Vitessenaar Vejinovic loopt heldenrol mis door riante misser Velthuizen
Dappere bezoekers krijgen te weinig in Arnhem

25-10-2014 20:20
5

Vitesse heeft na een goede reeks met veel doelpunten onnodig punten (2-2) verspeeld aan NAC Breda. Alhoewel de ploeg van trainer Peter Bosz zaterdag op vrijwel alle fronten beter was, verzuimde Vitesse in het eigen Gelredome de verdiende winst te pakken.

Vitesse domineerde in de eerste helft. Op het middenveld heerste het trio Marko Vejinovic, Davy Pröpper en Kelvin Leerdam. En voorin zorgden Abiola Dauda en Bertrand Traoré voor veel beweging. Doelman Jelle ten Rouwelaar hield NAC het eerste half uur op de been. Hij reageerde attent op schoten van Dauda, Traore, Leerdam en Pröpper.

NAC stelde er aanvallend weinig tegenover. Weliswaar verliet de ploeg de defensieve stelling zodra daar mogelijkheden toe waren, maar door de afwezigheid van de geschorste spits Stipe Perica ontbrak aanvallend elk vernuft. Alleen Kingsley Boateng brak een keer gevaarlijk uit, maar hij strandde op doelman Piet Velthuizen.

Vitesse kwam na ruim een half uur verdiend op voorsprong. Isak Ssewankambo hield Denis Olinik vast, waarna scheidsrechter Danny Makkelie onverbiddelijk naar de penaltystip wees. Vejinovic maakte van elf meter geen fout. Dat deed aan de andere kant kort voor rust Erik Falkenburg wel. Hij schoot de strafschop, gegeven nadat Jan-Arie van der Heijden een overtreding beging op Adnane Tighadouini, hoog over.

Ook na de rust was het veelal eenrichtingsverkeer. Vitesse verzuimde alleen, net als voor de pauze, het veldoverwicht te onderstrepen met doelpunten. Enerzijds omdat doelman Ten Rouwelaar een prima wedstrijd keepte, anderzijds omdat Vitesse het soms iets te mooi wilde doen.

Tegen alle verhouding in kwam NAC na een kwartier onverwacht op gelijke hoogte. Vejinovic verspeelde nogal knullig de bal op het middenveld, waar uiteindelijk Tighadouini met de gelijkmaker optimaal van profiteerde. Kort daarna was NAC zelfs dicht bij een voorsprong, maar het schot van Falkenburg ging net naast.

In de slotfase leek Vitesse eindelijk orde op zaken te stellen. Met een fraai genomen vrije trap tekende Vejinovic voor zijn tweede doelpunt. Genoeg voor de volle winst was dat echter niet, want Tighadouini deed kort voor tijd uit een vrije trap hetzelfde. Doelman Velthuizen ging daarbij overigens allerminst vrijuit. (ANP)