Oproep Oranje heeft minder effect bij PSV: Hier hebben scouts al oog voor spelers
"Na het WK schoot de belangstelling voor Depay en Wijnaldum duidelijk omhoog"

Oproep Oranje heeft minder effect bij PSV: "Hier hebben scouts al oog voor spelers"

21-11-2014 07:50

PSV kan bondscoach Guus Hiddink dankbaar zijn. De keuzeheer selecteerde sinds zijn aanstelling als opvolger van Louis van Gaal acht verschillende PSV'ers, waarmee de club uit Eindhoven hofleverancier is. Het oproepen en laten spelen in Oranje heeft invloed op het moraal én op de transferwaarde van spelers.

"Ik rijd net weg van de Herdgang. Na zo'n 6-0 merk je dat jongens met extra veel motivatie zijn teruggekeerd", zegt Toon Gerbrands, directeur bij PSV, in gesprek met het Algemeen Dagblad. Ook financieel heeft het effect. Dat merkte Gerbrands als directeur van AZ toen Marco van Basten in totaal veertien spelers van AZ bij Oranje haalde, waarvan hij er dertien liet debuteren. "Zeker bij AZ had het destijds een heel groot effect."

"Engelse clubs die kwamen kijken, zeiden altijd: AZ-spelers scouten we alleen in de competitie tegen Ajax, Feyenoord, FC Twente, PSV en bij Europa Cup-duels en interlands", vervolgt Gerbrands zijn verhaal. "Al maken ze in alle andere potjes in de Eredivisie twintig goals, dat interesseert ons niet. Dat stelt te weinig voor."

Onder Van Gaal was Feyenoord qua aantal selecties hofleverancier, met de bijdrage van Memphis Depay en Georginio Wijnaldum op het WK in Brazilië had PSV echter niets te klagen. "Depay en Wijnaldum keerden met toegevoegde waarde terug in Eindhoven. Na het WK schoot de belangstelling voor die twee duidelijk omhoog. Buitenlandse scouts hadden een extra bevestiging gekregen."

Zo ziet Gerbrands het. Een extra bevestiging, want het financiële effect bij AZ is groter dan dat bij PSV. "Bij AZ hadden we Oranje en de Europa League echt nodig om waarde te creëren. Bij PSV hebben scouts automatisch al oog voor spelers."