'Guardiola's Barça het beste team ooit? Dan moet je die ploeg vergelijken met Ajax'

'Guardiola's Barça het beste team ooit? Dan moet je die ploeg vergelijken met Ajax'

Gepubliceerd: donderdag 4 december 2014 om 12:40do 04-12-2014 om 12:40

Cesar Luis Menotti zit nooit om een mening verlegen. De voormalige bondscoach van Argetinië, hij leidde de ploeg in 1978 naar de wereldtitel in eigen land door Nederland te kloppen in de WK-finale, buigt zich in gesprek met El Grafico over FC Barcelona, Argentinië, Lionel Messi en Pep Guardiola. Ook is er een eervolle vermelding voor Ajax.

El Flaco (De Magere) is een groot fan van Messi, maar wil de Argentijnse voetballer van Barça niet de beste aller tijden noemen. Dat Messi in Brazilië werd uitgeroepen tot beste speler van het WK, verbaasde Menotti - in tegenstelling tot het overgrote deel van de voetbalwereld - desondanks niet. "Als Messi niet de beste speler van het WK was, was Argentinië nooit uit de groepsfase gekomen."

Argentinië bereikte uiteindelijk de finale van het toernooi. Daarin was Duitsland te sterk. "Ik denk niet dat Messi zo onevenwichtig was als de mensen ons wilden doen laten geloven. Het probleem was dat hij geen steun had in de aanval", zegt de 76-jarige Menotti. "Messi is ongelooflijk, maar aan de tafel der grootheden is Pelé de beste. Hij was buitenaards", aldus de ex-voetballer en oud-trainer.

Menotti werkte in het verleden als coach bij FC Barcelona. Onder Pep Guardiola zag Menotti vanaf de andere kant van de wereld hoe Barça het voetbal in de 21ste eeuw jarenlang domineerde. "Guardiola had bondscoach van Argentinië moeten worden toen Sabella vertrok. En ik zou drie jonge coaches naast hem zetten om te leren. Zo denk je aan de toekomst."

"Ik weet niet of het Barcelona van Guardiola het beste team ooit was, omdat je die ploeg moet vergelijken met het Ajax van de jaren zeventig. Maar het was zeker de beste ploeg van de afgelopen dertig jaar. En Guardiola is de beste coach van de afgelopen dertig jaar", zegt Menotti. Ajax wist in 1971, 1972 en 1973 de Europa Cup 1 te winnen. In 1972 kroonden de Amsterdammers zich tot wereldkampioen.

Plaats een reactie

donderdag 4 december 2014 om 13:52
En het Ajax van 1994 tot 1997 was ook niet misselijk. Maar Ajax van de jaren '70 en Barca
onder Rijkaard/Guardiola dat is netzo moeilijk kiezen tussen C.Ronaldo of Messi

Ajax was de voorloper op het spel van Barca
Cruijff heeft het bij Barca erin geslepen in alle geledingen van de club! Bij Ajax waren ze de filosofie in alle geledingen 14 jaar door wanbeleid aan het verkwanselen.. gelukkig is dat nu weer terug er word net iets anders getraint op de toekomst en in alle geledingen echte Ajax mensen. Ajax A1 heeft de potentie
om een top team te worden zoals dat vroeger normaal was bij Ajax..

Maar sowiezo Ajax in het rijtje van Barca dat is gewoon mooi. mooie geschiedenis mooie succesen daar kunnen we in ons klein landje best trots op zijn..
Vind ik leuk
ReneAjax +10864
donderdag 4 december 2014 om 14:07
Menotti heeft gelijk; "Messi is ongelooflijk, maar aan de tafel der grootheden is Pelé de beste."
Vind ik leuk
donderdag 4 december 2014 om 14:12
Ben ik mee eens, Pelé is van een andere orde. wat hij als tiener al liet zien geweldig!

Aan het sterfbed van zijn vader beloofde Pele hem om de WK beker naar Brazilie te halen. En jahoor de 18jarige won het WK..

Ik heb zoveel docu's over hem gezien zoveel WK wedstrijden terug gezien en een betere dan Pelé bestaat er echt niet...
Vind ik leuk
donderdag 4 december 2014 om 14:07
En wat Psv en Feyenoord in Europa gepresteerd heeft daar ben ik ook zeer zeker trots op!

Waar zou het NL voetbal zijn zonder de top3
Was er dan netzo veel kennis over opleiden netzo veel succes en het totaal voetbal van Oranje in de jaren '70 En de EK titel in '88
en 3 WK finales.. Nou ik weet wel zeker van niet.. trots op de top 3.. minder trots op de afgunst en haat naar elkaar toe...
Vind ik leuk
Linksaf +184
donderdag 4 december 2014 om 15:34
Wilde je plusjes scoren?
Vind ik leuk
donderdag 4 december 2014 om 15:42
?
Ik ben gewoon geen hater
ik ben een voetballiefhebber met historisch besef. ik laat me niet leiden door afgunst..
Vind ik leuk
wattenstaafje +23983
donderdag 4 december 2014 om 14:28
En in 1995
Vind ik leuk
125 +1742
donderdag 4 december 2014 om 15:54
Ajax en real Madrid... Barca had het nog moeilijk onder guardiola tegen teams in de cl.. Jaren 60 madrid en Ajax 70 veegde de sterkste team van de mat. Maar mijn nummer 1 wedstrijd is real Ajax 96 als je vanaf de eerste minuten het real publiek achter je krijgt en een staande ovatie daarna... Nooit iemand gelukt en dat is ook de reden van de wrok tegen ons in Nederland en de lof over de hele wereld. WZAWZDB noem het arrogant maar met deze mentaliteit hebben we het bereikt en gaan we het doen.
Vind ik leuk
donderdag 4 december 2014 om 16:56
Dat was in 1995 ja 0-2 net voor de wedstrijd tegen Gremio. toen de wedstrijd afgelopen was was het applaus zeer indrukwekkend
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws