Feyenoord maakt sprong in het diepe: Ik had eerder JP verwacht
"En feit is dat hij een vrij introverte jongen is"

Feyenoord maakt sprong in het diepe: "Ik had eerder JP verwacht"

23-03-2015 18:26

De aanstelling van Giovanni van Bronckhorst als hoofdtrainer van Feyenoord mag geen verrassing heten, maar Mario Been kijkt er toch van op. De Rotterdammer had de opvolger van Fred Rutten in het seizoen 2009/2010 onder zijn hoede.

Dat was het laatste jaar van Van Bronckhorst als prof, waarna hij enige tijd met Been meeliep als assistent. "Eerlijk gezegd dacht ik op dat moment niet dat hij ooit hoofdtrainer zou worden", vertelt hij in gesprek met Voetbal International. "Contractueel had Gio met Feyenoord afgesproken na zijn actieve loopbaan in welke functie dan ook te kunnen aanblijven. Uiteindelijk heeft hij een beetje meegelopen als assistent. Maar van die periode is me niet iets heel opmerkelijks bijgebleven."

"Dat hij Rutten gaat opvolgen, kun je een sprong in het diepe noemen. Want Gio werkte nog niet zelfstandig als coach. En feit is dat hij een vrij introverte jongen is, iemand die liever niet op de voorgrond staat. Om die reden had ik eerder verwacht dat JP (Jean-Paul van Gastel, red.) de nieuwe hoofdtrainer zou worden. Die heeft meer ervaring op het vlak van coachen, een groep leiden."

"Aan de andere kant kent Van Bronckhorst het klappen van de zweep. Na een korte periode bij mij, heeft hij als assistent gewerkt onder Ronald Koeman en nu Fred Rutten. Als hij tussen de spelers loopt, heeft dat wel meerwaarde", vervolgt Been. "Uiteindelijk vind ik het wel goed van Feyenoord dat ze met Van Bronckhorst én Van Gastel verder gaan. Al hoop ik dat Gio de juiste keuzes zal maken. De komst van een ervaren derde coach zou ik niet onverstandig vinden."

"Gezien zijn achtergrond had hij levenslang bij Feyenoord kunnen werken. Als hoofdtrainer wordt dat een lastig verhaal, zo heb ik zelf ervaren. De hoofdtrainer, ongeacht zijn status, vliegt eruit zodra de resultaten even tegenzitten. Ik denk dat Van Bronckhorst dat wel heeft ingecalculeerd. Al zal hij ook dan voor eeuwig een kind van de club blijven."