC Augsburg blijft wisselvallig presteren in de Bundesliga. De ploeg van aanvoerder Paul Verhaegh ging zondag met 1-0 onderuit bij VfL Wolfsburg. Dat betekende alweer de vierde nederlaag voor Augsburg, dat dit seizoen ook al drie keer won. De Braziliaanse verdediger Naldo was na een krap uur spelen de enige in de Volkswagen Arena in Wolfsburg die wist te scoren. Bas Dost zat niet bij de selectie van de thuisploeg, die dankzij de overwinning naar de voorlopige zesde plaats klom.

Dramatisch verlies Standard
Middenmoter Standard Luik heeft zich zondag in de Belgische competitie niet kunnen herstellen van de nederlaag drie dagen eerder bij Feyenoord in de Europa League (2-1). De ploeg van de geplaagde trainer Guy Luzon ging bij subtopper Club Brugge met 3-0 onderuit en incasseerde ook nog eens twee rode kaarten. Timmy Simons (twee benutte strafschoppen) en Nicolas Castillo brachten de treffers op hun naam.

Bij de thuisploeg keerde Ruud Vormer (ex-Feyenoord) na de rust niet terug. Oud-Ajacied Eyong Enoh maakte een dramatisch debuut voor de ploeg uit Luik. Hij moest al in de 11e minuut vertrekken na een rode kaart. Ook aanvaller Jeff Louis uit Haïti werd, in de 90e minuut, uit het veld gestuurd bij de bezoekers.

Van Wolfswinkel onderuit
Saint-Etienne heeft zondag in de Franse competitie een nederlaag geïncasseerd. De ploeg van aanvaller Ricky van Wolfswinkel verloor op eigen veld met 0-1 van Toulouse. Wissam Ben Yedder maakte in de 22e minuut het doelpunt. Voor Van Wolfswinkel duurde de wedstrijd iets korter dan een uur. Hij werd in de 58e minuut gewisseld. Door de zege kwam nummer zes Toulouse op veertien punten, evenveel als Saint-Etienne.

Revanche voor Sevilla
Sevilla heeft zich zondag hersteld van een zwakke week. Na de forse nederlaag (4-0) vorige week bij Atlético Madrid en het gelijke spel (2-2) bij Rijeka in de Europa League won de ploeg van coach Unai Emery overtuigend. Het laag geklasseerde Deportivo la Coruña werd met 4-1 verslagen.

Stéphane M'Bia had de thuisploeg in de 24e minuut op voorsprong gezet, maar niet veel later maakte de bij AZ opgeleide Haris Medunjanin gelijk. Carlos Bacca voor rust en M'bia en Vitolo na de pauze bezorgden Sevilla een ruime marge. Bacca miste ook nog een strafschop. Sevilla staat derde met drie punten achterstand op koploper Barcelona.

Eerste zege voor Italiaanse laagvlieger
Met de eerste zege van het seizoen heeft Empoli zondag enige afstand genomen van de onderste regionen van de Italiaanse serie A. De promovendus was in eigen stadion met 3-0 te sterk voor het eveneens laag geklasseerde Palermo. Empoli, dat de afgelopen drie duels gelijkspeelde, bezet door de winst een plaats in de middenmoot met zes punten uit zes duels.