In het kort: Nederlanders vieren landstitels in Europa, Zenit viert groot feest

In het kort: Nederlanders vieren landstitels in Europa, Zenit viert groot feest

17-05-2015 21:51

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

John kampioen
Ola John is zondag kampioen van Portugal geworden met zijn club Benfica. De Nederlandse aanvaller zat niet bij de selectie, maar zag zijn ploeg met 0-0 gelijkspelen bij Vitória Guimarães. Dat bleek voldoende voor titelprolongatie, omdat concurrent FC Porto niet verder dan 1-1 kwam bij Belenenses. Het verschil tussen beide ploegen is met nog een wedstrijd te gaan drie punten. Het onderlinge resultaat tussen Benfica en Porto is echter in het voordeel van de club uit Lissabon, waardoor die ploeg kampioen is. Voor Benfica was het de 34e landstitel in de clubhistorie. Porto leek het kampioenschap van Benfica lang uit te gaan stellen. De ploeg, met Bruno Martins Indi het hele duel in het veld, kwam vlak voor rust op voorsprong via Jackson Martínez. Porto hield dat lang vast, maar vijf minuten voor tijd tekende Tiago Caeiro voor de gelijkmaker.

Lens flikt hetzelfde
Dinamo Kiev is zondag voor het eerst in zes jaar landskampioen geworden in Oekraïne. De veertiende landstitel werd binnengehaald door een 1-0 thuiszege op Dnipro Dnipropetrovsk. De Kroatische verdediger Domagoj Vida maakte kort voor tijd de enige treffer. Bij Kiev speelde voormalig PSV'er Jeremain Lens de hele wedstrijd mee. Twee wedstrijden voor het einde bedraagt de voorsprong op de laatst overgebleven concurrent Shakhtar Donetsk zeven punten.

Zenit viert feest
Zenit Sint-Petersburg heeft zondag de vierde landstitel in de clubhistorie behaald. De Russische club speelde met 1-1 gelijk bij FC Oefa. Dat bleek genoeg voor de titel, omdat de enig overgebleven concurrent FK Krasnodar niet won van Torpedo Moskou: 2-2. Zenit kwam na een half uur spelen op voorsprong via een rake vrije trap van de Braziliaan Hulk. Vlak voor tijd zorgde de Bosniër Haris Handzic voor de gelijkmaker. Daarbij bleef het, waardoor de club van technisch directeur Henk van Stee voorzichtig aan het kampioenschap mocht gaan denken. Toen 2,5 uur later bleek dat Krasnodar gelijk had gespeeld, kon het feest in Sint-Petersburg helemaal losbarsten. Zenit werd eerder in 2007, 2010 en 2012 kampioen van Rusland. In 1984 werd de ploeg kampioen van de Sovjet Unie.

Ingolstadt promoveert naar Bundesliga
Ingolstadt is zondag voor het eerst in de clubgeschiedenis gepromoveerd naar de Bundesliga. De club, die pas tien jaar bestaat, had voldoende aan een 2-1 zege op Leipzig om zich op de voorlaatste speelronde al te verzekeren van de promotie. Voor de tweede promotieplek gaat het tussen Darmstadt (2e, 56 punten), Karlsruhe (3e, 55 punten) en Kaiserslautern (4e, 55 punten).

Gent zet grote stap
AA Gent heeft in de strijd om de Belgische voetbaltitel zondag afstand genomen van Club Brugge. De Buffalo's wonnen in Brugge met 3-2 en namen daarmee een voorsprong van vijf punten op Anderlecht en Club Brugge. De titelverdediger uit Brussel komt zondag nog wel in actie, thuis tegen Standard Luik. Twee treffers van de Nederlander Ruud Vormer waren niet voldoende voor Brugge. Eerst Lasse Nielson en daarna Brecht Dejaegere hadden de verrassende koploper aan een voorsprong geholpen. Benito Raman besliste de 'Slag om Vlaanderen' drie minuten voor tijd in Gents voordeel.

