Aandacht voor matchfixing groeit in Nederland: "Was het niet eens met de aanpak"
Het matchfixing-verhaal van De Volkskrant heeft voor verbazing gezorgd bij Willem II. Meerdere spelers van de Tilburgers zouden in het seizoen 2009/10 betrokken zijn geweest bij omkoping. Declan Hill waarschuwde de verantwoordelijken destijds al.
In 2009 kregen de voetbalbonden in Nederland en België te horen dat er wedstrijden gekocht zouden zijn door criminelen. Hill wil niet zeggen of Willem II toen al in beeld was. "Er werden verschillende clubs genoemd door bookmakers, dat er sprake was van activiteiten rond matchfixing was duidelijk", zegt de onderzoeksjournalist en auteur van 'The Fix' tegenover de NOS.
Hill wijst vooral op Singapore en Maleisië. "Daar zitten de matchfixers. Ze reizen over de hele wereld om wedstrijden te kopen. Iemand moet tegen hen zeggen 'jullie criminelen moeten niet naar onze landen komen'", stelt hij. "Iemand moet het lef hebben om te zeggen dat het probleem niet in Europa ligt. Aziatische matchfixers komen naar ons land toe en Aziatische landen moeten hen stoppen."
Naar eigen zeggen is het makkelijk om de daders aan te pakken, maar steekt Nederland 'de kop in het zand'. "Ik was het niet eens met de aanpak van de Nederlanders. Zij wilden commissies met allerlei professoren er in oprichten, maar op die manier bestrijd je het probleem niet. Je moet druk uitoefenen op Singapore en Maleisië om de verantwoordelijken in hun land te laten arresteren."