Bosz reikt gevallen toptalent de hand: Voor hem duurde die periode heel lang
"Hij is een intelligente speler met een geweldige linkervoet. Hij ziet de dingen snel"

Bosz reikt gevallen toptalent de hand: "Voor hem duurde die periode heel lang"

22-01-2015 13:25
2

Vitesse-trainer Peter Bosz helpt Chelsea-huurling Josh McEachran graag de weg omhoog te vinden. De middenvelder komt in Arnhem weinig aan spelen toe, maar de oefenmeester herkent het talent in de 21-jarige jeugdinternational, die in zijn tienerjaren als toekomstige ster gezien werd.

Op zijn zeventiende liet Carlo Ancelotti hem debuteren bij Chelsea, waarmee hij zelfs in de Champions League uitkwam. Daarna ging het bergafwaarts met veel uitleenbeurten. Dat McEachran die ervaring heeft, betekent niet dat hij ermee te koop loopt in Arnhem. "Hij is een stille jongen, met een goede houding. Iedereen houdt van hem", zegt Bosz in gesprek met The Daily Mail.

Wedden

Meer odds

"Ik weet zeker dat die gebeurtenissen hem beïnvloedt hebben. Als zeventienjarige denk je dat je een man bent, maar je bent nog steeds een kind. Natuurlijk hebben die dingen invloed op je. Er is veel aandacht van de pers en de fans, dat verandert je en dat is normaal. Onder Ancelotti speelde hij en was belangrijk; hij werd gezien als een groot talent."

"Toen kwam Villas-Boas en die wilde volwassen spelers op die posities, zoals Ramires", kent Bosz de geschiedenis van zijn speler. "Josh werd aan de kant gedrukt, dat gebeurt met jonge spelers. Het is een kwestie van hoe snel je uit die periode komt. Voor hem duurde die periode heel lang. Maar hij zegt dat hij hier gelukkig is en zich geaccepteerd voelt. Ik hoop dat hij vanaf nu op de weg omhoog is. Ik kan het niet voor hem doen, maar ik kan helpen. Daarvoor ben ik coach."

"De top? Dat is iets anders"
De basisplaats tegen PSV was pas de tweede keer dat McEachran aan de aftrap stond. De jeugdinternational was door blessures niet volledig fit en kreeg een aangepast trainingsprogramma. "Hij had tijd nodig om zich aan te passen, dus die gaven we hem", zegt Bosz. "Daarnaast was hij niet fit toen hij kwam, maar voor de winterstop zagen we progressie. De laatste drie maanden doet hij het fantastisch."

"Hij is een intelligente speler met een geweldige linkervoet. Hij ziet de dingen snel. Aan de bal is hij fantastisch. Hij moet wel zijn defensieve spel verbeteren, hij moet sterker worden in de duels", omschrijft Bosz de plus- en minpunten. "Of hij de top kan halen? Dat is moeilijk te zeggen. Hij zal zeker een speler voor een goed niveau worden. De top? Dat is iets anders."

"Veel spelers kunnen een goede carrière hebben, zonder de top te halen. Het hangt van zoveel dingen af. Hij is nog steeds jong en moet het ons laten zien. Ik weet niet waar het zal eindigen. Dat is aan hemzelf", besluit de oefenmeester van Vitesse.