In het kort: Napoli wint na strafschoppen, NAC overweegt rechtszaak tegen Perica

In het kort: Napoli wint na strafschoppen, NAC overweegt rechtszaak tegen Perica

22-01-2015 23:59
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Napoli zegeviert na strafschoppenreeks
Napoli is doorgedrongen tot de kwartfinales van de Coppa Italia. De Napolitanen rekenden na strafschoppen af met Udinese. Na 120 minuten stond een 2-2 score op het bord. In de strafschoppenreeks miste alleen Udinese-speler Allan, waardoor Napoli met 5-4 won. Marek Hamsik zorgde voor één van de hoogtepunten van de avond. Hij schoot in de eerste verlenging, in de 99e minuut, op fabelachtige wijze de 2-1 tegen de touwen. In reguliere speeltijd zorgden Cyril Thereau (Udinese) en Jorginho namens Napoli vanaf de stip voor de 0-1 en 1-1. Vlak voor het einde van de eerste verlenging mikte Panagiotis Kone raak voor Udinese, dat daarmee de strafschoppenserie afdwong en die uiteindelijk verloor.

NAC boos op Perica; juridische stappen mogelijk
Stipe Perica krijgt mogelijk een rechtszaak van NAC Breda aan zijn broek. De spits, van Kroatische afkomst, vertrok donderdag zonder uitleg bij de Bredanaars. Ook zijn broodheer Chelsea was niet te bereiken door NAC. De Brabanders sloten in de zomer een deal met Chelsea. In het contract staat dat Perica een jaar uitkomt voor NAC en dat een volgens Omroep Brabant geringe boete volgt als hij niet twintig duels in de basis staat. NAC overweegt om juridische stappen te ondernemen als Perica niet meer komt opdagen. Andere oplossingen zijn ook mogelijk, daarvoor gaat NAC in conclaaf met de belangenbehartiger van de spits.

De Vrij vraagteken voor duel met AC Milan
Het is twijfelachtig of SS Lazio-verdediger Stefan de Vrij inzetbaar is voor de competitiewedstrijd tegen AC Milan. "De Vrij heeft donderdag een loopoefening gedaan en de reactie was positief, maar het is nog te vroeg om te zeggen of hij zaterdagavond kan spelen. We moeten de situatie vrijdag evalueren. Mocht het niet lukken, dan zal hij tegen Cesena weer in actie komen", vertelt dokter Bianchi aan Style Radio. Ook Lucas Biglia is nog een vraagteken bij de Romeinen.

Onveilig WK-stadion Cuiaba gesloten
Het nieuwe WK-stadion in Cuiaba moet minder dan een jaar na de opening alweer dicht. Volgens de Braziliaanse overheid, eigenaar van het complex van ruim tweehonderd miljoen euro, zijn dringende reparaties nodig om de veiligheid van de bezoekers te kunnen garanderen. Er zijn problemen met de liften, met het aircosysteem en met de dakconstructie, die allerminst waterdicht is. Tussen februari en mei echter zullen de werkzaamheden aan de accommodatie soms stil komen te liggen vanwege de wedstrijden om de titel die er toch nog gespeeld moeten worden. In de Arena Pantanal werden vorig jaar zomer vier groepswedstrijden van het WK in Brazilië gespeeld

Swansea haalt concurrent voor Tiendalli
Dwight Tiendalli heeft er een concurrent bij in Wales. Swansea City heeft donderdag via de officiële kanalen melding gemaakt van de komst van de 26-jarige Kyle Naughton, die afkomstig is van Tottenham Hotspur. Beide partijen zijn een verbintenis voor drieënhalf jaar overeengekomen. Het is onduidelijk hoeveel de oud-jeugdinternational van Engeland heeft gekost.

Benson laat Moldavië achter zich en start nieuw avontuur in Roemenië
Fred Benson is de komende maanden te bewonderen in de hoogste afdeling van het Roemeense voetbal. De aanvaller, die recent zijn contract met het Moldavische FC Sheriff Tiraspol liet ontbinden, tekende donderdag een contract bij Rapid Boekarest tot het einde van het lopende seizoen. "Fred heeft voor Rapid gekozen, omdat zij vanaf het begin concreet waren", aldus Kevin Olivieira van SK-Fortitude Sportsmanagement, die samen met Serkan Kulup de belangen behartigt van Benson tegenover Voetbalprimeur

'England calling' voor Van Veen
Kevin van Veen, spits van FC Oss, staat in de belangstelling van verschillende Engelse clubs uit het Championship. Dat schrijft het Brabants Dagblad donderdag. De aanvaller werd eerder ook al bekeken door Scunthorpe United. Twee andere clubs hebben Van Veen nu ook in het vizier. "Ik weet dat er vrijdag tegen Almere City scouts van die clubs op de tribune zitten", zegt Van Veen in de krant. De aanvaller blijft het liefst tot het einde van het seizoen in Oss, maar weet ook dat de voetbalwereld onvoorspelbaar is. "Maar als die clubs gaan bieden, weet je het maar nooit", aldus Van Veen tegenover het BD.

