In het kort: Ola John verliest, Higuaín toont klasse, Van Gaal tegen 'kleintje'

In het kort: Ola John verliest, Higuaín toont klasse, Van Gaal tegen 'kleintje'

26-01-2015 23:46
2

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

John lijdt verrassende nederlaag met Benfica
Ola John heeft maandagavond met Benfica een verrassende nederlaag geleden bij Paços de Ferreira. De koploper ging met 1-0 onderuit. Sergio Oliveira benutte in de slotminuut een strafschop voor de thuisploeg. John speelde de eerste 63 minuten voor Benfica, dat de Portugese competitie blijft aanvoeren. De lijstaanvoerder koestert een voorsprong van zes punten op FC Porto. (ANP)

Higuaín belangrijk voor nummer drie Napoli
Gonzalo Higuaín eiste maandag een hoofdrol voor zichzelf op door in het thuisduel met Genoa twee goals te maken. Napoli kwam na zeven minuten op voorsprong dankzij de Argentijn, die een kwartier voor tijd vanaf de strafschopstip de winnende 2-1 maakte. Iago Falqué had na 56 minuten de gelijkmaker van Genoa op het scorebord gezet. Jonathan de Guzman maakte 71 minuten vol voor Napoli, dat nu derde staat met dertien punten minder dan koploper Juventus.

FA Cup: Van Gaal opnieuw tegen kleine club
Manchester United is tijdens de loting van de achtste finales van de FA Cup opnieuw gekoppeld aan een 'zwakke broeder'. Als United wint van Cambridge, in ieder geval. Dan is Preston North End of Sheffield United de tegenstander. Reuzendoder Middlesbrough, dat van Manchester City won, treft nu Arsenal.

Crystal Palace - Liverpool/Bolton Wanderers
Arsenal - Middlesbrough
Aston Villa - Leicester City
West Bromwich Albion - West Ham
Bradford City - Sunderland/Fulham
Blackburn Rovers - Stoke City
Derby County - Reading
Preston/Sheffield United - Cambridge United/Manchester United

Inter huurt Kroatisch international
Internazionale heeft de Kroatische international Marcelo Brozovic maandag op huurbasis overgenomen van Dinamo Zagreb, met een optie tot koop. De 22-jarige dynamische middenvelder, die afgelopen zomer deel uitmaakte van de WK-selectie van Kroatië, heeft een verbintenis gekregen voor twee seizoenen. Brozovic werd met Dinamo tweemaal landskampioen na zijn overstap van rivaal Lokomotiv in 2012. Hij heeft tot dusver zeven interlands gespeeld en daarin één keer gescoord. "Ik ben blij dat ik naar een grote club ga die speelt in een competitie die ertoe doet. Daar liggen voor mij de uitdagingen. Ik ga mijn vrienden missen maar verheug me op het leven in Italië." (ANP)

Niersbach wil plek in bestuur FIFA

Wolfgang Niersbach heeft zich maandag kandidaat gesteld voor functie in het dagelijks bestuur van de FIFA. De preses van de Duitse voetbalbond DFB deed dat tijdens de vergadering van de UEFA in Nyon, waar Michael van Praag bekendmaakte dat hij Sepp Blatter wil opvolgen als voorzitter van de FIFA. De 64-jarige Niersbach, die evenals Van Praag Blatter bij herhaling bekritiseerde, is naar voren geschoven als beoogd vervanger van Theo Zwanziger. Deze treedt tijdens het FIFA-congres eind mei in Zürich af. Voor de Spanjaard Angel Maria Villar en de Noord-Ier Jim Boyce zit het ambtstermijn als vertegenwoordiger namens UEFA er dan ook op. Michel Platini blijft uit hoofde van zijn functie als preses van de Europese voetbalfederatie, mits hij in maart in Wenen wordt herkozen, automatisch vicevoorzitter van de FIFA. (ANP)

Meulens gaat Benson achterna naar Roemenië
Na Fred Benson lijkt ook Rihairo Meulens van FC Dordrecht te tekenen bij Rapid Boekarest. Dat meldt RTV Rijnmond. De 26-jarige buitenspeler heeft nog een contract bij Dordt, dat naar verluidt een transfersom voor hem kan vangen. De overstap is volgens het regionale medium op een haar na gevild. Bij Dordrecht stond Meulens, die al naar Roemenië is afgereisd, lang niet altijd in de basis.

