In het kort: Engelse clubs wuiven kunstgras weg, EK-21 krijgt meer deelnemers

In het kort: Engelse clubs wuiven kunstgras weg, EK-21 krijgt meer deelnemers

06-11-2014 20:15

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Engelse clubs willen niet op kunstgras voetballen
De Engelse profclubs hebben zich donderdag uitgesproken tegen voetballen op kunstgras in de twee hoogste klassen. Volgens Britse media werd bij een stemming donderdag de benodigde meerderheid net niet bereikt. 34 clubs stemden tegen, 34 voor en er waren vier onthoudingen. De belangenvereniging van spelers, de PFA, had zich vooraf al nadrukkelijk tegen de invoering van kunstgras uitgesproken.

EK onder 21 krijgt groter deelnemersveld
Het Europees kampioenschap voor voetballers onder 21 jaar krijgt uitbreiding. De UEFA maakte donderdag bij de loting voor de editie van volgend jaar bekend dat in 2017 twaalf landen mogen meedoen aan het toernooi. Het deelnemersveld voor het EK bestaat momenteel uit acht landen. Jong Oranje liep kwalificatie voor het EK van 2015 in Tsjechië mis door in de play-offs twee keer te verliezen van Portugal.

Galatasaray vreest
Galatasaray moet vrezen dat het opnieuw door de UEFA wordt gestraft vanwege het gedrag van supporters bij wedstrijden in de Champions League. Turkse fans gooiden dinsdag bij de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund vuurwerk op het veld en in een naastgelegen vak met Duitse supporters. De Duitse politie is vanwege het zware vuurwerk dat in het vak gegooid werd een onderzoek gestart naar poging tot doodslag.

De wedstrijd, die de ploeg van Wesley Sneijder met 4-1 verloor, werd twee keer stilgelegd. Galatasaray kreeg eerder al 50.000 euro boete toen supporters vorige maand in de uitwedstrijd tegen Arsenal vuurwerk op het veld gooiden en moet daarnaast betalen voor schade die in het Londense uitvak werd aangericht.

PSV neemt afscheid van Nike
PSV gaat vanaf 2015 vijf jaar in zee met Umbro. Dat meldt Voetbal International. De club uit Eindhoven liet zijn shirts en kleding de afgelopen twintig jaar aanleveren door Nike, maar aan de samenwerking met die kledingleverancier komt aan het einde van het huidige voetbalseizoen een eind. PSV en Umbro hebben volgens het magazine de intentie uitgesproken om met elkaar te gaan samenwerken.

Guidetti speler van de maand
Celtic-aanvaller John Guidetti is in Schotland uitgeroepen tot speler van de maand oktober. Dat meldt de BBC. De international van Zweden wordt door Celtic gehuurd van Manchester City. Afgelopen maand wist de voormalige aanvaller van Feyenoord in vier wedstrijden zes keer te scoren.

Barça extra nacht in Amsterdam
De spelers van FC Barcelona hebben een nacht extra in Amsterdam moeten doorbrengen. Het vliegtuig dat Lionel Messi en zijn teamgenoten na het Champions League-duel met Ajax woensdagavond naar Spanje zou terugbrengen had problemen. Dat meldt de Spaanse club donderdag. De ploeg zal nu donderdagmiddag vertrekken. Barcelona won het duel in de ArenA met 2-0 door twee doelpunten van Lionel Messi.

Roda-fans als 'shirtsponsor'
Fans van Roda JC Kerkrade kunnen tijdens het duel tussen hun club en Almere City een plek op het shirt van de Jupiler League-club kopen. Voor 25 euro mag een supporter zich voor één wedstrijd 'shirtsponsor' noemen. Vanwege de enorme interesse heeft Roda JC besloten het ontwerp voor het betreffende shirt aan te passen, meldt dagblad De Limburger. In eerste instantie konden 400 fans een plekje op het shirt kopen, door een aanpassing is er ruimte voor 1500 'sponsors'.

Tadic kan Pellè opvolgen
Southampton-voetballer Dusan Tadic is in de race voor een Engelse award. De Serviër maakt kans op de prijs speler van de maand oktober. Die nominatie heeft hij onder meer te danken aan zijn vier assists tegen Sunderland (8-0 winst), een evenaring van het Premier League-record. Tadic krijgt concurrentie van Alexis Sánchez (Arsenal), Sergio Agüero (Manchester City), Saido Berahino (West Bromwich Albion), Leighton Baines (Everton) en Diafra Sakho (West Ham United), weet VI. Graziano Pellè (Southampton) werd in september uitgeroepen tot speler van de maand.

Ajax - FC Barcelona kijkcijferhit
De Champions League-wedstrijd tussen Ajax en FC Barcelona (0-2) was woensdag het best bekeken programma op de Nederlandse televisie. Ruim 2,3 miljoen tv-kijkers schakelden in voor het duel in de Amsterdam Arena. Daarmee troefden Ajax en FC Barcelona onder meer het NOS Journaal van 20.00 uur en Goede Tijden Slechte Tijden af, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Zes clubs zeker van plaatsing
Na vier van de zes speelrondes in de groepsfase van de Champions League zijn al zes clubs zeker van een plek in de achtste finales. Real Madrid en Borussia Dortmund verzekerden zich dinsdag van een vervolg in het belangrijkste Europese bekertoernooi, woensdag kwamen daar Bayern München, Paris Saint-Germain, FC Barcelona en FC Porto bij. Tijdens de laatste twee speelrondes worden de overige tien plaatsen ingevuld.

In de seizoenen 2006/2007 en 2009/2010 hadden ook zes clubs zich al na vier wedstrijden geplaatst voor de volgende ronde, zocht databureau Infostrada uit. Ajax strijdt in groep F achter Paris Saint-Germain en FC Barcelona om de derde plaats, goed voor een vervolg in de Europa League. De landskampioen heeft 1 punt voorsprong op Apoel Nicosia.