Wéér recordomzet Bundesliga
De achttien clubs in de Bundesliga hebben in het seizoen 2013/2014 opnieuw een recordomzet geboekt, voor het tiende jaar op rij. In totaal ging er 2,45 miljard euro om in de belangrijkste Duitse voetbalcompetitie. Dat is een stijging van 12,9 procent. Bayern München droeg ruim een vijfde (529 miljoen euro) bij aan het totaalbedrag. Dertien clubs rapporteerden winst, één meer dan in 2012/2013. Ook in de tweede Bundesliga gaat het goed. De omzet groeide met 9,2 procent tot 458 miljoen.

Junker houdt ermee op
Mads Junker, oud-speler van onder meer Roda JC Kerkrade en Vitesse, zet een punt achter zijn actieve loopbaan. De 33-jarige aanvaller kwam het afgelopen seizoen uit in India. Daar stond hij onder contract bij Delhi Dynamos. Regio-omroep L1 meldt dat de meervoudig international van Denemarken besloten heeft om zijn profloopbaan te beëindigen.

Beerens traint weer
Roy Beerens heeft donderdag voor het eerst sinds zijn zware enkelblessure weer met de selectie van Hertha BSC meegetraind. De 27-jarige Nederlandse vleugelaanvaller, die vorig jaar door de club uit Berlijn werd overgenomen van AZ, scheurde half december in de Bundesliga-wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt (4-4) een gewrichtsband. Na een periode van gedwongen rust oefende hij al weer voor zichzelf, los van de groep. Hertha bereidt zich in de Turkse plaats Belek voor op de tweede helft van de competitie.

'Oude' Cahill helpt 'Aussies'
Australië heeft zich donderdag geplaatst voor de halve finales van de Azië Cup. Het gastland was in Brisbane met 2-0 te sterk voor China. Veel dank ging uit naar vedette Tim Cahill, die beide doelpunten maakte in de kwartfinales van het continentale voetbalkampioenschap. Met name het eerste doelpunt van de aanvaller, een omhaal van dichtbij, baarde opzien. Na ruim een uur spelen kopte Cahill Australië naar een veilige 2-0-voorsprong. De 'Socceroos', waar Trent Sainsbury van PEC Zwolle het hele duel speelde, treffen in de halve eindstrijd de winnaar van het duel tussen titelverdediger Japan en de Verenigde Arabische Emiraten.

FA beboet Villa fors
Aston Villa moet een boete van bijna tachtigduizend euro betalen. Dat heeft de Engelse Football Association donderdag bekendgemaakt. De club van Oranje-international Ron Vlaar en oud-FC Groningen-speler Leandro Bacuna wordt bestraft voor een opstootje in de blessuretijd van de wedstrijd tegen Leicester City waarbij de gemoederen hoog opliepen.

Heracles hoopt op Darri
Heracles Almelo is in de markt voor Vitesse-voetballer Brahim Darri. Trainer John Stegeman wil de twintigjarige aanvallende middenvelder, de jongste Vitesse-debutant ooit, graag aan zijn selectie toevoegen. "Ik zou hem graag aan mijn selectie toevoegen, maar de clubs moeten er nog uitkomen. Of het om koop of huur gaat, dat maakt me niet zoveel uit", zegt Stegeman in gesprek met FOX Sports. Darri kwam in de jeugd vier jaar voor Ajax uit. In 2007 maakte hij de overstap naar Vitesse. Afgelopen seizoen kwam Darri op huurbasis uit voor De Graafschap.

HSV-stadion krijgt oude naam terug
Hamburger SV speelt zijn wedstrijden vanaf komende zomer weer in het Volksparkstadion. Dat laat Klaus-Michael Kühne donderdag weten. De sterke man achter HSV stelt dat er met de naamswijziging een persoonlijke 'hartewens' in vervulling gaat. Het onderkomen van de club droeg sinds 2001 een commerciële naam. "Ik wens dat onze ploeg in het Volksparkstadion weer in de buurt van de oude successen kan komen", citeert VI Kühne.

