Zeldzame ziekte voor Helmond Sport-speler: Veertig mensen in de hele wereld
"Er gebeurden onverklaarbare dingen met me"

Zeldzame ziekte voor Helmond Sport-speler: "Veertig mensen in de hele wereld"

13-02-2015 09:31
1

Daniel Guijo-Velasco zet na dit seizoen noodgedwongen een punt achter zijn actieve loopbaan als profvoetballer. Een ernstige auto-immuunziekte zorgt ervoor dat de speler van Helmond Sport niet langer door kan gaan. "Het scheelde niet veel of ik lag al onder de grond."

Twee jaar geleden werd de dertigjarige Guijo-Velasco getroffen door de ziekte. "Er gebeurden onverklaarbare dingen met me", zegt Guijo-Velasco in het Eindhovens Dagblad. "Ik werd op een ochtend wakker en ik kon niet meer zien."

"Ik ben voor onderzoek naar het universitair ziekenhuis in Leuven gegaan. Dat duurde drie weken", vervolgt de Belg zijn verhaal. "Zeven professoren hebben me onderzocht. Dan kom het verdict: je hebt een aandoening die maar veertig mensen op de wereld hebben. Toen had ik drie vragen. Ga ik dood? Is het erfelijk? Kan ik ooit nog voetballen? Die professoren zijn rond gaan bellen, want zij hadden de antwoorden ook niet."

Er volgde een behandelplan, daardoor loopt zijn gezondheid niet meer direct gevaar. Langer als profvoetballer actief zijn is echter niet meer mogelijk. Waar Guijo-Velasco vorig seizoen volledig ontbrak, kwam hij dit seizoen nog vijf duels in actie. Volgend seizoen gaat de oud-speler van Excelsior, AGOVV Apeldoorn en PSV bij een Belgische amateurploeg spelen.