De sterspeler van de Duitse hekkensluiter onder een vergrootglas

De Tien: feiten over het enige lichtpuntje van Borussia Dortmund

2 december 2014 om 10:10

Borussia Dortmund verkeert momenteel in een zware vormcrisis. Daar waar de West-Duitsers in 2012 nog beslag legden op de landstitel, bivakkeren ze nu op een beschamende laatste plaats in de Bundesliga. Tot overmaat van ramp raakte de dragende kracht van het zinkende schip, Marco Reus, onlangs opnieuw zwaar geblesseerd. Maar wat maakt hem eigenlijk tot de ster van de geelzwarten? Vandaag tien feiten over Marco Reus.

Uiterlijk
Niet alleen zijn veldspel onderscheidt Reus van zijn teamgenoten. Met zijn opgeschoren kapsel en diverse tatoeages steelt de lichtvoetige Duitser al de show voordat het eerste fluitsignaal heeft geklonken. En het houdt voorlopig niet op met zijn lichaamsversiering. "Ik hou van tatoeages en heb een goede tatoeëerder. Er komen er in de toekomst zeer waarschijnlijk nog meer bij. Het is misschien zelfs een obsessie geworden", aldus de 25-jarige Duitser.

Clubliefde
Als kleine jongen was de vleugelspeler al vaak als supporter terug te vinden in Die Gelbe Wand. Het was voor hem een logische keuze om op latere leeftijd zijn geboortestad te vertegenwoordigen in het eerste elftal. "Ik voelde dat deze club de mooiste achterban heeft en spelers hier gezamenlijk de strijd aan gaan. Het collectief vormt de basis van het behaalde succes. Het is geen club waarbij spelers komen en gaan, zoals bij Bayern München. Daarom was dit de ideale club voor mij."

Tomas Rosicky
De lichtvoetige creatieveling is een grote bewonderaar van voormalig Dortmund-speler Tomas Rosicky en probeert zijn voorganger te doen vergeten. De Tsjechische middenvelder maakte furore in de Bundesliga met zijn piekfijne techniek en fantastische spelinzicht. Rosicky kwam tot ruim tweehonderd competitiewedstrijden voor Die Borussen en werd in 2002 landskampioen met de club.

Bijgeloof
De begrippen Reus en bijgeloof zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voorafgaand aan elke wedstrijd doet hij te allen tijde eerst zijn sok, scheenbeschermer en schoen aan zijn rechtervoet. Daarna volgt pas zijn linkerbeen. Dit terwijl zijn linkervoet altijd als eerste de grasmat raakt bij het betreden van het veld.

Woody Woodpecker
In zijn periode bij Borussia Mönchengladbach vergaarde Reus vanwege zijn snel verworven sterrenstatus de bijnaam Rolls Reus, refererend aan de Britse autofabrikant Rolls Royce. Zijn toenmalige teamgenoten bedachten uiteindelijk een meer bijpassende naam voor de geblondeerde aanvaller. Door zijn unieke hoofdbewegingen tijdens dribbels kon de nieuwe bijnaam Woody Woodpecker niet uitblijven. Ook bij zijn huidige club is de verwijzing naar deze cartoon nog van kracht.

Zwakke punt
Elke speler kent minder sterke punten in zijn spel, zo ook Marco Reus. Indien mogelijk vermijdt de ster naar eigen zeggen het liefst kopballen. "Ik haat verliezen, en ik haat koppen. Door mijn angst voor kopballen raak ik veel ballen op de bovenkant van mijn hoofd, waardoor ze niet goed meer aankomen."

Geboren met een bal
Ook in zijn jeugdige jaren draaide het leven van Reus alleen om voetbal. Andrea Schürmann, één van de eerste trainers die de ster in wording ooit onder zijn hoede had, profileerde hem als volgt: "Hij was elk beschikbaar moment in de weer met een bal. Zowel op de club als thuis. Binnen het team gedroeg hij zich vroeger al als een voorbeeld voor het team.

Fysieke belemmering
Als 15-jarige jongen kreeg de aanvaller voor het eerst te maken met een tegenstribbelend lichaam. Door zijn lichte lichaamsbouw en gebrek aan spieren werd Reus voor een moeilijke keus gesteld, vechten voor een plaats bij de reserves van SV Dortmund of zijn geliefde club verlaten. Hij koos voor het maken van minuten bij het lager geklasseerde Rot Weiß Ahlen, waar hij uiteindelijk een contract verdiende bij Borussia Mönchengladbach. 

Plan B
Als Reus het niet had gered als prof dan had hij zijn pijlen gericht op een carrière in de luchtvaart. De Duits international ambieerde naast het voetbal al langere tijd een functie als piloot, tot hij zijn voeten liet spreken en ieders verwachting overtrof.

Persoonlijk
Als enige jongen in het gezin had Reus vroeger geen maatje binnen de familie om zijn passie mee te delen. Met twee oudere zussen die niks om de populaire balsport gaven was hij voornamelijk op zichzelf aangewezen.