De Tien: topspelers die (nog) nooit een WK hebben gewonnen
Wil je bekend komen te staan als een grote voetballer, dan wordt vaak gezegd dat je prijzen moet pakken. Prijzen met je club, maar ook prijzen met het land waar je voor uitkomt. Toch zijn er over de wereld genoeg topspelers die vele prijzen bij hun club wisten te pakken, maar op een WK tekort kwamen voor de hoogste trede van het podium. Vandaag een overzicht van tien spelers die zich in dat rijtje mogen scharen.
Yaya Touré (Ivoorkust)
De oersterke middenvelder van Manchester City won in 2009 al de Champions League met FC Barcelona en met City werd hij al twee keer kampioen. Op een WK kon hij echter nog geen potten breken met Ivoorkust. Op het afgelopen WK werd hij met Ivoorkust in de groepsfase uitgeschakeld.
Paolo Maldini (Italië)
Nog altijd een clubicoon bij AC Milan en wellicht wel een van de beste verdedigers die wij ooit op de velden hebben zien rondlopen. Paolo Maldini (46) speelde maar liefst 24 seizoenen voor AC Milan waarin hij zeven maal de Serie A wist te winnen. In 1994 was de Italiaanse voetbalheld vijf strafschoppen verwijderd van het binnenhalen van de wereldbeker, maar was Brazilië net te sterk. Als aanvoerder van Italië nam Maldini in totaal vijf keer deel aan het internationale eindtoernooi.
Zlatan Ibrahimovic (Zweden)
Een geweldenaar die nog altijd wekelijks uitblinkt bij Paris Saint-Germain. Zoveel prijzen als Zlatan Ibrahimovic (33) wist te winnen bij onder andere Ajax, Juventus, Internazionale en FC Barcelona, zo ongelukkig is de Zweed geweest in zijn prestaties op een WK. Toch beeft menig verdediger angst als hij Zlatan tegenover zich krijgt en heeft hij een mooi repertoire aan prijzen, waaronder de Puskás Award van 2013.
Zico (Brazilië)
Een Braziliaan die geen WK heeft gewonnen, is bijna een gegeven dat de wenkbrauwen doet rijzen. Toch mag Zico (61) zich in dat rijtje scharen. De oud-voetballer van Flamengo had puur de pech dat hij in een Braziliaanse generatie zat die op elk internationaal toernooi, van 1978 tot en met 1986, wist te falen. Niet dat Zico geen erkenning krijgt, want nog steeds zien zijn landgenoten hem als een van de grootste legendes die Brazilië ooit heeft voortgebracht.
Lionel Messi (Argentinië)
Een naam die niet kan ontbreken in deze lijst. Lionel Messi (27) wordt omschreven als buitenaards, een recordbreker, misschien wel de beste speler ter wereld ooit, die met Barcelona vele prijzen wist op te strijken. Ook in Argentinië draait alles rondom Messi, maar toch heeft hij nog geen wereldbeker achter zijn naam kunnen zetten. Het afgelopen WK stond Argentinië in de finale, maar gingen de Duitsers met de beker aan de haal.
Johan Cruijff (Nederland)
Waarschijnlijk de beste voetballer die wij kennen uit de vaderlandse geschiedenis en een van de beste spelers ooit. Johan Cruijff (67) won in zijn voetbaldagen drie keer de Gouden Bal uit die tijd en stond op het WK van '74 in de finale tegen West-Duitsland die met 2-1 verloren ging. De speelwijze van Cruijff is voor vele voetballers een voorbeeld geweest, waaronder Eric Cantona en Xavi.
Cristiano Ronaldo (Portugal)
Cristiano Ronaldo of Lionel Messi? Dat menig voetbalanalist deze vraag stelt, zegt veel over het voetballend vermogen van Ronaldo (29). De Portugees won afgelopen jaar nog de Champions League met Real Madrid en kan, net als Messi, bestempeld worden als een recordbreker en geweldige voetballer met een indrukwekkend scorend vermogen. Toch heeft ook Cristiano Ronaldo nog altijd geen wereldbeker omhoog kunnen liften. Dat zal gezien het laatste WK nog knap lastig worden.
Ferenc Puskás (Hongarije)
Een Hongaarse legende en voor de jongere generatie mede bekend van de jaarlijkse Puskás Award. Ferenc Puskás wist in 1954 de WK-finale te halen met Hongarije, maar ging toen verrassend onderuit tegen West-Duitsland. Toch wist Puskás met Real Madrid vijf keer achter elkaar de La Liga te veroveren en nog altijd staat hij bekend als de all-time topscorer van Hongarije met maar liefst 84 doelpunten in 85 wedstrijden.
David Beckham (Engeland)
Befaamd om zijn vrije trappen en geweldige passes behoort ook ex-international David Beckham (39) tot de groten der aarde. De Engelsman kwam onder meer uit voor Manchester United, Real Madrid en Paris Saint-Germain en werd met deze clubs ook kampioen. Helaas was ook Beckham in zijn interlandperiode, van 1996 tot en met 2009, geen wereldtitel gegund.
Arjen Robben (Nederland)
Last but not least hebben wij nog onze eigen gigant Arjen Robben (30). De WK-prestaties van Robben zijn er een die wij aan de ene kant omarmen, maar waar wij deels liever niet aan worden herinnerd. In 2010 wist de topspeler van Bayern München ons bijna de titel te schenken in de WK-finale tegen Spanje en afgelopen zomer bracht hij ons zowat eigenhandig naar een derde plek in Brazilië. Toch smachten zowel Robben als wij nog altijd naar die eerste wereldbeker in de Nederlandse voetbalhistorie.