'Twente presenteert bestuur en volgt voorbeeld van onder meer Man Utd en Liverpool'
'Wie bepaalt, betaalt'

'Twente presenteert bestuur en volgt voorbeeld van onder meer Man Utd en Liverpool'

21-10-2014 08:14
1

FC Twente maakt dinsdagmiddag bekend op welke manier de organisatie verder gaat. Joop Munsterman is tot op heden actief als directeur van het managementteam én voorzitter van de raad van commissarissen en daar komt een einde aan.

Munsterman gaat dinsdag óf zijn pet als directeur óf zijn pet als voorzitter af zetten. Omdat het uitgesloten is dat de preses voor een plek in de schaduw kiest, mag er volgens de Telegraaf rekening mee worden gehouden dat de club voor een one-tier board kiest.

In die constructie, die vooral in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten populair is, zitten de directie en toezichthouders in één college. Er wordt onderscheid gemaakt tussen uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders, waarbij een niet-uitvoerende bestuurder de taak van voorzitter vervult.

De keuze voor deze constructie verklaart deels ook de bijdragen van bestuurders in de transfer van in de transfer van Felipe Gutierrez. Onder het mom 'wie betaalt, bepaalt' houden de eigenaren zo niet alleen de controle houden over hun eigen investering, maar zijn zij ook verantwoordelijk voor de wijze waarop er met gelden van derden wordt omgegaan.

De bestuursvorm, die onder meer door Liverpool en Manchester United wordt gehanteerd, is in Nederland niet helemaal nieuw. Ook sc Heerenveen werkt sinds vorig jaar met een one-tier board.