Walsh tekent bij in Genk
Sandy Walsh heeft een nieuw contract ondertekend bij Racing Genk. De negentienjarige jeugdinternational van Nederland ligt nu tot medio 2017 vast in België. "Ik ben heel erg blij met mijn contractverlenging. Het laat zien dat ze na de wedstrijden die ik gespeeld heb en de dagelijkse trainingen tevreden zijn over mijn ontwikkeling en dus toekomst in me zien. Dat is ook wat ik te horen krijg van de club. Ik krijg hier het volste vertrouwen van bestuur, trainers, teamgenoten en supporters", aldus Walsh op de website Forzasportsgroup.com.

Dubbelslag Sampdoria
Sampdoria heeft zich woensdag versterkt met Andrea Coda en Luis Muriel. De twee voetballers komen over van Udinese. In eerste instantie maakt het duo op huurbasis de overstap naar club uit Genoa, in de zomer kan Sampdoria de voetballers voor een vastgesteld bedrag definitief overnemen van Udinese.

Ajax wacht op Onana
Ajax-doelman André Onana mag nog niet meetrainen bij de Amsterdammers. De jonge doelman werd onlangs door Ajax overgenomen van FC Barcelona, hij stond vooralsnog niet op het trainingsveld in Amsterdam. De achttienjarige Kameroener is namelijk nog niet in het bezit van een werkvergunning. "De club werkt er hard aan om alles rond te krijgen. We hopen dat alles eind deze week of komende week klaar is. Totdat de werkvergunning er is, traint André voor zichzelf", zegt zaakwaarnemer Andres Botines in gesprek met Ajaxshowtime.com.

'Paalsupporter' stopt bij Eagles
Go Ahead Eagles gaat verder zonder de 'paalsupporter'. De Eagles-fan die tijdens thuiswedstrijden van de club vanuit een kooi de fanatieke aanhang van de club opzweepte heeft besloten een stapje terug te doen. De supporter wil de wedstrijden van Go Ahead in het vervolg liever vanaf de tribune bekijken, naast zijn vrienden. Dat laat Go Ahead donderdag weten. Doordat de club er niet in slaagde een vervanger te vinden voor de 'paalfan' wordt de kooi voorlopig gedemonteerd.



Zuid-Korea in halve finales

Zuid-Korea heeft zich donderdag met pijn en moeite geplaatst voor de halve finales van de Azië Cup. In de kwartfinales van het continentale voetbalkampioenschap in Australië werd Oezbekistan pas na verlenging verslagen: 2-0. Son Heung-min maakte beide treffers, nadat er in de eerste negentig minuten niet was gescoord. In de halve finales treft Zuid-Korea de winnaar van het duel tussen Irak en Iran.

Voetbal in Nederland 2,18 miljard waard
De economische waarde van voetbal bedraagt 2,18 miljard euro. Dat is 0,34 procent van het bruto binnenlands product. Dit hebben accountants van PwC berekend in het onderzoek De Kracht van Voetbal, dat de voetbalbond KNVB donderdag heeft gepresenteerd. Het onderzoek is verricht op initiatief van de KNVB, de Eredivisie, de eerste divisie en de stichting Meer dan Voetbal. Het maakt volgens de bond voor het eerst de economische en maatschappelijke betekenis van voetbal inzichtelijk.

Willems alweer terug
Jetro Willems staat donderdag weer op het trainingsveld van PSV. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De linksback viel in het verloren bekerduel met Roda JC Kerkrade (dinsdag) uit met een blessure, maar de klachten van Willems vallen mee. Donderdag maakt hij weer zijn opwachting op De Herdgang. PSV kan voorlopig niet beschikken over Oscar Hiljemark, Stijn Schaars, Florian Jozefzoon, Nigel Bertrams en Jorrit Hendrix.

Eén Belg, twee clubs
De Belgische doelman Koen Casteels heeft er op één dag twee clubs bij. De 22-jarige sluitpost verhuist in Duitsland van 1899 Hoffenheim naar VfL Wolfsburg, dat hem direct voor de rest van het seizoen weer uitleent aan Werder Bremen. Casteels kwam bij Hoffenheim niet meer aan spelen toe, nadat een scheenbeenbreuk hem vorig jaar lang aan de kant had gehouden. De Belg miste daardoor onder meer het WK in Brazilië.

Wolfsburg heeft Casteels, die werd opgeleid bij Racing Genk, verlost uit zijn uitzichtloze situatie bij Hoffenheim. De Belg kreeg een contract voor 3,5 jaar bij de nummer twee van de Bundesliga, maar speelt voorlopig wel eerst een half jaar bij degradatiekandidaat Werder Bremen.