In het kort: Genk klimt op in België, nieuwe voorzitter voor PSV

In het kort: Genk klimt op in België, nieuwe voorzitter voor PSV

28-10-2014 23:05
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Genk komt op één punt van Anderlecht
Racing Genk heeft zich dinsdagavond in de Belgische Pro League opgewerkt naar de tweede plaats met 22 punten, één minder dan Anderlecht. Dat ging voor eigen publiek ten koste van het laag geklasseerde Lierse SK: 3-0. Christian Kabasele opende de score na ruim een half uur. De Congolees Hervé Kage besliste het duel halverwege de tweede helft. In de slotfase had ook good-old Thomas Buffel nog succes. Marco Bizot zat op de bank bij de achtervolger, Arjan Swinkels stond in de basis bij Lierse.

Zulte Waregem bleef troosteloos onderaan. Het bezoek aan het Argos-stadion van KV Mechelen, beker bekend als 'Achter de Kazerne', leverde voor de ploeg van spits Glynor Plet slechts een schamel punt op: 1-1. Dat was niettemin een meevaller. De Mechelse Serviër Dalibor Veselinovic leek de matchwinner te worden nadat zijn landgenoot Milos Kosanovic voor rust al een strafschop had gemist, maar verdediger Karel D'Haene maakte vlak voor tijd gelijk. Bij Zulte Waregem stond Willie Overtoom voor het eerst aan de aftrap. Hij werd na een uur gewisseld.

Alberts nieuwe voorzitter rvc PSV
Jan Albers is per 1 januari voorzitter van de raad van commissarissen van PSV. Dat heeft de Eindhovense eredivisionist dinsdag gemeld. Albers volgt op die dag Peter Swinkels op, die sinds de zomer van 2010 fungeerde als voorzitter van het hoogste bestuursorgaan van PSV. Albers (62) is bestuursvoorzitter van Gamma Holding en reeds lid van de rvc sinds 2012. Tot voor kort was hij tevens voorzitter van de hockeybond KNHB.

De Leeuw transfervrij

Melvin de Leeuw is per direct vertrokken bij het Schotse Ross County. De aanvaller heeft zijn contract wegens 'persoonlijke redenen' ontbonden. De Leeuw, afgelopen seizoen goed voor negen treffers, heeft over interesse niet te klagen. "Er is contact met diverse clubs, onder meer uit de Eredivisie en het Engelse Championship", zegt zaakwaarnemer Eelco Groen tegenover VoetbalPrimeur. De Leeuw kan pas in januari een eventueel contract tekenen. "We hopen op korte termijn een club te vinden waar hij zijn conditie op peil kan houden."

Bjelland ontbreekt
FC Twente doet woensdag in het bekertreffen met Go Ahead Eagles geen beroep op Andreas Bjelland. De Deense verdediger haakte zondag af voor het Eredivisie-duel met Excelsior wegens ademhalingsproblemen. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat er geen sprake lijkt te zijn van ernstige klachten. De verdediger heeft de individuele training inmiddels hervat, weet VI.

Strafvermindering CSKA
De Europese voetbalunie UEFA heeft de sancties tegen CSKA Moskou naar aanleiding van misdragingen van zijn fans iets verlicht. De club uit de Russische hoofdstad moest eerst drie thuisduels zonder publiek afwerken. Dat worden er nu twee. 'De derde wedstrijd zonder publiek is nu een voorwaardelijke straf met een looptijd van vijf jaar', aldus de UEFA dinsdag op de website.

Fans van CSKA misdroegen zich in het uitduel met AS Roma op 17 september met racistische spreekkoren en het afsteken van vuurwerk. Tegen Bayern München moest de club vervolgens ook al zonder publiek spelen, een gevolg nog van een eerdere voorwaardelijke straf. Vorige week ontving CSKA al Manchester City in een leeg stadion waardoor er nog één duel voor lege tribunes volgt. De bijbehorende boete werd teruggeschroefd van 200.000 naar 100.000 euro.

Real in beroep
Real Madrid gaat in beroep tegen de schorsing van Zinedine Zidane. De trainer van het 'B-elftal', Real Madrid Castilla, mag zijn werkzaamheden drie maanden niet uitvoeren, omdat de Spaanse bond heeft geconstateerd dat hij niet in het bezit is van de juiste papieren. Een leugen, stelt Real dinsdag. In een statement laat de club weten dat Zidane in het bezit is van een Franse trainerslicentie en dat Real er alles aan gaat doen om de schorsing ongedaan te maken. Ook juridische stappen zijn niet uitgesloten, stelt de club.

