"Knap dat de club het aandurft om hem in zo'n wedstrijd voor de leeuwen te gooien"

Nederlandse trainer mag succes FC Porto claimen: Een heel klein beetje dan
"Want wie er ook verkocht wordt, er staat altijd een goed elftal"

Nederlandse trainer mag succes FC Porto claimen: "Een heel klein beetje dan"

21-04-2015 16:14
1

FC Porto gaat dinsdagavond op bezoek bij FC Bayern München en probeert dan de 3-1 overwinning van een week geleden te verdedigen. Op het spel staat een ticket voor de halve finale van de Champions League. De Nederlander Pepijn Lijnders hoopt daar ook op, want het huidige succes van de Portugese club is ook 'een beetje' zijn succes.

Lijnders werkte zeven jaar in de jeugdopleiding van Porto. Hij zag het succes van de afgelopen jaren van binnenuit. In de afgelopen tien jaar werd Porto zeven keer kampioen van Portugal en werden er vier bekers gewonnen. Daarnaast won men in 2011 de Europa League. Lijnders kijkt niet raar op van al het succes. "Het is de ideale combinatie van een aantal Portugese talenten en verder vooral spelers die zijn opgepikt door de sterke scouting."

"Want wie er ook verkocht wordt, er staat altijd een goed elftal", vervolgt de Limburger zijn verhaal tegenover de NOS. Dat men in Porto altijd rustig blijft en weer goede spelers weet te halen en door laat stromen vanuit de jeugdopleiding heeft nog een duidelijke reden. "De club heeft al meer dan dertig jaar dezelfde president, Pinto da Costa. Dat zorgt voor een voor Zuid-Europese clubs zeldzame stabiliteit."

"Is dit ook mijn succes? Een heel klein beetje dan", zegt Lijnders, die afgelopen zomer overstapte naar Liverpool. Hij mag trots zijn, want de net achttienjarige Rúben Neves speelde mee tegen Bayern. "Rúben was ooit mijn aanvoerder bij Porto onder elf jaar. Het is zo knap dat de club het aandurft om hem in zo'n wedstrijd voor de leeuwen te gooien op een belangrijke positie, vlak voor de verdediging."