De Boer: Als hij Depay ziet denkt Lucas: 'Ik hou mijn shirt maar even aan
"Hij heeft veel gevoel in zijn voeten"

De Boer: "Als hij Depay ziet denkt Lucas: 'Ik hou mijn shirt maar even aan"

02-01-2015 14:42
10

Ajax ging in 2012 tot actie over, toen de interesse voor Lucas Andersen aanzwelde. Ronald de Boer werd naar het competitieduel tussen Aalborg BK, de toenmalige club van de jonge Ajacied, en HB Køge gestuurd om het eindoordeel te vellen.

"Lucas speelde een draak van een wedstrijd", vertelt De Boer aan Voetbal International. "Hij speelde hangend op de linkerflank en zat totaal niet in de wedstrijd. Tot hij een individuele actie maakte die al zijn klasse verraadde. Op tv-beelden had ik eerder al gezien dat Lucas een typisch Ajax-talent was, met veel voetbalgogme en stijlvolle acties. Hij heeft veel gevoel in zijn voeten. Zachte voetjes noem ik dat."

"Ik zeg weleens gekscherend: wanneer je een röntgenfoto maakt van een speler met zware voeten zul je een baksteen zien. Bij een speler met zachte voeten zie je fijne botjes, zoals het hoort. Dat zou bij Lucas het geval zijn. Dat Lucas fysiek heel licht was zei me niet zoveel. Ik let bij jonge talenten puur op hun voetbalkwaliteiten. De lichamelijke aspecten kun je in een later stadium verder ontwikkelen."

De tweelingbroer van de huidige Ajax-trainer ziet dat Andersen 'snelle vorderingen' maakt. "Lucas zit nu in de fase waarin Davy Klaassen vorig seizoen zat. Hij wordt steeds volwassener en balvaster en laat zich minder makkelijk wegzetten in de duels. Toch zal hij fysiek nog verdere stappen moeten maken. Als Memphis Depay zijn shirt uittrekt, zal Lucas denken: 'Weet je wat, ik hou zelf mijn shirt maar even aan'. Maar op voetbalgebied ontwikkelt hij zich overduidelijk.’