Knal Isco hoogtepunt op goede avond Spanje, doelpunt Ibrahimovic niet genoeg

15-11-2014 22:38

Spanje heeft zaterdag de derde zege in de EK-kwalificatiereeks geboekt. De sterk verjongde ploeg van bondscoach Vicente del Bosque had voor eigen publiek weinig moeite met Wit-Rusland: 3-0. Dankzij de zege nestelde Spanje zich op de tweede plaats in groep C.

Spanje speelde bij vlagen weer het voetbal waarmee de ploeg zich in 2010 tot wereldkampioen kroonde en twee jaar later de Europese titel pakte. Het duurde tot de achttiende minuut voor het thuisland in Huelva op voorsprong kwam. Isco schoot de bal uit stand in de kruising. Een minuut later bepaalde Sergio Busquets de ruststand op 2-0.

In de tweede helft legde Spanje enkele fraaie aanvallen op de mat, maar de ploeg wist nog maar één keer te scoren. Dat deed Pedro in de 55e minuut: 3-0. Verder leed bleef Wit-Rusland bespaard. Spanje trad aan zonder de geblesseerde Cesc Fabregas, Andrés Iniesta en David Silva. Del Bosque gunde Diego Costa, de topscorer van Chelsea, bovendien rust.

Spanje heeft na vier duels negen punten. Dat zijn er drie minder dan koploper Slowakije, dat met 2-0 won bij Macedonië. Juraj Kucka en Adam Nemec zetten de eindstand al voor rust op het scorebord. NAC-speler Aleksandar Damcevski bleef het hele duel op de bank bij Macedonië, dat met drie uit vier op de vierde plaats staat.

Oekraïne heeft net als Spanje negen punten verzameld in vier duels, maar een aanmerkelijk lager doelsaldo (+5) dan de Spanjaarden (+10). Oekraïne won eerder op zaterdag dankzij drie doelpunten van Andrei Jarmolenko met 3-0 van Luxemburg.

Goal Ibra niet genoeg
Zweden is er zaterdag niet in geslaagd het EK-kwalificatieduel bij Montenegro te winnen. Ondanks een vroeg doelpunt van de weer fitte Zlatan Ibrahimovic, de aanvaller van Paris Saint-Germain stond in Podgorica na negen minuten op de goede plek om de bal binnen te werken, moest Zweden met één punt genoegen nemen: 1-1. Stevan Jovetic benutte tien minuten voor tijd een strafschop voor het thuisland.

Door het gelijkspel loopt Oostenrijk, dat eerder op zaterdag Rusland met 1-0 klopte, verder uit in groep G. Dat land heeft tien punten na vier duels. Zweden volgt met zes punten. Rusland en Montenegro verzamelden er allebei vijf en zijn ook nog volop in de race voor een EK-ticket.

Zwitsers in spoor Engeland
Zwitserland doet weer helemaal mee om een plaats op het EK. Het land won zaterdag voor eigen publiek met 4-0 van Litouwen. Zwitserland komt zo naast Litouwen en Slovenië op zes punten in groep E, waar Engeland met twaalf punten ongenaakbaar is.

De Zwitsers hadden even nodig om warm te draaien tegen Litouwen, waar Cambuur-verdediger Vytautas Andriuskevicius een basisplek had. Na ruim een uur schoot Josip Drmic via doelman Giedrius Arlauskis de 1-0 binnen, waarna Fabian Schär en Xherdan Shaqiri (twee keer) de score verder opvoerden. Zwitserland was de kwalificatiereeks met twee nederlagen begonnen.