Bundesliga voert doellijntechnologie in: "Moeten nieuwe ontwikkelingen niet negeren"
In navolging van de Engelse Premier League maken de voetbalclubs in Duitsland vanaf het seizoen 2015/2016 ook gebruik van doellijntechnologie. Dit werd donderdagmiddag bekend na een bijeenkomst in Frankfurt. In maart werd het voorstel nog afgewezen.
"Ik geloof dat het voor het Duitse voetbal een stap vooruit is en het wordt een hulpmiddel voor de scheidsrechters", zegt bondspresident Reinhard Rauball tegen Duitse media. De directe aanleiding voor de Bundesliga om te kijken naar doellijntechnologie was het spookdoelpunt van Stefan Kiessling (Bayer Leverkusen) in oktober 2013. De spits kopte de bal naast, maar die rolde via een gat in het net weer in het doel. Ook de afgekeurde treffer van Mats Hummels van Borussia Dortmund in de bekerfinale tegen Bayern München (2-0) deed veel stof opwaaien in Duitsland.
"Ik vind doellijntechnologie heel goed, het zorgt voor een eerlijker spel en het helpt de scheidsrechters", zei Bayern-aanvaller Thomas Müller hier al eens over. Met name zijn club, Borussia Dortmund, Bayer Leverkussen en 1899 Hoffenheim waren grote voorstanders van de komst van doellijntechnologie. "We kunnen nieuwe ontwikkelingen niet negeren", zegt Hoffenheim's sportief directeur Alexander Rosen. "De technologie verandert het karakter van de sport niet, maar zorgt voor een snelle en gemakkelijke beslissing over of de bal de lijn is gepasseerd of niet."
Vijftien van de achttien clubs stemden donderdag tijdens een ledenvergadering in met de komst van het systeem Hawk-Eye. Het is overigens een vrij prijzig systeem. Elke club zal tussen de 150.000 en 180.000 euro per seizoen moeten neerleggen. Ook Nederland is er voorzichtig mee bezig. Er circuleert één systeem in het land, dat nu in Amsterdam bij Ajax hangt. Na de winterstop verkast de installatie naar Feyenoord.