In het kort: zesklapper Juve, terugslag Beerens, Willem II wijst Janssen af

In het kort: zesklapper Juve, terugslag Beerens, Willem II wijst Janssen af

15-01-2015 22:55
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

'Reserves' Juventus scoren zes keer
Juventus heeft donderdag moeiteloos de kwartfinales bereikt van het bekertoernooi in Italië, de Coppa Italia. De koploper van de Serie A schakelde in het eigen stadion in Turijn Verona uit met 6-1. Bij rust leidde de ploeg van trainer Massimo Allegri al met 3-0 dankzij twee treffers van Sebastian Giovinco en Roberto Pereyra. In de tweede helft scoorden Paul Pogba, Alvaro Morata en Kingsley Coman. De Braziliaan Nene mocht de eretreffer voor Verona aantekenen. 'Juve' treft in de kwartfinale Parma.

Terugslag voor Beerens
Roy Beerens maakte deze week sneller dan verwacht zijn rentree na een enkelblessure, maar een dag na zijn eerste groepstraining in 2015 ging het opnieuw mis. Na twintig minuten kreeg de vleugelaanvaller van Hertha BSC opnieuw last. "Hij had wat last en daarom hebben we hem uit voorzorg laten stoppen. Ik denk niet dat het iets ernstigs is, maar we willen niets riskeren", aldus assistent-trainer Markus Gellhaus. In principe gaat de Nederlander wel mee op trainingskamp.

Willem II niet verder met proefspeler
Tim Janssen kan een avontuur bij Willem II uit zijn hoofd zetten. De spits was de afgelopen weken op proef in Tilburg en ging mee op trainingskamp naar Turkije, maar krijgt geen contract aangeboden. "Tim is een goede voetballer, maar hij wil graag spelen en daar kunnen wij geen garanties voor bieden momenteel", vertelt trainer Jurgen Streppel aan het Brabants Dagblad.

Slory mag spelen
FC Dordrecht kan zaterdag in het Eredivisie-duel met AZ een beroep doen op Andwelé Slory. De aanvaller is speelgerechtigd, weet Voetbal International. De 32-jarige Slory tekende onlangs een contract bij FC Dordrecht. Dat was tegen het zere been van KV Turnhout. De Belgen claimden eerder al een akkoord te hebben bereikt met Slory. Een clausule met betrekking tot positieverbetering zorgde ervoor dat Slory toch de stap naar Dordt kon maken. De KNVB heeft Slory nu toestemming gegeven om in actie te komen. Daarmee zijn de Belgen definitief uit beeld.

Toffe actie van Toffees
Een groots gebaar van Everton. De Engelse club is zo blij met zijn fans dat als dank besloten is om de prijzen van de kaartjes voor de wedstrijd tegen koploper Chelsea van komende maand te verlagen. Everton, dat dinsdag uitgeschakeld werd in de FA Cup, maakt een povere serie door. Na de laatste twaalf wedstrijden die het speelde stapten The Toffees slechts één keer als winnaar van het veld. De loyaliteit van de fans wordt gewaardeerd in Liverpool, vandaar dat Everton zijn dankbaarheid wilde tonen.

PSV-bus
PSV heeft de beschikking over een fonkelnieuwe spelersbus. De Eindhovenaren hebben het voertuig een speciaal tintje gegeven door de namen van 1500 supporters op de bus te vermelden. Donderdag is de bus in gebruik genomen. Zaterdag maakt de selectie van Phillip Cocu voor het eerst écht gebruik van de bus als de uitwedstrijd tegen Vitesse op het programma staat.

AZ verlengt met huurling
AZ heeft vertrouwen in Joris van Overeem. De twintigjarige middenvelder heeft een contractverlenging van de club gekregen. Van Overeem speelt momenteel op huurbasis voor FC Dordrecht. Zijn nieuwe contract loopt tot medio 2017. Komende zomer keert hij terug in Alkmaar. "We zijn erg tevreden met de ontwikkeling van Joris van Overeem", vertelt technisch directeur Earnest Stewart op de clubsite. "Komende zomer keert hij met de nodige bagage terug bij AZ, waar hij de concurrentie aangaat op het middenveld."

Veelbesproken Messi krijgt rust
Lionel Messi hoeft donderdagavond niet in actie te komen tijdens het bekerduel van Barcelona tegen Elche. Hij krijgt net als veel vertrouwde basisspelers rust van trainer Luis Enrique. FC Barcelona won het eerste duel met Elche al met 5-0. Daarom heeft Luis Enrique besloten zes jeugdspelers in zijn selectie op te nemen.

Van Messi is bekend dat hij zoveel mogelijk wedstrijden wil spelen. Hij begon onlangs tot zijn eigen onvrede op de bank tijdens de uitwedstrijd tegen Real Sociedad, die Barcelona met 1-0 verloor. Na die wedstrijd verschenen er verhalen over de moeizame relatie tussen Messi en zijn trainer.

Mourinho 'coach van de eeuw'
Chelsea-trainer José Mourinho is tijdens een Portugees voetbalgala uitgeroepen tot 'coach van de eeuw'. Dat meldt de NOS donderdag. De coach is vereerd. "Het geeft ontzettend veel voldoening. Niet alleen omdat ik veel in mijn loopbaan heb bereikt, maar ook omdat ik op deze manier heb kunnen bijdragen aan het Portugese voetbal", aldus Mourinho.

