Arjen Robben in actie tijdens de enige ontmoeting ooit tussen Nederland en Letland

Ambitieuze Letten: Gat tussen Letland en Oranje kleiner dan tien jaar geleden
Assistent-bondscoach Astafjevs: "De druk ligt bij Oranje"

Ambitieuze Letten: "Gat tussen Letland en Oranje kleiner dan tien jaar geleden"

14-11-2014 07:22
11

Het Nederlands elftal moet zondag winnen van Letland. Om in de kwalificatieronde voor het EK 2016 uitzicht te houden op de eerste twee plaatsen en om Guus Hiddink in het zadel te houden als bondscoach. Als het aan te Letten ligt gaat dat echter niet lukken. Tien jaar geleden werd het eerste en enige duel tussen de twee landen gespeeld, tijd om die 3-0 nederlaag op het EK 2004 weg te spoelen.

De huidige nummer 99 van de FIFA-ranglijst wil het EK halen. Het hoogtepunt uit de geschiedenis is deelname aan het EK 2004, daar speelde het in de derde en laatste groepswedstrijd voor het eerst tegen Oranje. Er werd met 3-0 verloren. Vitalijs Astafjevs, recordinternational en momenteel assistent-bondscoach, speelde toen mee.

"Van de wedstrijd tegen Nederland kan ik mij nog bijna alles herinneren", zegt Astafjevs in gesprek met De Telegraaf. "Voor ons was het een fantastische ervaring. Het hele stadion in Braga was Oranje. We speelden tegen Van der Sar, Davids, Seedorf, Van Nistelrooy, noem maar op. Alleen maar grote namen. Qua druk op de coach was het eigenlijk dezelfde situatie als nu. Een slecht resultaat had Dick Advocaat destijds zeker de kop gekost."

De 3-0 nederlaag tegen Oranje volgde op een 2-1 verlies tegen Tsjechië en een 0-0 gelijkspel tegen Duitsland. Nu wil men het beter doen. "Ons doel is om een beter resultaat te behalen dan tien jaar geleden. De druk ligt bij Oranje. En ik denk dat het gat tussen beide teams kleiner is dan toen."