Ajax mist beslissend element: Op deze manier gaat overwinteren nooit lukken
"Die hadden Europees wat te melden, terwijl deze groep nagenoeg géén ervaring heeft"

Ajax mist beslissend element: "Op deze manier gaat overwinteren nooit lukken"

22-10-2014 16:58
10

Met veel spelers die vorig seizoen nog in Jong Ajax speelden, ging Frank de Boer dinsdag de strijd aan met FC Barcelona. Fons Groenendijk, vorig seizoen nog coach van de Amsterdame beloften, keek dan ook met bovengemiddelde belangstelling naar het duel in Camp Nou.

Groenendijk ging dinsdag eens goed voor de wedstrijd zitten. "Ik was heel, heel benieuwd. Ik ben per slot van rekening nog niet zo heel lang weg bij Ajax, volg ze nog op de voet", vertelt hij aan Voetbal International. "Bovendien had ik vanuit Nederland positieve signalen opgevangen. Ajax werd door sommigen toch een klein kansje toegedicht."

De oefenmeester, nu aan het werk bij CFR Cluj, moest echter al heel snel concluderen dat het verschil te groot is. "Het had na een half uur ook 4-0 of 5-0 kunnen staan, al kun je dat die jongens niet kwalijk nemen. Ik zag zes jongens lopen die ik vorig seizoen nog een paar keer bij Jong Ajax had, met de invallers erbij misschien zelfs wel zeven. Voor zulke jonge jongens is dit niveau op dit moment gewoon nog te hoog gegrepen, dat heb je kunnen zien. Ajax is nog lichtjaren verwijderd van Barcelona."

Ajax wil met veel eigen jeugd de Europese top bestormen. "Een nobel streven, maar zonder in elke linie één of twee ervaren spelers erbij, gaat overwinteren in de Champions League nooit lukken. Iedere ploeg heeft een paar jongens van 26 à 27 jaar nodig die het klappen van de zweep kennen. Ook in 1995, toen Ajax de Champions League won, speelden er jongens mee die de UEFA Cup al hadden gewonnen. Die hadden Europees wat te melden, terwijl deze groep nagenoeg géén ervaring heeft", aldus Groenendijk in gesprek met VI.