Eredivisie mogelijk de dupe: "Het vermoordt het voetbal en de competities"
Matchfixing is weer het gesprek van de dag. Vier procent van de Nederlandse sporters zou direct zijn benaderd door fixers, terwijl acht procent dergelijke mensen kent. Ondertussen vrezen diverse analytici dat het voetbal kapot gaat aan matchfixing.
In Studio Voetbal werd lang gesproken over het onderzoek van De Volkskrant, waarin een gokschandaal uit de Eredivisie aan het licht kwam. Ibrahim Kargbo, oud-speler van Willem II, heeft volgens de krant wedstrijden opzettelijk gemanipuleerd. Co Adriaanse denkt echter dat er in Nederland minder fraude plaatsvindt op dit vlak dan in andere landen. "Nederland is niet echt een corrupt land, maar een eerlijk land en zuiver", aldus Adriaanse.
Arno Vermeulen denkt dat de gevolgen van (verhalen over) matchfixing groot en voelbaar zullen zijn. "Wanneer gaan de mensen niet meer kijken naar het voetbal, omdat ze het niet meer vertrouwen? Dat gebeurt al in sommige Aziatische competities, in het Oostblok, in Griekenland. Het vermoordt het voetbal en de competities. Matchfixing is de grootste bedreiging voor de sport en is bijna niet te beteugelen", aldus Vermeulen.
Volgens de journalist moet er snel gehandeld worden. "Als journalisten de fixers kunnen vinden, moet het Openbaar Ministerie of een organisatie als Interpol daar ook toe in staat zijn", aldus Vermeulen. "Geldstromen moeten bewezen worden", besluit Adriaanse.