Het was de beste overgang van mijn carrière, om onder Van Gaal te komen werken
Robben looft ook tegenstrever Mourinho: "Je kon je geen mindere dag veroorloven"

"Het was de beste overgang van mijn carrière, om onder Van Gaal te komen werken"

24-10-2014 13:21

Arjen Robben stapte in 2004 over van PSV naar Chelsea, waar hij met José Mourinho ging werken. Maar de transfer van Real Madrid naar Bayern München was de beste in zijn carrière, want in Zuid-Duitsland werd Louis van Gaal zijn coach. De twee trainers staan zondag tegenover elkaar in de Premier League. Van Gaal ontvangt met zijn Manchester United het Chelsea van Mourinho.

"Ze zijn beiden erg veeleisend en intens", citeert De Telegraaf Robben uit de Engelse krant The Telegraph. "Ze zijn hetzelfde in het voorbereiden van zaken. Ze ademen voetbal, bijna elke seconde van de dag. Toen ik bij Chelsea kwam, werkte ik met Mourinho. Dat was een belangrijke periode voor mij, want ik speelde voor het eerst in het buitenland. Later werkte ik met Van Gaal en nu met Pep Guardiola."

"Ik voel het als een voorrecht om met dat kaliber coaches te werken. Ze hebben geholpen om stappen te maken in mijn loopbaan", vervolgt Robben, die nog altijd hoog opgeeft van de Portugees van Chelsea. "Toen ik Mourinho ontmoette, was ik nog erg jong, in mentaal en tactisch opzicht. Je kon je geen mindere dag veroorloven. Hij was zeer veeleisend. Mourinho leerde ons als team sterk en individueel te zijn."

Vijf jaar na zijn transfer naar Engeland stapte Robben over van Real naar Bayern. Daar was Van Gaal destijds de eindverantwoordelijke. "Hij maakt spelers echt beter. Het was de belangrijkste stap in mijn loopbaan, om van Real Madrid naar Bayern München te verkassen", vertelt de Oranje-international nu. "Het was de beste overgang van mijn carrière, om onder Van Gaal te komen werken. Het gaf me veel vertrouwen en het was een nieuwe manier van werken."