Hoofdrolspelers van De Wissel: Het provoceren zit Tim in het bloed
"We zijn daarin niet over één nacht ijs gegaan"

Hoofdrolspelers van De Wissel: "Het provoceren zit Tim in het bloed"

28-12-2014 22:05

Heel Nederland stond met open mond te kijken, toen Tim Krul in de slotminuten van de WK-kwartfinale tegen Costa Rica werd ingebracht. Het masterplan uit de koker van Louis van Gaal en Frans Hoek was niet zomaar een ingeving.

Het idee om Krul in te brengen bij een penaltyreeks speelde al het hele WK. "We zijn daarin niet over één nacht ijs gegaan", vertelt Hoek, de toenmalige keeperstrainer van Oranje, aan het Algemeen Dagblad. "Vanaf het moment dat we de groep bijeen hadden, wisten we alle statistieken van alle doelmannen."

Wedden

Meer odds

"Daarbij scoorde Jasper het laagst wat betreft de penalty's. Michel Vorm was wat cijfers betreft het beste, maar de ervaring met shoot-outs was ook nieuw voor allen behalve voor Tim. En ook de psychologische 'oorlogsvoering' was een belangrijk argument. Het provoceren zit Tim in het bloed. Vandaar de keuze, al wisten wij uiteraard ook niet hoe het zou uitpakken."

Krul stopte twee strafschoppen en was de held. "Als klein jochie droom je ervan om op zo'n toernooi in het veld te staan. Als je er dan toch in mag komen, op zo'n manier, op zo'n groot podium, dan besef je pas hoe groot voetbal kan zijn", aldus de doelman in de krant.

Hoek herhaalde vlak voor de penaltyreeks de tips die hij Krul al die weken had gegeven. "Zo lang mogelijk blijven staan, dan heb je meer kans dan dat je zomaar gokt", zegt hij. "Ik heb na de wedstrijd de keeperstrainer van Costa Rica, een kennis van me, nog gesproken. Ze waren verbijsterd. Ze hadden alles voorbereid op Jasper, maar dat kon allemaal de prullenmand in."