HSV-talent verlaat Groningen
FC Groningen heeft in goed onderling overleg afscheid genomen van Dominik Masek. Het talent van Hamburger SV liep deze week stage bij de club. Op de officiële website schrijft FC Groningen dat het 'door mutaties in het oorspronkelijk geplande trainingsschema' Masek een 'te mager en te beperkt resterend trainingsaanbod' kon bieden. De club meldt via het officiële kanaal wel dat bekeken zal worden of Masek in de toekomst opnieuw als stagiair terugkeert.

Iran en VAE naar kwartfinales
Iran en de Verenigde Arabische Emiraten hebben zich donderdag geplaatst voor de kwartfinales van het toernooi om de Azië Cup. De Iraanse voetballers wonnen in Sydney ook hun tweede wedstrijd in groep C, tegen Qatar, door een doelpunt van Sardar Azmoun (1-0). Alireza Jahanbakhsh van NEC bleef de hele wedstrijd op de bank zitten. De koploper van de Jupiler League ziet de vleugelspits voorlopig niet terug, omdat Iran met zes punten uit twee wedstrijden al zeker is van een vervolg in het toernooi.

De Verenigde Arabische Emiraten versloegen Bahrein met 2-1, mede door een doelpunt al na veertien seconden van Ali Ahmed Mabkhout. De beslissing in Canberra viel een kwartier voor tijd, toen aanvoerder Mohamed Hasan van Bahrein de bal ongelukkig in eigen doel werkte.

AS Roma strikt Argentijns talent
AS Roma neemt Ezequiel Ponce over van Newell's Old Boys. De Italiaanse club betaalt naar verluidt vijf miljoen euro voor zestig procent van de transferrechten van de zeventienjarige voetballer. De Romeinse fans moeten nog wel even wachten op Ponce. Hij meldt zich pas over een jaar in Italië. Tot december 2015 verhuurt AS Roma de Argentijn aan Newell's.

Ronaldo speler van de eeuw
Het houdt maar niet op voor Cristiano Ronaldo. De aanvaller van Real Madrid is woensdagavond in zijn vaderland Portugal uitgeroepen tot Portugees voetballer van de eeuw. De 29-jarige Ronaldo kreeg de voorkeur boven Luis Figo en de afgelopen jaar overleden Eusebio. Voetbalvolgers konden via internet hun stem uitbrengen. Namens de afwezige Ronaldo, die maandag door de FIFA werd uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar, nam zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes de onderscheiding in ontvangst.

Anderlecht is 'Gouden Schoen' kwijt
Dennis Praet is woensdag verkozen tot beste voetballer van de Belgische competitie van 2014. De twintigjarige middenvelder van landskampioen RSC Anderlecht versloeg in de jaarlijkse uitverkiezing de Spanjaard Victor Vazquez (Club Bruggge) en Hans Vanaken (Lokeren). Voor Anderlecht is het na Mbark Boussoufa (2010), Matias Suarez (2011) en Dieumerci Mbokani (2012) al de vierde Gouden Schoen in vijf jaar tijd.

Praet staat nog tot medio 2017 onder contract bij Anderlecht. Borussia Dortmund en Valencia hebben al serieuze belangstelling getoond. De getalenteerde middenvelder heeft momenteel een marktwaarde van acht tot tien miljoen euro. In alle euforie rondom het winnen van de 'Gouden Schoen' in België kreeg Praet ook slecht nieuws. Het talent moet vanwege een overbelaste rug vier tot zes weken rust houden.

United ontslaat scout
Manchester United heeft Torben Aakjaer op staande voet ontslagen. De Deense scout van de Engelse club liet zich op Facebook racistisch uit na de aanslag in Parijs van afgelopen week. De Deen plaatste op zijn eigen pagina een foto van zes varkens met het onderschrift: 'Tijd om geheime wapens in te zetten tegen islamieten'. Ook over Oost-Europeanen was Aakjaer niet lovend. De scout ontkent dat hij de teksten heeft geschreven en stelt dat hij slachtoffer is van een hacker. United deelde die lezing niet en wees de Deen de deur.

Ronaldo denkt aan rentree
De Braziliaanse voetballer Ronaldo denkt voorzichtig aan een rentree op de voetbalvelden. De voormalige topvoetballer, die vier jaar geleden een punt zette achter zijn carrière, zei dat tijdens zijn presentatie als mede-eigenaar van de Amerikaanse club Fort Lauderdale Strikers. "Ik zal wel eerst wat gewicht moeten verliezen", bekende Ronaldo, die in de nadagen van zijn loopbaan al met zichtbaar overgewicht kampte. "Als ik weer een beetje in vorm kom en we de finale halen, vragen ze me misschien wel mee te doen."

De 38-jarige Braziliaan is samen met een aantal landgenoten eigenaar geworden van Fort Lauderdale Strikers, de club waarvoor in het verleden al sterren als Gerd Müller en George Best speelden. De Amerikaanse ploeg komt uit op het niveau onder de Major League Soccer. Ronaldo heeft grote ambities met 'zijn' nieuwe club. Hij wil een nieuw stadion laten bouwen en een jeugdopleiding opzetten. De drievoudig wereldvoetballer van het jaar sluit zelfs niet uit dat hij zelf nog eens in actie komt voor de Strikers.