In het kort: Bony goud waard, Inzaghi steviger in zadel, punt voor Sneijder

In het kort: Bony goud waard, Inzaghi steviger in zadel, punt voor Sneijder

01-02-2015 23:10
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Lyon slaat aanval af
Olympique Lyon, de koploper in Ligue 1, heeft een aanval van AS Monaco afgeslagen maar zag door het gelijkspel wel de naaste concurrenten Olympique Marseille en Paris Saint-Germain naderen. De topper in het Zuid-Franse vorstendom eindigde zondagavond in 0-0. Doelman Maarten Stekelenburg zat de hele wedstrijd op de bank bij Monaco.

Çolak redt punt voor Sneijder
Galatasaray is zondagavond voor eigen publiek tegen Bursaspor niet verder gekomen dan een gelijkspel. Het duel in Istanbul eindigde in 2-2. Daar mocht de thuisclub nog tevreden mee zijn ook. Emre Çolak redde acht minuten voor tijd een punt voor de thuisclub door een strafschop te benutten. Wesley Sneijder speelde de hele wedstrijd. Umut Bulut had Galatasaray vroeg op voorsprong gebracht. Volkan Sen, die in de slotfase zijn tweede gele kaart kreeg, en de Braziliaan Fernandão draaiden de rollen om. Galatasaray heeft nu 39 punten, drie minder dan koploper Fenerbahçe. Besiktas bezet met 41 de tweede plaats.

Inzaghi steviger in het zadel
AC Milan heeft zondag zijn zevende competitiezege geboekt. De ploeg van trainer Filippo Inzaghi won in eigen stadion met 3-1 van hekkensluiter Parma. De drie punten brachten Milan op de achtste plaats in de Serie A. De dit seizoen matig presterende topclub liet de aanwinsten Mattia Destro en Salvatore Bocchetti meteen in de basis starten. De ploeg miste wel de geschorste verdediger Mexes. Marco van Ginkel speelde de tweede helft in plaats van Michael Essien. De Franse aanvaller Jérémy Menez was de gevierde man bij Milan met twee doelpunten, waarvan de eerste uit een strafschop. Cristian Zaccardo maakte de derde. Antonio Nocerini scoorde voor Parma, dat stijf onderaan blijft.

Bony goud waard
Wilfried Bony heeft Ivoorkust zondag naar de halve eindstrijd van de Afrika Cup geloodst. De voormalige spits van Vitesse, via Swansea bij Manchester City beland, scoorde in het nieuwe stadion van Malabo tegen Algerije tweemaal: 3-1. ADO-verdediger Wilfried Kanon speelde de hele wedstrijd. Bony had na een klein half uur op aangeven van Max-Alain Gradel voor het eerst succes. Na de gelijkmaker van Hilal El Arabi Soudani vlak na rust maakte de snelle en robuuste aanvaller halverwege de tweede helft zijn tweede van de avond. Ditmaal deed zijn nieuwe clubgenoot Yaya Touré het voorbereidende werk. In blessuretijd liet Gervinho de eindstand oplichten. De Ivorianen staan woensdag tegenover de Democratische Republiek Congo. De andere halve finale gaat tussen gastland Equatoriaal Guinea en Ghana.

Forest ontslaat ‘Psycho’
Nottingham Forest heeft trainer Stuart Pearce ontslagen. De 78-voudig Engels international was zeven maanden in dienst bij de club, die uitkomt in de tweede divisie (Championship). Pearce had een vliegende start bij de tweevoudig winnaar van de Europacup 1 (1979 en 1980) en de voormalige topclub stond na zeven wedstrijden aan de leiding in de competitie. Zes nederlagen in de laatste zeven duels hebben de stemming bij de clubeigenaren uit Koeweit doen omslaan. Het leidde tot een voortijdig vertrek van ‘Psycho’. Voorzitter Fawaz Al Hasawi heeft de trainer nog een andere functie aangeboden bij de club, maar de oud-international heeft daar nog geen beslissing over genomen.