Standard moet vrezen
Standard Luik moet vrezen voor een zware sanctie na de supportersrellen, anderhalve week geleden in het thuisduel met Zulte Waregem. De aanklager van de Belgische voetbalbond wil dat de club de eerstvolgende twee wedstrijden achter gesloten deuren afwerkt. Een uitspraak volgt mogelijk dinsdag al.

Eén van de twee duels zonder publiek is nog het gevolg van een voorwaardelijke straf die in 2012 werd opgelegd na rellen in een wedstrijd tegen Anderlecht. Op 19 oktober maakte scheidsrechter Bart Vertenten in de 89e minuut een einde aan het duel met Zulte toen bij een 2-1-achterstand boze Standardfans stoeltjes op het veld bleven gooien. De tuchtcommissie zal naar alle waarschijnlijkheid die stand als eindstand bepalen.

Balotelli wordt niet vervolgd
Mario Balotelli wordt niet vervolgd nadat afgelopen week aangifte tegen hem gedaan werd. De spits van Liverpool zou een vrouw die foto's nam van zijn auto hebben bedreigd. Het 'slachtoffer' heeft nu besloten geen formele klacht in te dienen tegen de voetballer, laat de politie van Manchester weten.

Vela riskeert FIFA-schorsing
Real Sociedad-aanvaller Carlos Vela speelt met vuur. De aanvaller uit Mexico kan een schorsing verwachten wanneer hij weigert uit te komen voor zijn land. Vela is door bondscoach Miguel Herrera opgeroepen voor de oefenduels met Nederland en Wit-Rusland. Onlangs gaf Vela nog aan dat hij eigenlijk geen trek heeft in het spelen van interlands. Wanneer Vela weigert de uitnodiging van zijn land te accepteren, loopt hij het risico een schorsing opgelegd te krijgen door de FIFA.

Aanstellingen arbiters Eredivisie
De KNVB heeft dinsdag de aanstellingen van de arbiters voor de elfde speelronde in de Eredivisie bekendgemaakt.

Zaterdag 1 november:
Ajax - FC Dordrecht, 18.30 uur: Janssen
FC Twente - sc Heerenveen, 19.45: Gözübüyük
Feyenoord - PEC Zwolle, 19.45 uur: Vink
PSV - ADO Den Haag, 20.45 uur: Van Boekel

Zondag 2 november:
FC Utrecht - Vitesse, 12.30: Blom
AZ - Excelsior, 14.30: Kamphuis
Willem II - SC Cambuur, 14.30: Sanders
Go Ahead Eagles - Heracles Almelo, 14.30: Nijhuis
FC Groningen - NAC Breda, 16.45 uur: Higler

Roda verwacht vertrek Vroomans
Roland Vroomans staat voor een vertrek bij Roda JC Kerkrade. Althans, dat verwacht de Limburgse club. Het hoofd van de voetbalacademie kan aan de slag bij Inter Bakoe. In Azerbeidzjan ligt een rol als technisch directeur klaar voor Vroomans, weet De Stentor. De 47-jarige beleidsbepaler is in het bezit van een contract tot 2017 in Kerkrade en heeft het aanbod uit Bakoe momenteel in beraad. "Maar het verschil in salaris is zo groot, dat het onmogelijk is hem te houden. We achten de kans dan ook groot dat Roland bij ons weggaat", aldus algemeen directeur Wim Collard in de krant.

Zuid-Afrikanen eren vermoorde keeper
De club van de vermoorde Zuid-Afrikaanse doelman Senzo Meyiwa heeft besloten het shirt met nummer 1 als eerbetoon niet meer aan een andere keeper te vergeven. Dat heeft de voorzitter van Orlando Pirates, Irvin Khoza, dinsdag bekendgemaakt. De 27-jarige Meyiwa, aanvoerder van de nationale ploeg, werd zondag bij een overal in de woning van zijn vriendin doodgeschoten. Bij de club is al eerder het nummer 22 uit de lijst geschrapt. Dit tricot behoorde toe aan aanvaller Lesley Manyathela, die in 2003 bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

FC Groningen ziet af van Sloveen
Taulant Kadrija krijgt geen contract bij FC Groningen. Dat meldt de Eredivisie-club op de officiële website. De 21-jarige voetballer trainde twee weken mee met de selectie van Jong FC Groningen, ook speelde hij twee oefenduels. De eredivisionist is tot de conclusie gekomen dat Kadrija niet direct een meerwaarde is voor de Groningse selectie.