De Tien: internationale transferflops van afgelopen zomer
Het aantrekken van een peperdure speler biedt nog geen garantie voor succes. Eén doodschop en een willekeurige miljoenenaankoop is maanden aan het revalideren. Daarnaast acclimatiseert niet elke nieuweling even makkelijk in zijn nieuwe leefomgeving. Welke internationale zomertransfers hadden beter niet plaats kunnen vinden?
Lazar Markovic (Liverpool FC)
Sinds zijn komst bij zijn nieuwe club heeft Lazar Markovic nog niet kunnen brengen wat er van hem verwacht wordt. De man van 25 miljoen speelde slechts vier van de elf competitieduels, waarin hij niet wist te overtuigen. De van Benfica afkomstige middenvelder voelt zich naar eigen zeggen nog niet helemaal lekker op Anfield.
Rickie Lambert (Liverpool FC)
Zo overtuigend als hij in het shirt van Southampton acteerde, zo onzeker ogen zijn optredens voor The Reds. Rickie Lambert dwong zijn droomtransfer van afgelopen zomer op overtuigende wijze af, maar kwam nog niet echt uit de verf. De Merseyside club betaalde vijf miljoen euro exclusief bonussen voor de Engelse aanvaller. Al lijkt de club geen bonussen uit te hoeven keren dit seizoen, want Liverpool presteert dramatisch in de competitie. Wellicht dat er nog successen worden geboekt in één van de bekertoernooien.
Adam Lallana (Liverpool FC)
De absolute smaakmaker van Southampton van afgelopen seizoen luistert naar de naam Adam Lallana. Liverpool overhandigde een flinke zak met geld van ruim 31 miljoen euro voor de aanvallende middenvelder, maar ook hij laat zijn waarde vooralsnog niet zien bij Liverpool. Tegelijkertijd overtreft Southampton alle verwachtingen. Zijn de nieuwkomers van The Saints eigenlijk wel zo goed als we allemaal denken?
Eliaquim Mangala (Manchester City)
Manchester City heeft zich in de in de achterste linie versterkt met de 23-jarige Fransman Eliaquim Mangala. Helaas raakte de van FC Porto overgekomen jongeling half oktober geblesseerd, waarna hij zich niet meer terug wist te knokken in de basiself. Een ietwat tegenvallende conclusie voor een verdediger van veertig miljoen euro.
Thomas Vermaelen (FC Barcelona)
FC Barcelona wacht al maanden op het officiële debuut van Thomas Vermaelen. De voormalig verdediger van Ajax en Arsenal kampt al het gehele seizoen met een hamstringblessure. Net toen hij dicht bij zijn rentree was, gooide zondag een nieuwe hamstringblessure roet in het eten.
Mario Balotelli (Liverpool FC)
Ga er maar aan staan om Luis Suarez te doen vergeten. Mario Balotelli dacht dit klusje wel even te klaren, maar kent tot dusver een dramatisch seizoen. De losbandige Italiaan kampt met een flinke vormcrisis. De aanvaller wacht nog altijd op zijn eerste competitiedoelpunt voor The Reds.
Filipe Luis (Chelsea FC)
De Londense koploper maakte aan het begin van dit seizoen 25 miljoen euro over naar Atlético Madrid voor de komst van Filipe Luis. Het is voor de Braziliaanse verdediger wekelijks een verrassing of hij op de bank zit of mag beginnen als basiskracht. Afgelopen weekend was de oud-Ajacied weer negentig minuten bankzitter tegen West Bromwich Albion.
Marco van Ginkel (AC Milan)
Het goudhaantje van Vitesse vertrok in juli 2013 met hoge verwachtingen naar Chelsea. Na een teleurstellend avontuur maakte de 21-jarige jeugdinternational de overstap (op huurbasis) naar AC Milan, waar zijn persoonlijke resultaten tot dusver eveneens tegenvallen. De middenvelder speelde pas één competitiewedstrijd voor de Milanezen tegen promovendus Empoli (2-2).
Jan Oblak (Atlético Madrid)
Jan Oblak rekende zich al rijk na het vertrek van Thibaut Courois bij Atlético Madrid. De vlieger dat hij de wekelijkse basisplaats onder de lat zou overnemen ging helaas niet op. De Sloveen moet de Spaanse goalie Miguel Ángel Moyá steevast voor zich dulden. En dat terwijl de regerend landskampioen van Spanje ruim zestien miljoen euro voor de sluitpost neertelde.
Guillermo Ochoa (Malaga CF)
Door een geweldig WK met Mexico dwong Guillermo Ochoa een transfer af naar de Primeira Division. De Midden-Amerikaanse doelman mag er op financieel gebied dan wel flink op vooruitgegaan zijn, hij moet zich tegenwoordig wel tevredenstellen met een rol als bankzitter. Idriss Carlos Kameni is vooralsnog de onbetwiste nummer één bij de Spaanse subtopper.