Veltman kijkt ogen uit: Messi is ook een mens, maar op het veld geniet ik wel

Veltman kijkt ogen uit: "Messi is ook een mens, maar op het veld geniet ik wel"

22-10-2014 05:00
3

FC Barcelona was dinsdag opnieuw een maatje te groot voor Ajax (3-1). Pas toen de Catalanen in de tweede helft flink gas terug namen, werden de Amsterdammers brutaler met een late aansluitingstreffer tot gevolg.

Verdediger Joël Veltman beleefde een drukke eerste helft. Met Lionel Messi, Neymar en Andrès Iniesta als gevaarlijkste mannen aan de kant van Barça, was het voor Veltman soms even zoeken. "Als Messi of Neymar aan de bal kwam in de eerste helft, dan werd het gevaarlijk. Er waren een paar keer versnellingen bij, toen dacht ik van 'wow, het gaat snel'. Gelukkig bleef het bij 2-0, dan heb je nog wel een kans. Dat was ook onze hoop in de rust: 'Het kan nog steeds'", zegt Veltman onder meer tegenover VoetbalPrimeur in de catacomben van Camp Nou.

Van het voornemen van de ploeg en trainer Frank de Boer om het echte Ajax-spelletje te spelen op het heilige gras in Barcelona, kwam niet veel terecht. Volgens Veltman het gevolg van de kwaliteit van FC Barcelona en een beetje angst die in de Ajax-ploeg sloop door de snelle openingstreffer van Neymar. "Soms konden we één-op-één opzoeken, deden we niet. Soms konden we de middenman inspelen, deden we niet. Dat vond ik wat angstig. In de tweede helft ging het wat beter", sprak de verdediger.

"Ik vind het geen afgang"
Een afgang wil Veltman de manier waarop de 3-1 nederlaag tegen Barça tot stand kwam niet noemen. "Ik vind het geen afgang. Dat vind ik meer 4-0, 5-0 verliezen en helemaal weggespeeld worden. Dat had het wel kunnen zijn, in de eerste helft ben je veruit de mindere. In de tweede helft vond ik ons op zich wel gelijkwaardig. Dan is het zonde dat je dan – en dat zou veel te veel gevraagd zijn - die 2-2 niet maakt met Anwar El Ghazi", zegt Veltman, die wel beseft dat Ajax geen visitekaartje heeft afgegeven.

"Als je goed voetbalt, je laat zien dat je voor Ajax speelt en je verliest 3-0: okay, dat kan gebeuren tegen FC Barcelona. Maar in de eerste helft sta je 2-0 achter en durf je niet te voetballen, dat is je eigen schuld", stelt de Oranje-verdediger, die Barça niet de beste ploeg noemt waar hij ooit tegen gespeeld heeft. "Aanvallend zeker wel, ja. Als team niet, maar wel in de aanval." Met name Messi was zo nu en dan onnavolgbaar, geeft Veltman toe. "Messi is ook een mens, maar op het veld zit ik wel te genieten. Hij is niet sterk ofzo, maar hij houdt je wel van de bal. Hij is stabiel."

"Voor de derde plek hebben we alles in handen"
Door de zege van Paris Saint-Germain op APOEL Nicosia verkeert Ajax in een goede positie om beslag te leggen op de derde plek in de poulefase. Dat zou betekenen dat de club na de winterstop in de Europa League aan de slag kan. "Voor de derde plek hebben we alles in handen, misschien zit er nog wat in voor de tweede. Er zit altijd een kans in. Vorig jaar hebben we ook Barça verslagen. Maar je moet wel realistisch blijven, ik denk dat we eerst naar plek drie moeten kijken."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s