In het kort: FC Twente doelpuntloos in oefenduel, Valencia en PSG morsen

10-01-2015 22:03
3

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

FC Twente 0-0 tegen Duitse derdedivisionist
FC Twente heeft zaterdag een besloten oefenwedstrijd in Hengelo tegen VfL Osnabrück doelpuntloos gelijkgespeeld. De nummer vijf van de Eredivisie kon op het eigen trainingscomplex niet tot scoren komen tegen de nummer zeven van de derde Bundesliga. Eerder op de dag had een combinatieploeg van het eerste en tweede elftal in Hengelo ook al niet kunnen winnen van hoofdklasser VV Katwijk: 3-3. De doelpunten van Twente kwamen van Bilal Ould-Chikh, Felitciano Zschusschen en Tim Hölscher. Luc Castaignos maakte zijn rentree na een blessure aan zijn oog.

Valencia laat punten liggen
Een week na de verrassende overwinning op Real Madrid heeft Valencia punten laten liggen in de Spaanse voetbalcompetitie. Het elftal van de Portugese trainer Nuno kwam op bezoek bij Celta de Vigo niet verder dan 1-1. Rodrigo opende kort voor rust de score namens Valencia, maar Fabián Orellana trok de stand na een uur gelijk. De Chileense aanvaller revancheerde zich daarmee van zijn gemiste strafschop uit de eerste helft. Valencia staat na achttien wedstrijden op de vierde plek in de Primera División met 35 punten, zeven minder dan koploper Real Madrid.

PSG verliest verrassend van Bastia

PSG leek aanvankelijk een makkelijke avond te hebben toen Lucas Moura en Adrien Rabiot de Parijzenaars, met Gregory van der Wiel in de basis, binnen twintig minuten op 0-2 zetten. Door een benutte strafschop van Ryad Boudebouz kwam de thuisploeg na een half uur terug in de wedstrijd en vlak voor rust werd het zelfs gelijk, door François Modesto. Julian Palmieri maakte na een krap uur 3-2 en hij scoorde in de laatste minuut nogmaals.

Saint-Etienne klimt naar derde plaats
Saint-Etienne heeft zaterdag de derde plaats in de Franse Ligue 1 bemachtigd. De ploeg van aanvaller Ricky van Wolfswinkel, die driekwart wedstrijd speelde, won met 2-1 bij Stade Reims. Yohan Mollo zette de bezoekers vlak voor rust op voorsprong uit een vrije trap en kort na de hervatting werd het 2-0 via Romain Hamouma. In de laatste minuut werd het door een eigen doelpunt van Renaud Cohade nog 2-1.

FC Utrecht verliest in Spanje van AA Gent
FC Utrecht heeft zaterdag op het trainingskamp in Zuid-Spanje de oefenwedstrijd tegen AA Gent verloren. In La Nucia werd het 1-0 voor de Belgische club, door een doelpunt van Laurent Depoitre. De Belg kopte na zes minuten raak uit een voorzet van Thomas Foket. AA Gent staat vijfde in België, FC Utrecht is de nummer negen van Nederland. De Utrechters hervatten de competitie zondag 18 januari thuis tegen sc Heerenveen.

Tottenham halt toegeroepen
Crystal Palace heeft zaterdag de Londense derby tegen Tottenham Hotspur gewonnen. De ploeg uit Zuid-Londen kwam vlak na rust op achterstand, maar won uiteindelijk toch: 2-1. Palace doet door de zege uitstekende zaken in de strijd tegen degradatie. De ploeg van de nieuwe trainer Alan Pardew klimt van de negentiende naar de vijftiende plek, de Spurs blijven vijfde.

Harry Kane schoot de bezoekers uit Noord-Londen vlak na rust vanaf de rand van het strafschopgebied op voorsprong. Uit een benutte strafschop van Dwight Gayle kwam Palace halverwege de tweede helft langszij. De penalty was wat makkelijk gegeven, zeker omdat Benjamin Stambouli bij zijn tackle de bal speelde. Tien minuten voor tijd pakte de thuisploeg zelfs de winst. Jason Puncheon schoot in een vol strafschopgebied de bal in de verre hoek.

PEC krijgt klop van Ajax Cape Town
PEC Zwolle heeft zaterdag op het trainingskamp in Zuid-Afrika de oefenwedstrijd tegen Ajax Cape Town met 2-1 verloren. Bantu Mzwakali zette de thuisploeg na drie minuten op voorsprong, maar via aanwinst Sheraldo Becker kwam PEC Zwolle vlak daarna alweer langszij. Een kwartier voor tijd schoot Lance Davids een vrije trap onder doelman Warner Hahn door: 2-1.

FC Dordrecht speelde in Rotterdam gelijk bij topklasser Leonidas. Ricky van Haaren zette de hekkensluiter van de eredivisie na een half uur op voorsprong uit een vrije trap. Vlak voor rust kwamen de amateurs van Leonidas op gelijke hoogte met de profs.

John scoort voor Benfica
Ola John heeft zijn club Benfica zaterdag aan een overwinning op Vitória Guimaraes geholpen. John maakte kort na rust het tweede doelpunt voor de koploper van Portugal. De 22-jarige aanvaller maaide eerst nog over de bal heen, maar schoot daarna van dichtbij hard en hoog raak. De Braziliaan Jonas had de thuisploeg na een kwartier op voorsprong gezet tegen de nummer drie van de Primeira Liga. Nicolás Gaitán maakte er in de slotfase 3-0 van.