Eerste goal in 21 maanden
Sevilla heeft zondag in de Spaanse competitie een spectaculaire overwinning geboekt. Iago Aspas werd de held van Sevilla door in de thuiswedstrijd tegen Espanyol vlak voor tijd het winnende doelpunt te maken: 3-2. Daardoor handhaafde de ploeg van trainer Unai Emery zich op de vierde plaats in de Primera División, achter de grootmachten Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid.

Espanyol nam de leiding via een benutte strafschop van Christian Stuani, maar nog voor rust kantelde de wedstrijd door doelpunten van Diogo Figueiras en Vitolo. Toen Espanyol kort voor rust Kiko Casilla kwijtraakte met een rode kaart, leek Sevilla de buit binnen te hebben. Toch kwamen de tien uit Barcelona een kwartier voor tijd langszij, maar Aspas zorgde in de slotfase alsnog voor groot feest in Sevilla. Het was zijn eerste goal in 21 maanden. Naast vijf doelpunten vielen er ook elf gele en dus één rode kaart in het verhitte duel.

Derijck recordhouder eigen goals
Timothy Derijck heeft zondag historie geschreven, maar daar zal de Belgische verdediger van ADO Den Haag allesbehalve trots op zijn. Derijck maakte tegen Feyenoord al zijn derde eigen doelpunt van dit seizoen. De verdediger heeft in totaal nu vier keer de bal in eigen doel gewerkt namens ADO, waarmee hij de Haagse recordhouder is, zo meldde databureau Infostrada. Heini Otto en Aad Mansveld passeerden hun eigen doelman ieder drie keer.

Derijck maakte in 2009 zijn eerste eigen doelpunt voor ADO. Dit seizoen passeerde hij zijn eigen keeper in de wedstrijden tegen Go Ahead Eagles, Vitesse en zondag tegen Feyenoord. Met drie eigen doelpunten in één seizoen deelt Derijck voorlopig een eredivisierecord met Alje Schut, Thomas Baelum en Adrie Pelkmans.

Verhaegh blijft het goed doen
Paul Verhaegh blijft met FC Augsburg bovenin de Bundesliga meedraaien. Bij de hervatting van het seizoen pakte Augsburg zondag in eigen stadion de winst tegen TSG Hoffenheim: 3-1. Halil Altintop, Tobias Werner en Raul Bobadilla maakten de doelpunten voor de ploeg van aanvoerder Verhaegh. Met dertig punten uit achttien wedstrijden doet Augsburg achter koploper Bayern München en VfL Wolfsburg volop mee in de strijd om de derde plaats. Borussia Mönchengladbach en Schalke 04 hebben evenveel punten. Hoffenheim blijft op de zesde plaats staan met 26 punten.

Juventus vergeet te profiteren
Juventus heeft zondag in de Serie A nagelaten te profiteren van het puntenverlies van concurrent AS Roma. De titelverdediger en aanvoerder van de ranglijst kwam op bezoek bij Udinese niet verder dan 0-0. Een dag eerder had AS Roma ook gelijkgespeeld, in eigen stadion tegen Empoli (1-1). Het verschil tussen de twee titelkandidaten blijft zeven punten in het voordeel van de 'Oude Dame'.

Roda haakt af in titelrace
Roda JC lijkt definitief afgehaakt in de strijd om de titel in de Jupiler League. De ploeg uit Kerkrade verloor zondag de derby in Maastricht tegen MVV met 3-1. Koploper NEC won met 3-1 van Helmond Sport. Het verschil tussen de twee degradanten bedraagt inmiddels twaalf punten.

Anco Jansen had Roda al vroeg op voorsprong gezet maar de aanvaller dupeerde zijn ploeg niet veel later door nadat hij een gele kaart had ontvangen te spugen naar scheidsrechter Jeroen Sanders. Tegen tien man kwam MVV drie keer tot scoren: Stef Peeters, Bryan Smeets en Davy Brouwers waren de doelpuntenmakers. NEC versloeg Helmond Sport via treffers van Christian Santos, Alireza Jahanbakhsh en Anthony Limbombe. Naaste belager FC Eindhoven won vrijdag al met 2-1 van Jong PSV. Het verschil bleef negen punten.

