Nieuwe techniek voor Ajax-gras: "In vijf dagen daalde de kwaliteit enorm"
Het gras van de Arena gaat gemonitord worden. Speciale sensoren gaan de fitheid, sapstromen en de bacteriëngroei van de grasmat in beeld brengen, meldt Het Parool.
Ajax wil dat drie rijdende systemen de kwaliteit van het gehele veld gaan bewaken, elk moment dat er niet gevoetbald wordt. Henk van Raan, directeur facilitair bedrijf van de Arena, vergelijkt de systemen met een EEG-scan waarmee in ziekenhuizen hersenactiviteit wordt gemeten. "Met de infraroodcamera's kunnen ze in het plantje kijken of het behoefte heeft aan voeding, water of meer warmte of licht", zegt Van Raan tegen Het Parool.
Dat gebeurt ter voorkoming van een uitbraak van bacteriën, zoals vorig seizoen het geval was. "In vijf dagen daalde de kwaliteit van het veld enorm", aldus Van Raan. De terreinknecht van Ajax kan door de nieuwe techniek snel zien welk bestrijdingsmiddel hij nodig heeft voor herstel van het gras.
Het nieuws komt naar buiten op het moment dat heel Nederland in discussie is over de vele kunstgrasvelden in de Eredivisie. Van Raan vermoedt dat er nog voldoende rek in natuurgras zit. "Wij denken dat met gewoon gras nog veel vooruitgang kan worden geboekt."
De Arena gaat samenwerken met de agrarische hogeschool uit Den Bosch en Venlo (HAS) en met de opgedane kennis wil het de internationale markt op. Van Raan: "Dat is een belangrijke drijfveer om voorop te blijven lopen. Die kennis verkopen we dan."