In het kort: Lens op schot, Marseille laat zich niet kisten in roerige week

In het kort: Lens op schot, Marseille laat zich niet kisten in roerige week

23-11-2014 23:35
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Lens bewijst waarde
Jeremain Lens heeft zondag zijn waarde bewezen voor Dinamo Kiev. De international scoorde in het uitduel met Metalurg Zaporizja twee keer. Mede dankzij de trefzekere aanvaller won Dinamo met 2-4 en staat het weer alleen aan kop in de Oekraïense competitie. Andrei Jarmolenko maakte vlak voor rust de 0-1. In de tweede helft maakte Rsslan Platon gelijk, waarna Lens en Miguel Veloso namens Dinamo toesloegen. Nurudeen Orelesi maakte het nog even spannend door de aansluitingstreffer te maken, maar een gelijkspel zat er niet meer in voor Metalurg. Lens zorgde in blessuretijd voor de vierde goal voor Dinamo.

Marseille sluit roerige week goed af
Olympique Marseille heeft een roerige week met een thuisoverwinning op Girondins de Bordeaux afgesloten. De ploeg nam met de 3-1 zege de koppositie in de Ligue 1 weer over van Paris Saint-Germain. De club uit Zuid-Frankrijk zag voorzitter Vincent Labrune en algemeen directeur Philippe Perez eerder in de week worden opgepakt vanwege een onderzoek naar onrechtmatigheden bij transfers, onder meer bij die van André-Pierre Gignac die in 2010 van Toulouse werd overgenomen. Uitgerekend die veelbesproken spits besliste het duel in de slotfase door de verlossende 2-1 te maken. De Belg Michy Batshuayi scoorde vlak daarna ook nog 3-1.

Villarreal vindt aansluiting
Villarreal heeft weer wat aansluiting met de subtop gekregen. De middenmoter in de Spaanse Primera División won zondagavond in het eigen stadion Madrigal met 2-1 van Getafe en komt zo op de achtste plaats te staan. De thuisploeg kwam voor rust al op een voorsprong van 2-0. Aanvoerder Mario en aanvaller Gerard zorgden voor de doelpunten. Medhí Lacen bracht de spanning na een uur spelen terug door de 2-1 te maken, maar een gelijkspel voor Getafe zat er niet meer in.

Promes laat zich zien
Quincy Promes had zondag een belangrijk aandeel in de zege van zijn Russische ploeg Spartak Moskou op Mordovja. De Nederlandse international maakte twee doelpunten in het met 4-2 gewonnen duel. Hij gaf ook de assist van de vierde treffer. Promes opende de score in de negende minuut. In de achttiende minuut was hij opnieuw trefzeker. Spartak Moskou staat vijfde in de tussenstand.

Heerenveen in spanning
De ernst van de knieblessure van Jordy Buijs is nog onbekend. De centrale verdediger van sc Heerenveen viel zaterdag in het uitduel tegen Ajax geblesseerd uit. Onderzoek in het ziekenhuis moet maandag uitwijzen wat de ernst van de opgelopen kwetsuur is. Zondag was onderzoek niet mogelijk, maar positief was dat de knie niet dik en warm is. "Hopelijk valt het mee, we proberen maandag een MRI te regelen om meer te weten te komen", aldus fysiotherapeut Erik ten Voorde op de clubsite.

Levante de baas in Valencia
Valencia heeft zondag verzuimd de derde plaats in de Primera División te heroveren. De dit jaar verrassend sterk presterende ploeg van de Portugese trainer Nuno verloor met 2-1 van stadgenoot Levante. Victor zette de thuisploeg na een klein uur op voorsprong. Kort nadat Daniel Parejo in de 73e minuut het evenwicht had hersteld bepaalde Morales de eindstand op 2-1. Valencia staat nu vierde achter het supertrio Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid. Levante bivakkeert in de middenmoot.

