Ajax leidt strijd tegen kunstgras: Dan maar een selectiespeler minder
"Wat ons betreft verplichten ze natuurgras voor alle wedstrijden in de Eredivisie"

Ajax leidt strijd tegen kunstgras: "Dan maar een selectiespeler minder"

10-11-2014 11:00
61

De Eredivisie heeft het gehad met het voetballen op kunstgras, zo blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Ajax leidt de strijd tegen de neppe ondergrond, stelt de ochtendkrant. Als het aan de Amsterdammers ligt, wordt kunstgras per direct verboden.

De drie traditionele topclubs zijn allemaal tegen kunstgras, maar bij Ajax is men het felst. "Wat ons betreft verplichten ze natuurgras voor alle wedstrijden in de Eredivisie", zegt directeur Marc Overmars in het AD. Kostenbesparing vindt hij geen argument. "Het gras mag niet aan de onderkant van de begroting staan. Dat heeft niks met de portemonnee van Ajax te maken, want zo dacht ik er ook over toen ik bij Go Ahead Eagles zat. Dan maar een selectiespeler minder."

Uit de enquête blijkt dat ook bijna alle spelers voetbal op kunstgras een wezenlijk ander spel vinden dan voetbal op natuurlijk gras. "Zien we ergens anders kunstgras in de grote competities? Het verandert het spel", zegt Overmars ook. "Als we allemaal overgaan op kunstgras, dan kun je over een paar jaar weer alles omgooien. Kijk maar naar Amerika, in de jaren '70-'80 met Cruijff en Beckenbauer. Zelfde verhaal. Werd daarna ook volledig omgegooid."

De directeur voetbalzaken ziet wel de voordelen om over kunstgrasvelden te beschikken. "Zowel voor profs als voor amateurs. Dat biedt bijvoorbeeld de kans om je andere velden te ontzien, waardoor het natuurgras kan herstellen. Wij vinden dus dat kunstgrasvelden goed zijn er bij te hebben maar dat, in elk geval in de Eredivisie, alles op natuurgras gespeeld zou moeten worden", besluit Overmars namens Ajax, dat overigens nog nooit op kunstgras verloor.