 

Celtic wint in Old Firm
Celtic heeft de finale bereikt van het toernooi om de League Cup. De Schotse kampioen domineerde zondag in de jongste editie van de 'Old Firm' (de vierhonderdste) tegen de eeuwige rivaal uit Glasgow, Rangers FC. Het duel op Hampden Park, het nationale stadion dat met bijna 51.000 toeschouwers vol zat, eindigde in 2-0.

Celtic leidde na een half uur al comfortabel door doelpunten van Leigh Griffiths en Kris Commons. Virgil van Dijk maakte de befaamde derby van Glasgow van begin tot eind mee en organiseerde de defensie van de favoriet naar behoren. Tegenstander in de eindstrijd om de beker is Dundee United, dat zaterdag Aberdeen met 2-1 bedwong. De winnende treffer kwam in de slotfase op naam van voormalig NAC-speler Nadir Çiftçi. Deze Turkse aanvaller is geboren in Den Haag en als voetballer opgegroeid in de ADO-jeugd.

Van Wolfswinkel verliest
Saint-Étienne is in de strijd om de Franse landstitel voorlopig afgehaakt. Door de nederlaag bij Caen (1-0) is de achterstand op Olympique Lyon nu acht punten, terwijl de koploper nog een duel tegoed heeft. Dat betreft wel de uitwedstrijd tegen Monaco. Ricky van Wolfswinkel speelde de volle negentig minuten, maar had geen succes voor het doel van Caen. Dat zegevierde door een treffer van Julien Feret vlak voor rust.

Transfer Heerenveen-spits onzeker door blessure
Thomas Dalgaard heeft een rib gebroken. Dat kan betekenen dat daardoor een tijdelijke overstap naar het Deense Odense BK in gevaar komt. Die club zou al een akkoord hebben bereikt met de geflopte spits van Heerenveen. Dalgaard brak de rib in het duel met FC Dordrecht en komt doorgaans weinig aan spelen toe bij de Friezen.

Oud-Feyenoorder naar NAC
NAC Breda heeft de zesde aanwinst van de winter binnen. Marley Berkvens maakt het seizoen bij de geplaagde Eredivisie-club, die eerder onder meer Guyon Fernandez en Ruben Ligeon aantrok. 'Superveel zin om m’n carrière een vervolg te geven', twittert Berkvens, die in het verleden uitkwam voor Feyenoord. De middenvelder sluit in eerste instantie aan bij de beloften.

Pech voor Heitinga
Het zit John Heitinga niet mee. De Nederlandse verdediger zou in de basis starten bij Hertha BSC, maar een blessure gooit roet in het eten. Heitinga, 87-voudig international van het Nederlands elftal, is door een bovenbeenblessure gedwongen terug te vliegen naar Berlijn. Hertha hervat de Bundesliga zondagmiddag tegen laagvlieger Werder Bremen.

Groningen verhuurt spelers
FC Groningen stuurt twee spelers op huurbasis naar FC Emmen. Henk Bos (22) en Arjen Hagenauw (20) maken het seizoen af bij de nummer vijf van de Jupiler League. Beide spelers maken al geruime tijd deel uit van de eerste selectie van Groningen, maar hebben geen uitzicht op speelminuten. Bij Emmen mogen Bos en Hagenauw ervaring opdoen. De twee hebben een aflopend contract in De Euroborg.

Fans overvallen kleedkamer
Fans van de Flamengo hebben zaterdag (lokale tijd) voor de start van de eerste wedstrijd van het seizoen de kleedkamer van tegenstander Macae overvallen. De doelman van Macae raakte daarbij lichtgewond. Daarnaast namen de indringers tassen met voetbalschoenen en andere zaken mee. Ondanks het onaangename bezoek in de kleedkamer ging de wedstrijd gewoon door en eindigde in 1-1. Doelman Ricardo Berna stond met een pleister op zijn kin in het doel. Hij reageerde furieus. "Dit is een schande voor het Braziliaanse voetbal."