De Tien: feitjes die je nog niet wist over Zlatan

De Tien: feitjes die je nog niet wist over Zlatan

22-12-2014 10:10
1

Ibra, Ibracadabra, Il Genio: het zijn enkele bijnamen waarmee de wereldtopper Zlatan Ibrahimovic wordt bestempeld. Wekelijks verbaast de Zweed ons met zijn geweldige dribbels, afstandsschoten en keiharde bodychecks bij Paris Saint-Germain. Zijn het niet de kranten, dan is er wel een biografie waarin veel te lezen is over het leven van Ibra. Zijn er echter ook feitjes die wij wellicht niet kennen? Vandaag een overzicht van tien merkwaardige weetjes over Zlatan.

Taekwando (zwarte band)
Al op zeventienjarige leeftijd behaalde Zlatan de zwarte band in taekwondo. In 2010 ontving de Zweed, tijdens zijn periode bij AC Milan, als eerbetoon een zwarte band van het Italiaanse nationale taekwondoteam. Alhoewel Zlatan nooit serieus verder is gegaan in deze sport, kun je in zijn acties en acrobatische sprongen (wonderschone omhaal tegen Engeland) wel iets terugzien van een geleerde taekwondo-vechter.

Zlatan-burger
Met de omschrijving 'Beest van een burger' is het ook mogelijk om een echte Zlatan-burger te nuttigen. De 'Le Zlatan' is sinds kort verkrijgbaar in Parijs en moet in totaal ongeveer dertig euro kosten. Voor die prijs heb je een burger met 600 gram gehakt, uitjes, bacon en drie verschillende soorten kaas op een lekker groot broodje. Dan rijst natuurlijk de vraag: Dare to 'Le Zlatan'? Mocht je deze vraag met 'ja' hebben beantwoord, dan is de burger af te halen bij Doddy's Café in Parijs.

Evenaarde record in eerste seizoen
In zijn eerste seizoen bij Paris Saint-Germain wist Zlatan in totaal dertig doelpunten in de Ligue 1 te produceren. Deze prestatie was dermate groot dat hij op gelijke hoogte kwam te staan met all-time topscorer Jean-Pierre Papin. De voormalig aanvaller van Marseille wist in 1990 eenzelfde prestatie te leveren waarna geen enkele voetballer in de Ligue 1 dat wist te evenaren. Er is natuurlijk maar één Zlatan.

Zlatanera
Gek of niet, maar Zlatan heeft ook zijn eigen woord gekregen in het Zweeds woordenboek. In 2013 werd het woord 'Zlatanera' officieel ingeburgerd en sindsdien wordt het veel gebruikt door de Zweden. 'Zlatanera' staat voor 'iets met veel kracht opruimen of volledig domineren'. Een mooi illustratief woord voor de prestaties van Zlatan op het veld. 

Groot fan van Al Pacino
Zlatan is een baas in en buiten het veld en wie weet dat zijn filmicoon Al Pacino daar wel aan heeft bijgedragen. De spits van Paris Saint-Germain beweert dat hij elk jaar minstens twee of drie keer naar de film Scarface kijkt en zou Al Pacino maar wat graag uitnodigen voor een dinertje. Volgens Zlatan is Al Pacino de enige filmster die hem zou kunnen vertolken in een film. 

Onvoldoende voor gym
Alhoewel Zlatan nu te boek staat als een topatleet, lag dat in zijn jeugdjaren op school net even wat anders. De Zweed wist in de gymlessen geen voldoende te scoren en volgens zijn gymleraar lag dat mede aan het feit dat Zlatan geen teamplayer was. Voor twee achtereenvolgende jaren bleef de spits van Paris Saint-Germain steken op een onvoldoende. Diezelfde gymleraar zal zich nu wel achter de oren krabben.

Zlatan Court
Zlatan groeide op in de sloppenwijken van Rosengard, een district binnen de stad Mälmo. In zijn jeugdjaren was de Zweed altijd te vinden op een plaatselijk voetbalveldje daar in de buurt. In 2007 besloot Nike om dit veldje te renoveren en om te dopen tot 'Zlatan Court'. Met de leus 'Hier ligt mijn hart, hier ligt mijn verhaal, hier ligt mijn spel, verbeter het. Zlatan', moet het veld een inspiratie zijn voor alle voetballers die ook hopen om ooit net zo'n grote ster te worden als Zlatan.

Bijna verhuurd aan Southampton
In zijn beginperiode bij Ajax (2001-2004) beleefde Zlatan een stroeve start. In 24 wedstrijden wist de Zweed zes keer het net te vinden. Bij de staf van Ajax was dat ook niet onopgemerkt gebleven en de Amsterdammers overwogen om Zlatan te verhuren aan Southampton. De spits zag Ajax toentertijd echter als de top en wilde zich, koste wat kost, bewijzen. Moet je nagaan als Zlatan deze stap wel had genomen. Hoe had zijn carrière er nu dan uitgezien? 

Dare to Zlatan
Het gebeurt niet vaak dat andere voetballers Zlatan door de benen weten te spelen. Toch wist Lille-verdediger Aurelien Chedjou deze prestatie te bereiken. In een competitiewedstrijd die voor Paris Saint-Germain nog net werd gewonnen (1-0), was het de Kameroener die Ibra een memoraele panna gaf. Gelukkig kon de Zweed er ook zelf wel om lachen.

Redt zijn ploeg in eerste wedstrijd
Tijdens de eerste wedstrijd die Zlatan in actie kwam voor Paris Saint-Germain, stonden de Parijzenaren na ruim een uur spelen met 2-0 achter tegen FC Lorient. In iets wat een onmogelijke opgave leek, brak Zlatan met een lekker schot de ban: 2-1. Lange tijd wist Lorient nog stand te houden, maar uiteindelijk was het toch wederom Zlatan die vanaf elf meter een punt redde voor zijn ploeg. Daarmee had de spits zijn visitekaartje wel afgegeven.