Kritiek op kunstgras laait op na 'belachelijke gedachte' van de FIFA
Nederlands voetbal lijdt onder kunstgrasvelden

Kritiek op kunstgras laait op na 'belachelijke gedachte' van de FIFA

31-10-2014 10:13
12

De overweging van de FIFA om het WK in de toekomst op kunstgras te laten spelen, wordt niet erg goed ontvangen binnen de voetbalwereld. FIFA secretaris-generaal Jérome Valcke zei donderdag dat kunstgras een serieuze optie is.

"Wat mij betreft is dat op korte termijn al een goede optie", zei Valcke onder meer op de website van de FIFA. De FIFPro is fel tegen, zegt Tijs Tummers van de internationale spelersvakbond in het Algemeen Dagblad. "Het is een belachelijke gedachte. Er is geen topspeler ter wereld die dit wil. In alle topcompetities wordt op natuurgras gespeeld - en uit elke enquête blijkt dat er onder voetballers totaal geen draagvlak is voor kunstgras."

In Nederland wordt overigens bijzonder veel op kunstgras gespeeld. Geen enkele andere Europese topcompetitie heeft meer clubs met een kunstgrasveld. "Onder voetballers peilen we regelmatig hun mening over voetbal op kunstgras", aldus Tummers. "Uit al die onderzoeken komt dezelfde conclusie: natuurgrasvelden worden aanzienlijk hoger gewaardeerd. Er is bijna geen voetballer die de voorkeur geeft aan kunstgras."

Het spelen op kunstgras zou het Nederlandse voetbal in z’n totaliteit geen goed doen, stelde Martin van Geel (Feyenoord) onlangs. "Kunstgras zou goed één van de discussiepunten kunnen worden op onze voetbalconferentie", stelt technisch directeur van de KNVB Jelle Goes. Op die conferentie wordt gesproken over de staat en de toekomst van het Nederlandse voetbal. "De vraag of ons kunstgras leidt tot een ander type speler, is gerechtvaardigd", besluit Goes.