Benfica staat nu twaalf punten boven Vitória. FC Porto is de nummer twee op negen punten, maar kan die achterstand later op zaterdag terugbrengen tot zes bij winst thuis op middenmoter Belenenses.

Amrabat helpt Málaga aan punt
Nordin Amrabat heeft Málaga zaterdag behoed voor een nederlaag in de Spaanse competitie. De Marokkaanse aanvaller, geboren en opgegroeid in Nederland, redde een punt voor zijn club in de thuiswedstrijd tegen Villarreal: 1-1. De Mexicaanse middenvelder Jonathan had de bezoekers op slag van rust op voorsprong gezet. Amrabat trok de stand na een uur spelen gelijk. Málaga staat na achttien wedstrijden op de zevende plaats in de Primera División met 31 punten, één minder dan Villarreal, dat de nummer zes van de ranglijst is.

Van der Wiel leidt nederlaag PSG in
Paris Saint-Germain heeft zaterdag een pijnlijke nederlaag geleden tegen degradatiekandidaat SC Bastia. De landskampioen verloor op Corsica met 4-2 en verspeelde daarmee belangrijke punten in de strijd om de Franse landstitel in de Ligue 1. PSG staat nu drie punten achter Olympique Marseille en gelijk met Olympique Lyon, dat zondag nog thuis tegen Toulouse speelt. Bastia klimt door de stunt van de negentiende naar de veertiende plaats.

PSG leek aanvankelijk een makkelijke avond te hebben toen Lucas Moura en Adrien Rabiot de Parijzenaars, met Gregory van der Wiel in de basis, binnen twintig minuten op 0-2 zetten. Door een benutte strafschop van Ryad Boudebouz, na hands van Van der Wiel, kwam de thuisploeg na een half uur terug in de wedstrijd en vlak voor rust werd het zelfs gelijk, door François Modesto. Julian Palmieri maakte na een krap uur 3-2 en hij scoorde in de laatste minuut nogmaals.

Diamanti terug naar Italië
Fiorentina heeft Alessandro Diamanti zaterdag teruggehaald naar de Italiaanse voetbalcompetitie. De club uit Florence huurt de 31-jarige schaduwspits voor de rest van dit seizoen van Guangzhou Evergrande, de kampioen van China. Diamanti speelde in 2003 ook al even voor 'La Viola'. De zeventienvoudig international van Italië kwam de laatste jaren uit voor Livorno, West Ham United, Brescia en Bologna.

Diamanti deed met de 'Azzurri' mee aan het EK van 2012 en de Confederations Cup van 2013 in Brazilië. Mede dankzij een doelpunt van hem pakte Italië toen het brons.

Ook Belgen buigen zich over ‘matchfixing’
Na de KNVB heeft ook de Belgische voetbalbond KBVB opheldering gevraagd aan sc Heerenveen en Standard Luik over mogelijke matchfixing bij de oefenwedstrijd tussen beide ploegen vrijdag in het Spaanse Murcia. Heerenveen stapte in de slotfase van het veld nadat de Spaanse scheidsrechter Raúl Nicolas Espejo de vierde strafschop van de wedstrijd om onduidelijke redenen had laten overnemen.

De KBVB neemt ook contact op met de Europese bond UEFA over de wedstrijd die werd beëindigd bij een stand van 2-0 voor de Belgen, die uit twee strafschoppen hadden gescoord. Mark Uth miste namens Heerenveen vanaf elf meter. "Ik wil niets impliceren, maar ik had de indruk dat er een bepaalde uitslag nodig was", zei trainer Dwight Lodeweges tegen Voetbal International. Op basis van de bevindingen van de nationale bonden wordt bekeken of er een officieel onderzoek moet komen.

Excelsior gelijk
Excelsior heeft zaterdag op het trainingskamp in Marbella de oefenwedstrijd tegen de Belgische club Zulte-Waregem gelijkgespeeld. De Kralingers kwamen halverwege de eerste helft op voorsprong via Daan Bovenberg, die raak kopte uit een vrije trap van Jeff Stans. Een kwartier voor tijd kwam de Belgische middenmoter langszij via Thorgan Hazard, de jongere broer van Chelsea-speler Eden (1-1). Excelsior hervat de Eredivisie zondag 18 januari met een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo.

Utrecht onderuit tegen Belgen

Been loopt club mis
Mario Been wordt niet de nieuwe trainer van APOEL Nicosia. De Nederlander was in beeld als mogelijke opvolger van Giorgos Donis en werd zelfs al op Cyprus gesignaleerd. APOEL heeft echter de voorkeur gegeven aan voormalig Hamburger SV-coach Thorsten Fink, meldt de club via de officiële kanalen.

Voormalig Vitessenaar weer weg
Chelsea stelt nog altijd geen prijs op de aanwezigheid van Tomas Kalas. De Tsjech, die eerder op huurbasis voor Vitesse speelde, wordt op huurbasis overgedaan aan Middlesbrough. Kalas was het afgelopen halfjaar actief voor 1. FC Köln, waar hij geen enkele minuut in de Bundesliga maakte.

Atlético-aanwinst verrast
Atlético Madrid heeft zich deze week versterkt met middenvelder Cani, die op huurbasis overkomt van Villarreal. De 33-jarige routinier laat weten dat hij daar zelf ook door werd verrast, mede gezien het feit dat hij dit seizoen slechts vijf wedstrijden speelde. "Ik ben erg ontroerd en blij met deze kans. Als Atlético belt, zet je alles aan de kant. Voor mij kwam het ook als een verrassing, je kunt aan alles de grootheid van deze club zien. Ik ga mijn uiterste best doen", zegt Cani.