In het kort: Vitesse laat Kruiswijk thuis, eerste minuten voor oud-Ajacied

In het kort: Vitesse laat Kruiswijk thuis, eerste minuten voor oud-Ajacied

04-01-2015 23:40
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Vitesse laat Kruiswijk thuis
Vitesse gaat zonder Arnold Kruiswijk op trainingskamp in Alicante, meldt de Gelderlander. De Arnhemmers weigerden de absentie van de verdediger zondagavond toe te lichten. "Wij maken de spelerslijst voor het trainingskamp in Spanje morgen (maandag) bekend", aldus een woordvoerder. Kruiswijk, die vorig jaar overkwam van sc Heerenveen, miste in december een aantal duels vanwege een blessure.

Sulejmani en John maken minuten
Miralem Sulejmani heeft zondagavond voor het eerst dit seizoen even meegedaan in het elftal van Benfica. De Servische oud-Ajacied viel in de uitwedstrijd tegen Penafiel (0-3) één minuut voor tijd in voor Ola John.

De Nederlandse vleugelaanvaller (ex-FC Twente) had een basisplaats bij de koploper en maakte zich verdienstelijk bij de tweede treffer, die op naam kwam van de Braziliaan Jonas. Diens landgenoten Talisca en Jardel scoorden ook. Benfica heeft zes punten voorsprong op FC Porto, dat zaterdag al met 5-1 won op bezoek bij Gil Vicente. Bruno Martins Indi behoorde tot de doelpuntenmakers.

Topdag voor 'Franse' Nederlanders
Saint-Etienne heeft zondag voor eigen publiek met moeite de volgende ronde van de Coupe de France bereikt. De ploeg van Ricky van Wolfswinkel had een verlenging nodig om zich van AS Nancy te ontdoen. Franck Tabanou zorgde halverwege de eerste helft van de extra tijd voor de bevrijdende treffer.
Van Wolfswinkel maakte de verlenging tegen Nancy, uitkomend op het tweede niveau in Frankrijk, niet mee. De Nederlandse spits werd een kwartier voor tijd gewisseld. Door de overwinning schaart Saint-Etienne zich bij de laatste 32 ploegen.

Maarten Stekelenburg plaatste zich met AS Monaco ook bij de laatste 32. De oud-doelman van Ajax, in de competitie tweede keeper achter Danijel Subasic, hield zijn doel schoon tegen Olympique Nîmes, de nummer zeventien van de Ligue 2. Het werd 2-0 voor de Monegasken.

Winst Zuid-Afrika
Zuid-Afrika heeft zondag een oefenwedstrijd tegen Zambia ter voorbereiding op de Afrika Cup met 1-0 gewonnen. Thuso Phala maakte de enige treffer in Johannesburg negen minuten voor tijd. Bernard Parker deed het voorbereidende werk. De voormalig speler van FC Twente viel in blessuretijd van de eerste helft in. Phala deed alleen het laatste kwartier mee. Bondscoach Ephraim 'Shakes' Mashaba heeft Ajacied Thulani Serero buiten de selectie gelaten.

Babel trefzeker
Ryan Babel was zondag trefzeker voor zijn Turkse club Kasimpasa. De Nederlandse aanvaller had met zijn doelpunt in de 78e minuut een aandeel in de ruime zege op Erciyesspor. Kasimpasa won de wedstrijd met 5-2. Babel tekende voor de 4-1. Hij kreeg in de wedstrijd in 35e minuut ook een gele kaart. Ezequiel Scarione maakte twee doelpunten voor Kasimpasa.

Velthuizen terug bij Vitesse
Vitesse-trainer Peter Bosz heeft weer de beschikking over Piet Velthuizen. De doelman is hersteld van een teenoperatie en trainde zondag volop mee, meldt De Gelderlander. Hij zit maandag ook in het vliegtuig naar Alicante, waar Vitesse een trainingskamp heeft belegd. Daar moet Velthuizen zijn plek onder de lat terugverdienen. Eloy Room verving hem in de wedstrijden voor de winterstop en deed het uitstekend.

Emiraten blazen voetbalduel met Koeweit af
Ruzie over filmopnames hebben op het laatste moment een vriendschappelijk duel tussen de voetbalteams van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Koeweit verhinderd. De spelers stonden al klaar om het veld op te gaan in het Australische Gold Coast, toen de bond van de Emiraten ingreep en de internationals terugriep.

Volgens de Emiraten was vooraf met Koeweit overeengekomen dat het een besloten duel zou worden, dus zonder publiek, media en opnames voor videobeelden. Beide ploegen zijn in Australië voor de Azië Cup en wilden als voorbereiding tegen elkaar oefenen. Toen bleek dat Koeweit alsnog opnames wilden maken, schoot dat de Emiraten in het verkeerde keelgat. De ruzie liep zo hoog op in de spelerstunnel, dat de VAE weigerden te voetballen.

Oud-aanvaller Heerenveen naar Kazachstan
Yassine El Ghanassy, die enige tijd terug nog te bewonderen was in de Eredivisie in het shirt van sc Heerenveen, vertrekt van België naar Kazachstan. De vleugelaanvaller was transfervrij nadat zijn contract werd ontbonden bij AA Gent. Hij ondertekende zaterdag een contract voor twee seizoenen bij Kairat Almaty. De Belg onderhandelde met Terek Grozny en Spartak Moskou, maar kon volgens Het Laatste Nieuws meer verdienen in Kazachstan. 

Arminia Bielefeld strikt Van der Biezen
Van der Biezen (29) staat, volgens het Algemeen Dagblad, op het punt om zijn werkgever Karlsruher SC te verruilen voor het een divisie lager spelende Arminia Bielefeld. De Nederlander speelde anderhalf jaar voor de club uit de tweede Bundesliga. De nieuwe club van de oud-speler van onder andere FC Den Bosch en Go Ahead Eagles is koploper in de derde bundesliga.