AZ durft aan kampioenschap te denken: Een doel mag best gewaagd zijn
"Wij lieten zien dat het kon"

AZ durft aan kampioenschap te denken: "Een doel mag best gewaagd zijn"

07-02-2015 12:36
5

Na het vertrek van Dirk Scheringa en de bijbehorende financiële teruggang is AZ niet echt meer in de buurt geweest van de Nederlandse top. Toch mikken de Alkmaarders op een herhaling van het succes van 2009, toen de club kampioen van Nederland werd.

Robert Eenhoorn, de nieuwe algemeen directeur van AZ, legt de lat hoog. "In mijn optiek betekent de vijfde of zesde begroting niet dat je ook op de vijfde of zesde plaats eindigt", zegt hij op de clubsite. "Er zit méér achter succes. Bij AZ weten ze dat ze altijd onderweg moeten zijn om beter te worden. Een prima uitgangspunt binnen een bedrijf."

De voormalig honkbaltrainer is niet onder de indruk van mensen die zeggen dat het huidige AZ nooit meer kampioen kan worden. "Dat zal een grote groep mensen absoluut zeggen. Prima. Het allerbelangrijkste is wat je zelf vindt of denkt. Hoe je denkt succesvol te kunnen zijn."

"Het gaat om een manier van denken en handelen", vervolgt Eenhoorn. "Qua financiën kunnen we met AZ inderdaad niet op tegen de traditionele topclubs. Dan kan het goed zijn om te kijken op welke manier we ons wél kunnen onderscheiden van die clubs. Bijvoorbeeld door innovatie. We zijn nu bezig met het in kaart brengen van dat geheel."

"In het honkbal wilde ik de aansluiting met de wereldtop bewerkstelligen. Iedereen vroeg zich af hoe dat moest gebeuren, gezien de concurrentie van veel grotere landen. Wij lieten zien dat het kon. Dat verrassen wil ik bij AZ ook bewerkstelligen. Een doel mag best gewaagd zijn. Ik hou er niet van die steeds tussentijds te moeten bijstellen. Dan weet ik niet of je wel groeit. Nee, je legt de lat hoog en je gaat net zo lang door tot je dat punt bereikt hebt."