De Boer kijkt naar koploper PSV: Nu is het misschien nog extremer
"Het gaat erom hoe ze het opvangen als ze een keer een dip krijgen"

De Boer kijkt naar koploper PSV: "Nu is het misschien nog extremer"

03-01-2015 11:42
4

Ajax gaat in het nieuwe jaar op jacht naar de unieke vijf op een rij. Frank de Boer beseft echter ook dat het dit seizoen lastiger dan ooit is om opnieuw kampioen te worden. "Je ziet dat PSV in alles uitstraalt dat ze nu echt kampioen willen worden. En bij ons is er na vier titels op rij een groot risico op verslappen."

Tegelijkertijd weet De Boer ook dat hij zelf een belangrijke rol kan hebben om verslapping tegen te gaan. Iets waar hij alles aan doet. "Je zult er continu op moeten hameren dat een kampioenschap niet normaal is", zegt de trainer in De Telegraaf. "Daar moet je intens van genieten en het moet een stimulans zijn om altijd keihard te blijven werken. Je wilt eigenlijk altijd dat goede gevoel van winnen behouden, dus zorg ervoor dat je dat steeds weer opwekt."

Ajax heeft bijna elke zomer te maken met een leegloop, maar De Boer ziet daar in dit geval ook een voordeel in. "Daardoor zijn er altijd jongens die nog geen kampioenschap hebben meegemaakt, althans als basisspeler. Dat voordeel hebben we. Dat Lucas Andersen en drie jongens voorin – Ricardo Kishna, Arek Milik en Anwar El Ghazi – die honger nog hebben om een titel te pakken, waarin ze zelf een groot aandeel hebben."

Op basis van de ranglijst is duidelijk dat er momenteel maar één concurrent is. Met een voorsprong van vier punten is dat ook direct een enorme concurrent. De Boer is benieuwd naar het vervolg van de Eindhovenaren. "PSV zei vorig jaar ook alles opzij te zetten voor de landstitel, hoor. En zeker ook het seizoen daarvoor, het seizoen met Dick Advocaat en Mark van Bommel."

"Maar nu is het misschien nog extremer. Ook omdat ze goede resultaten boeken de laatste weken. Maar het gaat erom hoe ze het opvangen als ze een keer een dip krijgen. Wij moeten zorgen dat we niet te veel punten morsen en de druk erop houden. Dan kan het de doorslag geven dat wij weten hoe het is om kampioen te worden en niet snel meer in paniek zullen raken", aldus De Boer.