In het kort: Twente werkt aan vertrouwen, oud-commentator Walker (81) overleden

In het kort: Twente werkt aan vertrouwen, oud-commentator Walker (81) overleden

27-03-2015 22:45
6

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Twente wint in Schotland
FC Twente heeft vrijdag zonder zijn internationals een oefenwedstrijd in Schotland tegen Aberdeen gewonnen. De ploeg van trainer Alfred Schreuder fungeerde als gast tijdens de 'testimonial' van Andrew Considine, een Schotse verdediger van Aberdeen die na ruim tien jaar trouwe dienst werd geëerd met een jubileumwedstrijd. Hakim Ziyech en Shadrach Eghan bezorgden de Tukkers de winst tegen de nummer twee van de Schotse competitie: 1-2.

FC Twente speelt volgende week zaterdag in de eredivisie thuis tegen koploper PSV. De ploeg van Schreuder heeft de punten hard nodig om de play-offs voor Europees voetbal te kunnen halen.

Hugo Walker (81) overleden
Hugo Walker is donderdagavond op 81-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. De voormalige voetbalcommentator was in de jaren zeventig, tachtig en negentig een vaste waarde in het commentatorteam van de NOS. Walker werd bij het publiek vooral bekend vanwege zijn memorabele opmerking 'komt dat schot'. Later zou hem dat zelfs een fanclub opleveren.

Stoke blundert
De Engelse voetbalclub Stoke City heeft vrijdag een blunder begaan. Via de officiële kanalen bracht de nummer tien van de Premier League eerst naar buiten dat manager Mark Hughes zijn contract had verlengd tot medio 2018. Enkele uren later moest de club door het stof. De 51-jarige Welshman had namelijk niet tot 2018 bijgetekend, maar tot de zomer van 2019. "Sorry voor deze blunder, geen kerstbonus voor het mediateam'', verscheen op de Twitterpagina van Stoke City.

Bossche relschoppers bestraft
Drie supporters van FC Den Bosch moeten zestig uur taakstraf uitvoeren. Ze zijn vrijdag veroordeeld voor rellen na een verloren thuiswedstrijd tegen De Graafschap in oktober. Ze vielen busjes met supporters van de tegenstander aan. Ze moeten ook de schade aan de busjes betalen, in totaal ruim 900 euro.

De drie veroordeelden zijn Bosschenaren van 21 en 20 en een 19-jarige man uit Vught. Voetbalbond KNVB had ze eerder al een stadionverbod van twee jaar opgelegd. De drie maakten deel uit van een grotere groep. Vanuit de menigte werden onder meer stenen naar de busjes met De Graafschapfans gegooid. Een vierde verdachte, een negentienjarige Bosschenaar, werd vrijgesproken. De politierechter vond niet bewezen dat hij betrokken was bij de rellen. FC Den Bosch verloor de wedstrijd met 1-2, ondanks een voorsprong.

UEFA straft Dinamo Kiev
Op last van de Europese voetbalunie UEFA moet Dinamo Kiev twee tribunes gesloten houden bij de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Fiorentina in de kwartfinale van de Europa League. De tuchtcommissie van de UEFA legde vrijdag de straf op vanwege racistisch gedrag van aanhangers van de Oekraïense club vorige week tijdens het duel op eigen veld tegen Everton.

Ook dient Dinamo Kiev een boete van 15.000 euro te betalen voor het afsteken van vuurwerk en het blokkeren van tribunetrappen in het eigen stadion bij het duel met de Engelse club. Bij de club uit Oekraïne staat de momenteel geblesseerde Jeremain Lens onder contract.

Rooney heeft mijlpaal in zicht
Wayne Rooney kan de komende interlanddagen geschiedenis schrijven in het Britse voetbal. De 29-jarige aanvaller van Manchester United staat op 46 goals voor de nationale ploeg. Daarmee is hij nog maar drie treffers verwijderd van recordhouder Sir Bobby Charlton, die 49 keer tot scoren kwam in het Engelse elftal. "Ik zit er dichtbij, dat is duidelijk. Het zal voor mij persoonlijk een prachtig moment zijn om dat totaal te passeren. Ik doe het ook liever vandaag dan morgen, maar ik wil me eigenlijk alleen concentreren op mijn spel", liet Rooney weten. "Ik wil altijd mijn uiterste best doen voor het team en het zou mooi zijn als ik daarbij ook doelpunten kan blijven maken." Engeland speelt vrijdagavond voor eigen publiek de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Litouwen en komt dinsdag vriendschappelijk uit tegen Italië in Turijn.

Zware blessure Marchisio
De Italiaanse international Claudio Marchisio staat ongeveer een halfjaar buitenspel. De 29-jarige middenvelder van Juventus heeft tijdens de training van de nationale ploeg een zware knieblessure opgelopen. Zonder tegenstander in de buurt ging hij door zijn knie. Bij nader onderzoek in het ziekenhuis werd een scheurtje in de voorste kruisband van zijn rechterknie geconstateerd. Ook voor Juventus is de langdurige absentie van Marchisio een grote tegenvaller. De Italiaanse kampioen zag eerder al de middenvelders Paul Pogba en Andrea Pirlo met een blessure afhaken. Juventus speelt komende maand in de kwartfinales van de Champions League tegen AS Monaco. Zeker Pogba is dan nog niet van de partij bij De Oude Dame.

Fitte Oranje-selectie
Het Nederlands elftal is vrijdag rond 12.00 uur begonnen aan de laatste training voor het belangrijke thuisduel met Turkije in de EK-kwalificatie. Bondscoach Guus Hiddink kan op het speelveld van Quick Boys in Katwijk beschikken over al zijn 24 internationals. Om aansluiting te houden met Tsjechië en IJsland, vooralsnog de beste ploegen in de poule, is Oranje zaterdag in een uitverkochte ArenA eigenlijk alleen gebaat bij een zege op Turkije. Grote vraag is hoe Hiddink het gemis van de geblesseerde Arjen Robben en Robin van Persie gaat opvangen. Wellicht verklapt de bondscoach vrijdag op de training iets van zijn bedoelingen. Hij geeft vrijdagmiddag ook nog een persconferentie in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, de vaste verblijfplaats van Oranje in Nederland.

Mannen melding zich na Feyenoord-rellen
Zeven mannen die in februari mogelijk betrokken zijn geweest bij de ongeregeldheden in Rome rond de voetbalwedstrijd AS Roma-Feyenoord hebben zich donderdagavond bij de politie gemeld. De verdachten meldden zich nadat ze herkenbaar in beeld waren gekomen op de regionale zender RTV Rijnmond. In de uitzending waren twaalf relschoppers te zien. De aanhang van Feyenoord veroorzaakte veel schade in de Italiaanse hoofdstad. Onder meer de oude Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen moest het ontgelden. De rellen leidden tot hevige verontwaardiging in binnen- en buitenland. De verdachten zijn een 23-jarige Ridderkerker, een 17-jarige jongen uit Alphen aan den Rijn, een 30-jarige man uit Hoek van Holland, een 21-jarige Barendrechter, een 23-jarige Schiedammer, 26-jarige Leidenaar en een 22-jarige man uit Nieuw-Lekkerland, liet de politie vrijdag weten.

Blind en De Vrij in het zonnetje
Daley Blind en Stefan de Vrij worden zaterdagavond na de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Turkije in het zonnetje gezet. De twee speelden in november tegen Letland hun 25e interland voor Oranje en ontvangen traditiegetrouw een zilveren schaal uit handen van KNVB-directeur Bert van Oostveen. Daarin staan alle 25 interlands gegraveerd. Blind debuteerde begin 2013 tegen Italië, De Vrij droeg na het mislukte EK van 2012 voor het eerst het shirt van Oranje. Het duo speelde tijdens het succesvolle WK in Brazilië een belangrijke rol.

Tegenslag voor pechvogel
Holger Badstuber kan maar kort genieten van zijn comeback in het Duitse nationale voetbalteam. De verdediger mist zondag de kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2016 tegen Georgië wegens een spierblessure. De speler van Bayern München maakte woensdag na tweeënhalf jaar blessureleed zijn rentree in de Mannschaft in de oefeninterland met Australië (2-2). "Het is niet ernstig", stelde assistent-bondscoach Thomas Schneider gerust. "Het is uit voorzorg omdat de kwetsuur vlak bij de plek zit waar hij is geopereerd. We willen met Holger geen risico's nemen, want hij is belangrijk in onze toekomstplannen." Aanvaller Karim Bellarabi moet ook aan de kant blijven tegen Georgië. De speler van Bayer Leverkusen is zwaar verkouden. Duitsland deelt in groep D van de EK-kwalificatie de tweede plaats met Ierland en Schotland. Polen is koploper met drie punten meer.