De Vrij speelt niet tegen De Jong
Stefan de Vrij maakt geen deel uit van de selectie van SS Lazio voor het bekertreffen met het AC Milan van Nigel de Jong. De Vrij ondervindt hinder van een lichte voetblessure, waar hij al langer last van heeft. De centrumverdediger werd afgelopen zaterdag in het competitieduel met Milan al vroegtijdig naar de kant gehaald. Edson Braafheid is voor Lazio ook niet inzetbaar. De Jong zal na een spierblessure wel in actie komen namens Milan. Ook Marco van Ginkel is van de partij.

Rode kaart Wormgoor geseponeerd
Vito Wormgoor kan zondag gewoon met ADO Den Haag in de Kuip tegen Feyenoord voetballen. De KNVB heeft de rode kaart die de verdediger zondag kreeg geseponeerd. Wormgoor lag tijdens de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles na 41 minuten op de grond toen hij de bal op zijn arm kreeg. Scheidsrechter Ed Janssen wees niet alleen naar de stip, maar stuurde de verdediger ook van het veld. Jop van der Linden benutte de strafschop en bezorgde Go Ahead Eagles uiteindelijk ook de winst (1-0).

Stephan El Shaarawy breekt voet
Stephan El Shaarawy kan voorlopig niet voor AC Milan uitkomen. De aanvaller heeft een breukje in een voet opgelopen en is weken uitgeschakeld. AC Milan is bezig met een slecht seizoen. Nigel de Jong, Marco van Ginkel en zijn ploeggenoten staan tiende in de Serie A, met een achterstand van 23 punten op koploper Juventus.

NAC verduidelijkt situatie Hooi
De kans dat Elson Hooi deze transferperiode bij NAC Breda vertrekt is groot. Het bericht dat de aanvaller transfervrij mag vertrekken uit het Rat Verlegh Stadion is echter onjuist. Dat maakt NAC maandag via het Twitter-account bekend. De club schrijft dat het wel op de hoogte is van de interesse in Hooi. 'Maar deze is nog niet concreet', aldus NAC. Het Deense Viborg FF zou Hooi graag willen overnemen.

Ajax treft Taiwo
Ajax krijgt in de Europa League te maken met Taye Taiwo. De 29-jarige linksback tekent maandag een contract bij Legia Warschau, dat volgende maand de tegenstander is van de Amsterdammers. Hij komt over van Bursaspor, waar hij dit seizoen niet aan spelen toekwam. Eerder speelde Taiwo al voor AC Milan, Olympique Marseille, Queens Park Rangers en Dinamo Kiev.

Gilardino terug naar geboorteland
Alberto Gilardino keert terug in de Italiaanse Serie A. De 57-voudig international speelt tot het einde van het seizoen voor Fiorentina. De aanvaller wordt verhuurd door de Chinese kampioen Guanghzou Evergrande. De 32-jarige Gilardino behoorde tot de Italiaanse ploeg die in 2006 de wereldtitel veroverde. Hij maakte als spits in de Italiaanse competitie furore bij onder meer Parma, AC Milan en Fiorentina. Voor de club uit Toscane maakte hij 59 doelpunten in 143 wedstrijden. Gilardino verhuisde afgelopen zomer naar China.

Riquelme hangt kicksen aan de wilgen
De Argentijn Juan Román Riquelme heeft zijn voetballoopbaan beëindigd. Dat heeft de 36-jarige oud-international zondag laten weten aan. De middenvelder werd in zijn carrière drie keer tot beste voetballer van zijn land uitgeroepen en in 2001 tot beste speler van Zuid-Amerika. Riquelme speelde voor Boca Juniors, Barcelona en Villarreal. Hij won met de club uit Buenos Aires drie keer de Zuid-Amerikaanse Champions League en in 2000 de wereldbeker. Met Argentinië was hij aanwezig op het WK van 2006 in Duitsland. In 2008 veroverde hij met de Argentijnse ploeg olympisch voetbalgoud in Peking.

Blatter haalt uit naar UEFA
Sepp Blatter heeft uitgehaald naar de UEFA. De voorzitter van de FIFA voelt dat hij de steun van de Europese voetbalbond verliest. "Ze willen van me af. Alle tegenstand die ik nu krijg, kom uit Nyon, vanuit de UEFA. Zelf hebben ze niet de moed erin te stappen. Dus laat me doorgaan. Wees respectvol, want in het voetbal leer je te winnen en te verliezen. Dus ik ga door. Het is goed als ik win, en als ik verlies, is het oké", aldus de preses van de wereldvoetbalbond in een interview met CNN.