"Wat heb je aan gras dat niet vlak is? Dat gezeik moet eens ophouden"
In de maatschappelijke wereld gaat het vooral over Zwarte Piet, maar in de voetbalwereld is er ook een heet hangijzer: de vele kunstgrasvelden in de Eredivisie zijn bestuurders van de grote clubs een doorn in het oog.
Hoewel clubs financieel beter uit zijn met kunstgras, wil bijvoorbeeld FC Utrecht er niet aan. "Wij blijven in Utrecht de voorkeur geven aan echt gras", zegt directeur Wilco van Schaik tegen de NOS. "Ook al scheelt ons dat misschien per jaar een half miljoen euro." Echt gras moet onderhouden worden, er is een veldverwarming nodig en in de wintermaanden kan het nodig zijn dat de mat wordt vervangen. Kunstgras is sterker, er kan altijd op getraind worden en het sproeien kost minder geld.
"Ook je beloftenelftal kan in het stadion spelen. Dit scheelt ook al gauw één tot twee trainings- of wedstrijdvelden op het trainingscomplex. Wat ook weer een flinke besparing kan opleveren. Dat betekent dat je in z'n totaliteit kunt besparen op je trainingscomplex", vervolgt Van Schaik. Daarnaast, denkt de bestuurder, kan een club 365 dagen per jaar evenementen organiseren, zonder dat het gras eronder hoeft te lijden. Traditie en sentiment vieren in Utrecht echter hoogtij en daarom blijft er echt gras in het stadion liggen.
PEC Zwolle is een van de clubs die wel een nepmat heeft liggen en is daar blij mee. Technisch directeur Gerard Nijkamp heeft genoeg van de continue discussie."De zogenaamde tegenstanders dragen zaken aan die gewoon niet kloppen", citeert de NOS hem. "Ik kom uit het grastijdperk. Maar dat is verleden tijd. Wat heb je aan een grasveld, dat niet vlak is, met kuilen en kale plekken? Dat gezeik van anti-kunstgras moet eens ophouden."