Gunstig nieuws voor Nederland en PSV: UEFA gooit Champions League-loting om
Eredivisie valt net buiten de boot, maar heeft ontsnappingsroute

Gunstig nieuws voor Nederland en PSV: UEFA gooit Champions League-loting om

21-04-2015 15:27
11

De UEFA heeft dinsdag grote veranderingen aangekondigd in het plaatsingsysteem voor de Champions League. Dat is gunstig nieuws voor Nederland en PSV.

De kans bestaat dat de Eindhovenaren bij de loting voor de groepsfase van de Champions League in pot 1 zitten. Dat valt af te leiden uit een rapport van de UEFA, die dinsdag werd gepubliceerd. De Europese voetbalbond is van plan de titelverdediger en de kampioenen van de zeven sterkste Europese competities bij elkaar te zetten.

PSV ontloopt op die manier sterke clubs als Chelsea, Juventus en Bayern München, die allemaal op het punt staan landskampioen te worden. Tot en met dit jaar was de opzet anders: in pot 1 zaten voorheen de clubs die door de jaren heen het best gepresteerd hadden in Europa.

PSV is nog niet helemaal zeker van een plek in pot 1. De Eredivisie staat achtste en valt dus net buiten de boot. Er ligt echter een ontsnappingsroute klaar voor de Eindhovenaren, als de Champions League dit seizoen gewonnen wordt door een kampiioen uit één van de zeven sterkste landen. Spanje (FC Barcelona of Real Madrid), Frankrijk (Paris Saint-Germain), Duitsland (Bayern München), Italië (Juventus) en Portugal (FC Porto) komen daar nog voor in aanmerking.

De aangekondigde wijzigingen van de UEFA zullen ongewijfeld rauw op het dak van Ajax vallen. De Amsterdammers plaatsten zich de afgelopen vier jaar als kampioen voor de Champions League, maar door de potindeling kwam de ploeg van trainer Frank de Boer steeds in een (te) zware groep terecht.