Ajax opgelet: hier liggen de kansen tegen 'evenbeeld' Legia!
De sterke en zwakke punten van de Ajax-opponent blootgelegd

Ajax opgelet: hier liggen de kansen tegen 'evenbeeld' Legia!

19-02-2015 13:30
2

Na vijf magere jaren opent Ajax donderdagavond het avontuur in de Europa League met een thuiswedstrijd tegen Legia Warschau. Dit zijn de sterke en zwakke punten van de Poolse club.

Sterke punten

Koppositie
Legia is een ploeg om rekening mee te houden, zoveel is dit seizoen wel duidelijk geworden. De ploeg van trainer Henning Berg sleepte de afgelopen twee jaar de landstitel in de wacht, staat ook dit seizoen weer bovenaan in de Poolse Ekstraklasa en maakte voor de winterstop veel indruk in de Europa League. In een groep met Trabzonspor, Metalist Kharkiv en Lokeren werd het fysiek sterke Legia ruim eerste, met vijf overwinningen en een nederlaag.

Verdediging
Opvallend zijn de uitslagen in Europa. Legia won drie keer met 1-0, één keer met 2-0 en één keer met 2-1. Het uitduel met Lokeren, toen het plekje bij de laatste 32 al lang en breed binnen was, ging nipt verloren (1-0). De verdediging van Legia staat derhalve als een huis en vormt de basis voor de solide resultaten. In de Poolse competitie kreeg de club wel aanmerkelijk meer goals tegen: 23 stuks in twintig wedstrijden.

Spits
Ook in de aanval spreekt Legia een woordje mee. De Portugees Orlando Sá is met negen doelpunten clubtopscorer, maar het gevaar schuilt vooral in Miroslav Radovic. De 31-jarige Bosniër duikt overal en nergens op en is de man om wie alles draait. De routinier zit volgens Poolse media tegelijkertijd met zijn hoofd bij een Chinese transfer, waar hij vijf miljoen euro per jaar kan verdienen. In tien competitiewedstrijden was Radovic vijf keer trefzeker. Ook Ondrej Duda vormt een gevaar. De 29-jarige Slowaak is een handige dribbelaar en staat achter de spitsen.

Ervaring
Legia houdt van een verzorgde opbouw en is in zekere zin het evenbeeld van Ajax. Een groot verschil tussen de twee clubs is echter de gemiddelde leeftijd. Frank de Boer kiest met Riechedly Bazoer, Lucas Andersen, Davy Klaassen of Daley Sinkgraven regelmatig voor een middenveld dat gemiddeld niet ouder is dan twintig jaar. Legia telt tal van ervaren spelers, die het klappen van de zweep kennen. Spelers als Taye Taiwo, Helio Pinto en topschutter Sá weten hoe de vork in de steel zit: alleen het resultaat telt in Europa.

Motivatie
Ajax kan een tot op het bot gemotiveerde tegenstander verwachten. In de voorronde van de Champions League werd Celtic tot twee keer toe vernederd (4-1 en 2-0) door de Polen. De feestvreugde maakte een dag later echter plaats voor doffe ellende, toen bekend werd dat de niet-speelgerechtigde Bartosz Bereszynski de laatste vier minuten van de return meedeed. De uitslag van het tweede duel werd van een 0-2 nederlaag omgezet in een 3-0 thuiszege voor de Schotten, waardoor Legia ondanks felle protesten naar de Europa League werd verwezen.

Onbekend
Legia geniet in Nederland weinig bekendheid, maar dat was voor Ajax ook het geval bij Steaua Boekerest en Red Bull Salzburg. In de duels met die clubs ging het de afgelopen jaren helemaal mis. Ajax gaat voor het zesde jaar op rij voor zijn kans in de Europa League. Een succes werd dat tot op heden nooit. Olympique Marseille, Juventus, Spartak Moskou, Manchester United en dus Steaua en Salzburg waren te sterk. Legia is ook geen aansprekende naam, maar wel een club om rekening mee te houden.

Zwakke punten

Vorm
Legia was in 2014 bijna ongenaakbaar, maar sinds de start van de tweede seizoenshelft zit de klad er goed in. De koploper van Polen ging zondag in eigen huis onderuit tegen Jagiellonia Bialystok (1-3), terwijl het enkele dagen eerder ook al misging tegen Slask Wroclaw (1-1). Voor Legia waren het de eerste twee wedstrijden na de winterstop. Er heerst dan ook onzekerheid over de vorm. De Boer bekeek het duel met Slask Wroclaw, maar werd niet veel wijzer omdat zijn collega Henning Berg veel reservespelers opstelde.

Ontzag
"Ajax is een merk, een grootse club...", zei Michal Maslowski, speler van Legia, onlangs. Het Poolse respect voor de kampioen van Nederland is groot. Ajax pakte de afgelopen vier jaar de landstitel, wees tal van spelers de weg naar Europese topclubs en boekte in de afgelopen jaren veel meer aansprekende resultaten dan Legia. In het najaar kwam Ajax nog heel aardig voor de dag tegen FC Barcelona en Paris Saint-Germain. De selectie van Legia bestaat vooral uit spelers met ervaring in de diepe krochten van het Europese voetbal, zonder Europese successen achter hun naam.

Supporters
Op het duel in Amsterdam van donderdagavond heeft het geen effect, maar volgende week kan Legia zijn borst natmaken. In de return moet de thuisclub het immers doen zonder de fanatieke aanmoedigingen van de supporters. Het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) legde Legia de straf al een tijd geleden op, maar ging in beroep. De Poolse topclub vroeg om strafvermindering, maar kon niet voorkomen dat de wedstrijd 'gewoon' zonder publiek zal worden afgewerkt. Het vorige Europese thuisduel van Legia (tegen het Turkse Trabzonspor) werd ook al zonder toeschouwers gespeeld.