Ajax loopt na rode kaart probleemloos over naïef FC Dordrecht heen
Amsterdammers voeren druk op koploper PSV op

Ajax loopt na rode kaart probleemloos over naïef FC Dordrecht heen

01-11-2014 20:18
10

Ajax heeft de achterstand op koploper PSV in ieder geval voor eventjes teruggebracht tot één punt. De Amsterdammers wonnen zaterdagavond met 4-0 van het enthousiaste, maar naïeve FC Dordrecht, dat na de rode kaart voor Josimar Lima in de 62ste minuut bij vlagen volledig weggespeeld werd.

Ajax slaagde er zaterdag voor de zoveelste keer dit seizoen lang niet in de supporters in de ArenA te vermaken. De kampioen brak pas het verzet van FC Dordrecht nadat verdediger Josimar Lima bij een achterstand van 1-0 voor zijn club ten onrechte met een twee gele kaart van het veld was gestuurd. Vier dagen voor de ontmoeting met FC Barcelona in de Champions League scoorde Lasse Schöne tweemaal voor de regerend kampioen. Joël Veltman en Lucas Andersen lieten de score verder oplopen.

FC Dordrecht arriveerde met een serie van negen competitiewedstrijden zonder zege in de ArenA. De tegenvallende resultaten waren voor het elftal van trainer Ernie Brandts geen aanleiding om alleen maar te verdedigen. De nieuwkomer in de eredivisie speelde met drie spitsen en durfde het aan de defensie van de thuisploeg onder druk te zetten. Het was ook Dordrecht waarschijnlijk opgevallen dat Ajax dit seizoen voor eigen publiek laaggeklasseerde ploegen niet zo maar naar een grote nederlaag speelt. De afgelopen weken hielden Heracles Almelo (2-1) en Go Ahead Eagles (3-1) de hoop op een stunt ook lang levend in Amsterdam.

De verdedigers van Ajax bouwen het spel bij voorkeur rustig op. Het leek wel of ze zich geen raad wisten met de fel jagende aanvallers van FC Dordrecht, zo vaak verveelden ze het publiek met terugspeelballen op doelman Jasper Cillessen. Gelukkig voor de fans speelde Anwar El Ghazi op de rechterflank. De negentienjarige buitenspeler koos waar mogelijk het avontuur met snelle dribbels en passeeracties. El Ghazi stond na 21 minuten ook aan de basis van de openingstreffer. Hij liet zich door Kolbeinn Sigthórsson weg sturen en gunde de treffer aan Lasse Schöne (1-0).

Zonder goed te voetballen kreeg Ajax enkele uitstekende kansen om de wedstrijd snel te beslissen. Davy Klaassen en El Ghazi kregen de bal zelfs niet in het doel toen ze oog in oog met doelman Filip Kurto verschenen. De thuisploeg kreeg het publiek pas op de bank nadar scheidsrechter Ed Janssen Lima ten onrechte voor de tweede keer geel gaf voor een vermeende overtreding op El Ghazi. In overtalsituatie bezorgden Schöne, Veltman en Andersen hun ploeg alsnog een ruime overwinning. (ANP)