Zaak-Neymar krijgt staartje; gevangenisstraffen dreigen voor Barça-leden
Zaak rondom Braziliaanse ster nog niet afgelopen

Zaak-Neymar krijgt staartje; gevangenisstraffen dreigen voor Barça-leden

13-05-2015 19:01
4

Barcelona-voorzitter Josep Bartomeu, diens voorganger Sandro Rosell en de voetbalclub zelf moeten voor de rechter verschijnen op verdenking van fraude rond de transfer van de Braziliaanse aanvaller Neymar. Een rechter heeft dat woensdag bepaald.

Eerder al had een openbaar aanklager forse strafeisen uitgesproken tegen Bartomeu en Rosell. Rechter José de la Mata heeft de aangeklaagden, die elke vorm van fraude ontkennen, tien dagen de tijd gegeven hun verdediging op te stellen.

Bartomeu was vicepresident onder Rosell toen Neymar in 2013 van Santos werd overgenomen via een ingewikkelde constructie met meerdere geldstromen. Het duo wordt ervan verdacht voor een bedrag van ongeveer dertien miljoen euro aan belasting te hebben ontdoken. Het aanvankelijk uitgesproken transferbedrag van zo'n 57 miljoen euro bleek te zijn opgelopen tot honderd miljoen euro.

De aanklager heeft volgens Spaanse media al een celstraf van twee jaar en drie maanden geëist tegen Bartomeu, tegen Rosell zelfs zeven jaar. Ook hangen beiden boetes van bij elkaar zestig miljoen euro boven het hoofd.