Standard onderuit
KV Oostende heeft zondag een sterke reeks van Standard Luik beëindigd. De thuisploeg speelde vanaf de 36e minuut met tien man nadat Andile Jali uit het veld was gestuurd, maar won mede dankzij twee benutte strafschoppen met 3-2. Standard, poulegenoot van Feyenoord in de Europa League, had de afgelopen vier competitieduels gewonnen. Sébastien Siani schoot in de achtste en de 83e minuut raak vanaf elf meter. Tussendoor had Elimane Coulibaly gescoord namens het Oostendse vreemdelingenlegioen, dat slechts twee Belgen in de basis had. Namens Standard troffen Igor De Camargo en Geoffrey Mujangi Bia doel.

Van der Vaart klopt Elia
Van de roemrijke clubs die in de Duitse Bundesliga onderin zijn verzeild geraakt heeft Hamburger SV zondag een belangrijke overwinning geboekt. Dankzij late doelpunten van Artjoms Rudnevs en Tolgay Arslan won HSV met 2-0 van Werder Bremen en kwam het net boven de degradatiestreep te staan. HSV heeft nu twaalf punten en houdt Borussia Dortmund (elf), Bremen (tien) en VfB Stuttgart (negen) onder zich, clubs die in een nog niet zo ver verleden om de titel streden. Stuttgart komt zondag nog in actie. Rafael van der Vaart ging vijf minuten voor tijd naar de kant en zag daar hoe Eljero Elia nog een paar minuten speeltijd kreeg bij Bremen.

Gladon bezorgt Sparta punt
Paul Gladon heeft Sparta Rotterdam zondag een punt bezorgd in de thuiswedstrijd tegen FC Oss. De spits maakte in blessuretijd gelijk, nadat hij de Rotterdamse ploeg kort na rust al op voorsprong had gebracht (2-2). Justin Mathieu tekende voor beide doelpunten van Oss. Sparta speelde ruim een helft met tien man na rood voor Pieter Nys. De Belgische middenvelder kreeg kort voor rust zijn tweede gele kaart. Met tien man kwam Sparta toch op voorsprong, maar Mathieu sloeg vervolgens twee keer toe op Het Kasteel. Gladon redde nog een punt voor de tien Spartanen.

Sassuolo blijft verbazen in de Serie A
Sassuolo heeft zondag met 1-0 gewonnen bij Torino. Daarmee hield een opmerkelijke reeks van de ploeg uit het gelijknamige plaatsje aan. Sassuolo verloor na een matige competitiestart sinds 5 oktober geen duel meer en is inmiddels een stabiele middenmoter. Sassuolo dankte de zege aan een treffer twee minuten voor tijd van invaller Antonio Floro Flores. De thuisploeg had voor rust de kans laten liggen om op voorsprong te komen, want Juan Sanchez Miño miste een strafschop.

Oranjevrouwen missen steunpilaar
De Nederlandse voetbalsters moeten het ook in de return van de play-off om een WK-ticket tegen Italië stellen zonder Anouk Hoogendijk. De 96-voudig international heeft te veel last van een hamstringblessure, waardoor ze zaterdag in Den Haag al ontbrak tijdens het eerste duel (1-1). Bondscoach Roger Reijners reist met 24 speelsters af naar Verona voor de return van komende donderdag. Naast de geblesseerde Hoogendijk blijft ook Kirsten Koopmans thuis. Reijners denkt de aanvalster van Telstar niet nodig te hebben in Italië. De 'Leeuwinnen' moeten in Verona minimaal één keer scoren om het WK van volgend jaar in Canada te kunnen bereiken. De wedstrijd begint om 20.30 uur.

Liverpool mist Balotelli
Mario Balotelli ontbreekt zondag bij Liverpool in de uitwedstrijd tegen Crystal Palace. De Italiaanse spits, die nog altijd wacht op zijn eerste doelpunt voor de 'Reds' in de Premier League, blijft vanwege een liesblessure aan de kant. Manager Brendan Rodgers mist ook de Engelse aanvaller Daniel Sturridge, die al bijna het hele seizoen kampt met fysieke problemen.