Dordrecht haalt Twente-speler
FC Dordrecht heeft zich voor komend seizoen versterkt met Alvin Daniels. De 21-jarige aanvaller komt over van Jong FC Twente en tekent voor twee seizoenen bij de degradant. Daniels doorliep de jeugdopleiding van Ajax en kwam daarna via De Graafschap terecht in Enschede.

De Jong meest waardevolle speler
Luuk de Jong is door zijn doelpunt tegen ADO Den Haag dit seizoen de meest waardevolle speler van PSV gebleken. De aanvaller was goed voor twintig competitietreffers en verzorgde bovendien ook nog eens tien assists. De Jong kwam vorige zomer over van Borussia Mönchengladbach, waarna hij snel een vaste kracht in het elftal van coach Philip Cocu werd.

Drenthe degradeert
Kayseri Erciyesspor is na twee seizoenen in de Süper Lig weer gedegradeerd. De Turkse club waar Royston Drenthe en ex-NEC'er Björn Vleminckx onder contract staan verloor zondag met 1-0 van Istanbul Basaksehir. Daardoor is de club op een te grote achterstand van de concurrentie geraakt.

Van der Vaart geschorst
Hamburger SV moet het in de laatste competitiewedstrijd tegen Schalke 04 stellen zonder Rafael van der Vaart. De middenvelder liep tegen VfB Stuttgart tegen zijn tiende gele kaart van het seizoen aan en moet dus aan de kant blijven. HSV moet winnen van de club uit Gelsenkirchen om rechtstreekse degradatie uit de Bundesliga af te wenden.

AC Milan niet 'Europa in'
AC Milan speelt komend seizoen definitief geen Europees voetbal. De gevallen topclub uit Milaan ging zondag met 3-2 onderuit bij Sassuolo en kan daardoor niet meer bij de eerste zes eindigen. Het is het tweede jaar op rij dat Milan een ticket voor 'Europa' misloopt. Sassuolo stond na een half uur al met 2-0 voor door twee doelpunten van Domenico Berardi. Giacomo Bonaventura bracht Milan voor rust terug in de wedstrijd. Vlak na de pauze werd het 2-2 door de Braziliaan Alex. Vlak daarna kwam Milan met tien man te staan na de tweede gele kaart voor Bonaventura. Berardi bezorgde daarna de thuisclub het winnende doelpunt. Milan beëindigde het duel met negen man, nadat Suso in blessuretijd direct rood kreeg. Marco van Ginkel en Nigel de Jong speelden de hele wedstrijd bij Milan, dat met nog twee speelronden te gaan tiende staat.

Problemen bij oude bekende
De Amerikaanse international Jozy Altidore mist mogelijk de oefeninterland met Nederland op 5 juni in de Amsterdam ArenA. De voormalige spits van AZ raakte zaterdag (plaatselijke tijd) geblesseerd aan zijn hamstring. Altidore liep het spierletsel op in de wedstrijd van zijn club Toronto FC tegen New England Revolution in de Amerikaanse Major League (1-1). Altidore raakte vorige zomer op het WK van Brazilië ook geblesseerd aan zijn hamstring en kwam daardoor nauwelijks in actie voor het team van de Verenigde Staten.

QPR voert Twitter-ban in
De kersverse Engelse degradant Queens Park Rangers voert een opvallende ban door: een heuse Twitter-ban. Les Ferdinand, de directeur van QPR, maakte dat bekend volgens Daily Mirror. "Ik wil geen van onze spelers volgend jaar op Twitter hebben. Dat is één van de regels die ik zal invoeren. Tweet wat je ook maar wilt over jezelf, maar als het over de club gaat, zal je een boete krijgen." Onder meer Joey Barton is een fervent twitteraar en laat geregeld zijn onvrede blijken op het sociale medium.

Nog een debutant Serie A
Na de Italiaanse club Carpi is ook Frosinone verzekerd van deelname aan de Serie A van komend seizoen. Daarmee krijgt de hoogste Italiaanse competitie twee debutanten. Frosinone wist met 3-1 van Crotone te winnen, waardoor promotie werd veiliggesteld. Federico Dionisi, de spits van de nieuwbakken promovendus scoorde tweemaal.